Meniu

Impactul psihologic al retelelor sociale: cum va afecteaza acestea?

Articol scris de

2 ani în urmă 68

Retelele sociale pot avea un impact psihologic care depinde de modul in care le folosim. In acest articol vom aborda diferitele efecte pe care le pot avea retelele sociale precum Facebook, Twitter, Instagram sau YouTube si ce explicatii pot exista pentru ca acesta sa aiba un impact psihologic negativ.

Influenta retelelor sociale asupra sanatatii mintale

In primul rand, trebuie avut in vedere faptul ca utilizarea retelelor de socializare continua sa creasca considerabil in ultimii ani. Unele date pe care le-am gasit aici, recente indica 2 miliarde de utilizatori in intreaga lume. Cu siguranta, retelele sociale si utilizarea lor este o problema care devine din ce in ce mai relevanta.

Ca urmare a acestei cresteri si a relevantei mai mari a retelelor, cercetarile au observat o utilizare intensiva a acestora. Datorita utilizarii pe scara larga a acestor retele, este important sa stim ce impact are asupra sanatatii mintale a oamenilor, in special a generatiilor tinere. Dupa cum vom vedea, aceasta utilizare constanta a retelelor sociale, printre altele, poate duce la simptome psihologice relevante.

In al doilea rand, retelele sociale permit si comunicarea cu oameni care se afla in orice parte a lumii, facilitand sentimentul de conexiune si sporind sentimentul de bunastare sociala online.

Aceasta conexiune online poate facilita, de asemenea, starea de bine in lumea reala. Cu toate acestea, dupa cum am spus, cresterea monitorizarii si verificarii constante poate declansa simptome legate de tulburari psihologice la unele persoane.

Riscurile si impactul psihologic al retelelor sociale

Daca luam in considerare ubicuitatea retelelor de astazi si posibila utilizare excesiva sau problematica a acestora, este probabil ca unele persoane sa fie declansate de simptome psihologice de o anumita intensitate.

Cele mai citite articole

La o minoritate de oameni poate provoca comportamente similare cu cele care apar in dependenta. Adica o preocupare excesiva asociata retelelor sociale, determinata de o motivatie primordiala de a intra sau de a folosi retelele, care afecteaza viata sociala, educationala, de munca, activitatea personala si/sau bunastarea psihologica.

Datorita acestui tip de comportament, utilizarea problematica a retelelor este asociata cu o satisfactie mai scazuta a vietii si o calitate mai scazuta a vietii . De asemenea, cautarea statutului digital (investirea unui efort semnificativ in cautarea aprobarii altor persoane in domeniul online si in acumularea de indicatori ca cineva are un statut mai inalt) este, de asemenea, asociata cu un nivel mai ridicat de consum de substante si comportamente sexuale riscante. .

Utilizarea excesiva a retelelor sociale alimenteaza, dupa cum vedem, problemele de sanatate mintala. Mai presus de toate, anumite investigatii subliniaza unele aspecte negative, de la depresie, lipsa de intimitate, hartuire online sau cyber-bullying prin stres, oboseala sau anxietate.

Anxietatea, depresia si stresul ca efecte psihologice

Continuand cu efectele pe care le pot provoca retelele, constatam ca utilizarea lor este asociata si cu anxietatea. Aceasta anxietate apare si la generatiile tinere, dand uneori nastere la senzatia ca mobilul vibreaza atunci cand cu adevarat nu este.

Odata ce incepeti sa utilizati retelele, este dificil sa le lasati, deoarece comentariile si aprecierile sunt o intarire pozitiva a utilizarii acestora. Multi oameni isi compara viata cu viata „perfecta” a prietenilor lor de pe Facebook, Instagram sau alte aplicatii. Cand se incarca o imagine sau o postare, atunci apare si ingrijorarea sau ingrijorarea cu privire la aprecieri si comentarii. Acest lucru genereaza necesitatea de a verifica si de a fi constienti de ceea ce se intampla in aceste retele.

Mai mult, in ultima vreme au aparut informatii care merg pe aceasta linie in ceea ce priveste efectul pe care il au aplicatii precum Instagram. Recent, au iesit la iveala informatii interne de la Facebook care coroboreaza impactul negativ pe care Instagram il are asupra stimei de sine a adolescentilor.

In cele din urma, nu tot impactul psihologic al retelelor sociale este negativ. In functie de utilizarea data acestor retele, efectele pot fi si pozitive . Acestea includ comunicarea imbunatatita, socializarea, oportunitatile de a invata si accesul la informatii.

Cele mai citite articole