Meniu

Implantul dentar: 6 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de intervenție

Articol scris de

3 ani în urmă 82

Implantul dentar este în prezent cea mai bună soluție pentru a înlocui un dinte lipsă ori mai mulți. Dacă te afli în această situație, cu siguranță ai mai multe întrebări în privința intervenției și nu poți lua o decizie până nu te lămurești complet. 

Implanturile dentare reprezintă rădăcinile dentare artificiale și sunt asemănătoare unor șuruburi, având rol de susținere pentru lucrarea protetică de la exterior. Îți prezentăm în continuare și alte informații utile pe care este indicat să le afli înainte de procedură. 

1. Tratamentul de implant dentar implică două etape

Implantul dentar, rădăcina din titan, este introdus în osul maxilarului ori al mandibulei, în funcție de situație, cu scopul de a înlocui fosta rădăcină dentară. În timpul vindecării, pe perioada de așteptare care poate să dureze între 3 și 6 luni, implantul se fixează în os. După această perioadă, urmează etapa protetică, cea în care se realizează lucrarea definitivă din cavitatea bucală. 

În cazul pacienților care au puțini dinți pe arcade, se apelează la tehnica de implant dentar Fast & Fixed care presupune ca, într-o singură ședință, să se îndepărteze dinții afectați și să se fixeze șase implanturi pe maxilarul superior și patru implanturi pe mandibulă. Acesta este o lucrare fixă provizorie, astfel că pacientul este sfătuit să nu consume alimente tari pe noile proteze. Acestea trebuie să rămâne nemișcate până la încheierea procedurii.  

2. Procedura de implant dentar nu este dureroasă

Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie locală, astfel că pacientul nu simte nimic în acest timp. Se poate apela și la anestezie generală dacă pacientul insistă. La câteva ore de la procedura de aplicare a implantului, după ce se va estompa efectul anesteziei, va apărea o stare de disconfort în zona respectivă. Însă medicul îți va recomanda să iei analgezice, așa că nu vor dura mult timp acele senzații.

3. Implantul dentar preia funcțiile dintelui natural

Implantul dentar funcționează aproape ca un dinte natural, preluând multe dintre funcțiile acestuia și chiar aspectul. Cea mai importantă dintre funcții este masticația, iar pe aceasta implantul o îndeplinește cu succes. Presiunea din masticație este transmisă către osul alveolar la fel ca în cazul unui dinte natural. 

Cele mai citite articole

Lipsa unui dinte frontal afectează pronunțarea unor cuvinte, dar această problemă se rezolvă după încheierea întregii proceduri. Refacerea esteticii este unul dintre cele mai dorite beneficii pe care le oferă un implant dentar. Pacienții își recapătă încrederea în ei și zâmbesc fără să se mai simtă complexați că nu au o dantură frumoasă. 

4. Igiena orală este esențială după intervenția chirurgicală 

Pe lângă indicațiile referitoare la regimul alimentar (alimente moale și la temperatura camerei), medicul va insista asupra igienei orale. Periajul dentar și apa de gură nu trebuie să lipsească din rutina zilnică. Specialistul mai poate să recomande evitarea băuturilor alcoolice, mai ales dacă se administrează antibiotice. 

5. Durata de viață a unui implant dentar se poate prelungi chiar 25 de ani

Durata de viață a unui implant dentar depinde de mai mulți factori precum

obiceiurile pacientului și calitatea produsului. Dacă este respectată igiena orală și se fac periodic vizite la medicul stomatolog, implanturile dentare se pot menține și toată viața. Este extrem de important și ca lucrările protetice să fie realizate din materiale de calitate și să aparțină unui brad cunoscut în domeniu pentru rezultate excepționale.

6. Implantul dentar previne instalarea unor afecțiuni dentare

Printre principalele motive pentru care se recomandă înlocuirea rapidă a unui dinte pierdut se numără problemele dentare care pot să apară cu timpul. Dacă spațiul respectiv rămâne gol mai mulți ani, dinții învecinați se pot înclina, pot sa apară probleme de ocluzie (mușcătură) sau la nivelul articulației temporomandibulare (mandibula-craniu). Totodată, în timp, osul se retrage dacă nu este antrenat de o rădăcină care să pună presiune pe el. Dacă lucrarea este amânată prea mult timp, poate fi necesară chiar o adiție osoasă, astfel încât să se asigure fundația potrivită pentru implantul dentar. În schimb, dacă se recurge la timp la intervenție, implantul va împiedica procesul natural de pierdere osoasă, stimulând regenerarea prin atrenarea zonei în timpul masticației.

 Implantul dentar este soluția de care ai nevoie pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții. Vei scăpa de orice disconfort de la fonație și masticație până la partea estetică. 

Cele mai citite articole