Meniu

Infectia urinara la copii. Cauze, simptome si tratamente recomandate de pediatri

Verificat medical de

Sunt dr. Stefan Catalin, medic primar ORL - otorinolaringologie. Am absolvit facultatea de Medicina Generala UMF Carol Davila, Bucuresti in anul 2008, urmand apoi specializare in ORL si obtinerea specialitatii in 2013.

Vezi toate articolele
Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

2 ani în urmă 173

Infectia urinara este o afecțiune frecvent întâlnită la copii și în mod normal nu este gravă. Aceasta apare atunci când bacteriile (germenii) pătrund în vezică sau rinichi. Practic, infectia urinara este o infecție ce poate avea loc oriunde în tractul urinar, cauzând discomfort copiilor. Totodată, infecțiile la nivelul tractului urinar pot genera efecte negative la nivelul funcționalității renale, dacă nu sunt tratate corespunzător.

Pentru ca procesul de urinare să decurgă normal, toate părțile corpului din tractul urinar trebuie să lucreze simultan și în ordinea corectă. Tractul urinar include rinichii, vezica urinară și uretra (tubul din care se elimină urina din vezica urinară).

Un copil cu infecție urinară poate avea febră, poate vomita sau poate fi agitat. Copiii mai mari pot avea febră, dureri în timpul urinării sau dureri de burtă în partea inferioară. Acest tip de infecție nu se ameliorează de la sine. Prin urmare, dacă observi că micuțul tău nu se simte bine și crezi că ar putea să aibă o infecție urinară este necesar să consulți medicul pediatru

Infecțiile urinare pot fi tratate eficient cu antibiotice, ele fiind prescrise de medicul pediatru în urma examinării realizate. Administrarea de antibiotice elimină germenii și îi ajută pe micuți să se însănătoșească. Infecțiile urinare sunt de obicei ușor de tratat, în cele mai multe cazuri, ele dispărând în aproximativ o săptămână. 

Infectia urinara la copii poate fi clasificată ca:

  • Infecție urinară superioară – dacă este o infecție a rinichilor sau o infecție a ureterelor (tuburile care leagă rinichii de vezică urinară).
  • Infecție urinară inferioară – dacă este o infecție a vezicii urinare (cistita) sau o infecție a uretrei (tubul care permite eliminarea urinei).

Care sunt cauzele infecției urinare la copii?

Cele mai multe infecții urinare la copii sunt provocate de bacteriile din sistemul digestiv care intră în uretră. În foarte multe situații, infecția urinară este consecința unei igiene deficitare. O igienă corectă diminuează semnificativ riscul de apariție a infecțiilor urinare.

De multe ori, nu există un motiv evident pentru care unii copii dezvoltă infecții urinare, iar alții nu. Cu toate acestea, unii copii pot fi mai vulnerabili la infecțiile urinare din cauza unor:

  • Tulburări funcționale ale tractului urinar;
  • Constipație – uneori constipația poate provoca umflarea unei părți a intestinului gros, ceea ce poate exercita presiune asupra vezicii urinare și, astfel, împiedicând golirea ei normală.
  • Sindromul de eliminare disfuncțională – o afecțiune relativ comună a copilăriei în care un copil se abține să urineze, chiar dacă are această nevoie.
  • Reflux vezico-ureteral – o afecțiune urologică în care urina curge înapoi din vezică în uretere și rinichi; aceasta apare ca urmare a unei probleme cu valvele din uretere unde acestea intră în vezică.

Ce simptome și semne apar în cazul infecției urinare la copii?

Este dificil să îți dai seama ca cel mic se confruntă cu o infecție urinară, dacă simptomele sunt vagi. Mai ales, în situația copiilor foarte mici, care nu pot comunica exact simptomele și disconfortul pe care îl simt. Cu toate acestea, semnele generale care indică faptul că micuțul tău nu este bine pot fi:

  • Temperatură ridicată;
  • Vărsături;
  • Oboseală și lipsă de energie (letargie);
  • Iritabilitate;
  • Alimentație slabă.

Cele mai citite articole

Important de specificat este faptul că simptomele în cazul infectiei urinare variază în funcție de vârstă. Mai precis:

  • pentru cei nou-născuți și cei până în 3 ani, simptomele frecvente sunt: febră constantă, iritabilitate, vărsături;
  • pentru copii până în 3 ani, simptomele pot fi pe lângă sindrom febril prelungit și diaree, stări de agitație continuă, plâns în timpul urinării și nivel de urină redus.
  • pentru cei care au o vârstă mai mare, simptomele sunt asemănătoare adulților și constau în: durere sau o senzație de arsură când urinează; durere la nivelul abdomenului, lateral sau partea inferioară a spatelui; simte nevoia să urineze des sau se abține să urineze, schimbarea culorii urinei și febră (în unele cazuri).

Care sunt tratamentele recomandate de medicii pediatri pentru infectia urinara la copii?

În cele mai multe cazuri, medicul pediatru poate diagnostica infectia urinara în baza examinărilor de laborator, constituite de examenul de urină și urocultură. Totodată, medicul investighează și celelalte simptome ale micuțului, pentru o evaluare completă.

Tratamentul începe la scurt timp după ce a fost prelevată o probă de urină, iar de obicei, copilul nu va avea nevoie de alte analize. Doar în anumite circumstanțe, pot fi necesare teste suplimentare pentru a verifica posibile anomalii.

Cele mai multe infecții ale tractului urinar la copii pot fi tratate în mod eficient cu medicamente antibiotice. Important de menționat este că alegerea tipului de antibiotic pentru tratarea infectiei urinare la copii este realizată de medicul pediatru ținând cont de:

  • gravitatea simptomelor prezentate;
  • vârsta pacientului;
  • alte afecțiuni prezentate.

Medicul pediatru poate prescrie un tip de antibiotic ținând cont de bacteria care a provocat infecția. În cazul unei infecții ale tractului urinar superior, medicul prescrie antibiotic pentru 7-10 zile. Însă, pentru infecția tractului urinar inferior, acesta recomandă administrarea lor pentru 3 zile.

Starea copilului se va îmbunătăți de obicei în 24 până la 48 de ore de la tratament. În cele din urmă, este foarte important ca cel mic să finalizeze întregul tratament cu antibioticul prescris de medic, pentru a preveni reapariția infecției.

În situația unei infecții urinare severe, este posibilă spitalizarea pentru tratare, micuțul fiind supravegheat pe tot parcursul perioadei. În contextul în care cel mic este deshidratat, nu poate lua medicamente pe cale orală (se confruntă cu vărsături) și prezintă simptome neobișnuite (spre exemplu, scăderea fluxului de urină), cu siguranță este nevoie de spitalizare.

Recomandări pentru părinți

  • Asigură-te că micuțul tău bea multe lichide. În acest fel este prevenită deshidratarea.
  • Impulsionarea copilului în utilizarea toaletei oricând are nevoie, eliminând riscul amânării urinei;
  • Ai grijă ca cel mic să efectueze o rutină de îngrijire intimă corespunzătoare.
  • Asigură-te că produsele de igienă utilizate de copil sunt din ingrediente naturale și blânde cu pielea.

Surse informative:

  1. https://kidshealth.org/en/parents/urinary.html 
  2. https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Urinary_tract_infection_UTI/ 
  3. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/kidneys-bladder-and-prostate/urinary-tract-infection-uti-in-children#treating-urinary-tract-infections-in-children 
  4. https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/urinary-tract-infections-in-children/symptoms-causes 
  5. https://www.nhs.uk/conditions/urinary-tract-infections-utis/ 

Cele mai citite articole