Meniu

Îngrijirea dinților la bebeluși: reguli care asigură o igienă corectă 

Articol scris de

8 luni în urmă 5

https://unsplash.com/photos/selective-focus-photography-of-baby-holding-wooden-cube-CEEhmAGpYzE

Medicii recomandă ca igiena orală să înceapă de la o vârstă fragedă pentru a preveni apariția afecțiunilor gingivo-dentare. De aceea părinții trebuie să acorde atenție în ceea ce privește îngrijirea dinților la bebeluși. Chiar dacă dinții de lapte sunt temporari și vor cădea după câțiva ani, totuși starea lor de sănătate este importantă fiindcă o va influența și pe cea a dinților permanenți. 

Gura bebelușului trebuie curățată înainte de a erupe primii dinți, în special gingiile. Fie cu ajutorul unei bucăți de tifon, fie cu un degetar din silicon pus pe degetul arătător, se pot îndepărta bacteriile, depunerile de lapte ori alimente.   

Mai jos, ai câteva sfaturi utile despre îngrijirea dinților la bebeluși, care îți vor ușura această perioadă plină de provocări.

  1. Îngrijirea dinților la bebeluși: de ce este necesară?

Îngrijirea dinților la bebeluși este esențială pentru ca copilul tău să aibă o dantură cât mai sănătoasă. Cine are probleme cu cariile la primii dinți se poate confrunta cu aceeași problemă și mai târziu în viață, la dinții permanenți. Având în vedere că dinții de lapte sunt mai predispuși la atacul cariilor, evoluția lor fiind mai rapidă, rutina zilnică de îngrijire nu trebuie neglijată. 

Mai mult de atât, obiceiurile de igienă pe care le deprinde un copil de mic vor fi respectate și la maturitate. Prevenția va deveni o regulă de aur de care prichindelul tău va fi mereu conștient, astfel că nu va avea de suferit mai târziu în viață din cauza unei danturi precare. 

  1. Reguli utile pentru îngrijirea dinților la bebeluși

– După apariția primului dinte, periajul ar trebui realizat de două ori pe zi – dimineața și seara. În cazul în care gingiile sunt inflamate și dureroase la apariția primilor dinți, părinții sunt sfătuiți să le maseze delicat cu un deget curat, un tampon de tifon umed ori un inel special conceput pentru dinți. 

Cele mai citite articole

– Între 6-12 luni trebuie cumpărată prima periuță de dinți a bebelușului. Obiectul trebuie să aibă un cap mic și peri moi astfel încât să nu îl incomodeze pe micuț. Gâtul periuței ar trebui să fie ușor îndoit pentru a ajunge mai ușor în zonele mai greu accesibile. Pentru început, poate fi folosit și un degetar cu peri moi de silicon, ce se poate introduce pe degetul arătător. Descoperă produsele potrivite pentru îngrijirea dinților la bebeluși pe Chicco.ro.

– Periajul dentar se începe întotdeauna cu dinții frontali, după care se trece la cei laterali. Se periază cu mișcări scurte, circulare.

– Se înclină periuţa de-a lungul liniei exterioare a gingiei, în unghi de 45 de grade. Mișcarea se face înainte şi înapoi, de jos în sus.

– Se verifică dacă fața și spatele fiecărui dinte sunt curate și se insistă dacă mai există depuneri.

– Limba și interiorul obrajilor trebuie, de asemenea, curățate corespunzător pentru a îndepărta bacteriile.

– Periuța trebuie înlocuită la fiecare 3-4 luni și neapărat după o boală infecțioasă.

Îngrijirea dinților la bebeluși este un pas important pentru menținerea sănătății orale. Astfel nu numai că vor fi evitate primele afecțiuni din timpul perioadei de formare a dinților, dar și cele de la vârsta adultă.

Foto: Unsplash.com

Cele mai citite articole