Guta este o formă comună, dar complexă de artrită care poate afecta pe oricine, caracterizată prin durere bruscă și intensă la nivelul articulației, cu umflături și roșeață. Un atac de gută poate să apară în orice moment și să dispară la fel de repede, recidivele fiind frecvente. Cauza principală este excesul de acid uric în organism. Guta este o afecțiune medicală ce poate fi prevenită, dar și tratată eficient, cu ajutorul medicul specialist. Ne-am propus să aducem în atenție informații esențiale despre gută și implicațiile acestei condiții medicale la nivelul organismului.
Ce este guta?
Guta este o formă de artrită inflamatorie care provoacă durere și inflamație la nivelul articulațiilor și care apare când există o concentrație mare de acid uric în organism. Deși guta afectează în general articulația de la degetul mare al piciorului, această afecțiune poate să apară și în alte regiuni precum:
- genunchi;
- glezne;
- picioare;
- mâini;
- încheieturi;
- coate.
Când vorbim despre gută – cauze, simptome și tratament trebuie să știi că afecțiunea este complexă, episoadele sunt bruște, se manifestă recurent, în crize cu intensități diferite. Medicul poate să ofere ajutor de specialitate, să prescrie medicamente care să te ajute în lupta cu această problemă de sănătate, prin scăderea nivelului de acid uric și reducerea numărului de crize. (1)
Guta: cauze
Guta apare în organism când cristalele de urat se acumulează la nivelul articulațiilor, ceea ce determină inflamația și durerea ascuțită sau intensă. Aceste cristale de urat se formează pe fondul unui nivel ridicat al acidului uric în sânge. Corpul uman produce acid uric prin descompunerea purinelor, adică a unor substanțe ce se regăsesc în mod normal în organism. Purinele sunt întâlnite și în alimente și băuturi.
În mod normal, acidul uric se dizolvă în sânge și se elimină prin urină. Atunci când corpul fie produce prea mult acid uric, fie rinichii nu sunt capabili să îndepărteze cantitatea normală, acidul de acumulează, formează cristalele de urat ce sunt ascuțite și care se localizează la nivelul articulațiilor sau în țesutul înconjurător declanșând manifestările specifice. (2)
Simptome în gută
- Durere intensă, adesea noaptea;
- Înroșirea zonei sau decolorarea acesteia;
- Umflătură;
- Căldură sau senzație de articulație în flăcări;
- Rigiditate;
- Sensibilitate crescută la atingere. (1), (2)
Stadii în gută
Stadiul 1
Nivelul acidului uric în sânge este ridicat, nu sunt resimțite simptome, așadar vorbim de hiperuricemie asimptomatică.
Stadiul 2
Cristalele de uree s-au acumulat în articulații și au format depozitele care au favorizat apariția simptomelor specifice. Atacul de gută acută poate dura câteva zile, apoi totul revine la normal. O nouă criză apare la un interval de timp mai mare sau mai mic.
Stadiul 3
Între atacurile de gută, când nu sunt prezente simptome, cristalele de acid uric continuă să se adune și să se depoziteze în jurul articulațiilor, iar acest lucru conduce la un nou atac. Această etapă este denumită guta intercritică.
Stadiul 4
Cele mai citite articole
Stadiul final al gutei, forma cronică a artritei vizează deteriorarea permanentă a cartilajului și a osului articulației, motiv pentru care fără tratament în acest stadiu viața persoanei afectate nu poate decurge normal. (3)
Tratamentul în gută
Tratament medicamentos
Medicul specialist poate recomanda medicamente pentru ameliorarea durerilor și reducerea inflamației, antiinflamatoare nesteroidiene sau corticosteroizi, precum și tratamente care pot preveni crizele de gută, prin blocarea producției de acid uric sau care pot îmbunătăți eliminarea acidului din organism.
Remedii pentru acasă
Schimbarea dietei, eliminarea sau evitarea alimentelor bogate în purine, precum carnea roșie și ficatul, dar și renunțarea a alcool și la băuturile cu foarte multe zaharuri, menținerea unei greutăți normale și practicarea periodică a exercițiilor fizice sunt variante complementare de tratament în gută.
Chiar dacă nu există leac pentru gută, tratamentul oferă ajutor în ceea ce privește gestionarea simptomelor și scăderea nivelului de acid uric. În situații excepționale se poate interveni chirurgical pentru corectarea articulațiilor deteriorate de gută sau pentru eliminarea depunerilor dure, a tofilor, din articulații și zonele adiacente. (4)
Acest articol este gută este realizat din surse medicale sigure, dar este strict informativ și nu poate înlocui un control avizat. Dacă prezinți simptome asemănătoare celor din gută, mergi la medic și respectă indicațiile specialistului!
Surse de informare:
1. Gout – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4755-gout
2. Gout – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/symptoms-causes/syc-20372897
3. What to know about gout – https://www.medicalnewstoday.com/articles/144827
4. Gout: Symptoms, Causes, and Treatments – https://www.healthline.com/health/gout