Ecografiile sunt metode importante de diagnostic imagistic, ce implica utilizarea de ultrasunete pentru a crea imagini ale organelor interne si tesuturilor in timp real. Sunt non-invazive si pot fi utilizate pentru a descoperi numeroase tipuri de patologii, cum ar fi cele de natura cardiaca, obstetricala, toracica sau abdominala, nervoasa, chiar si oftalmologica.
In prezent, aceste examene imagistice sunt folosite in numeroase clinici, cabinete si spitale, datorita rapiditatii cu care se obtin datele necesare unui diagnostic sigur.
Ce presupun ecografiile?
Ecografiile cardiace sunt utilizate pentru a evalua functia inimii si pentru a detecta afectiuni precum anomalii cardiace congenitale, hipertensiune, ori tulburari ale atriilor, ventriculelor ori valvulelor cardiace.
Ecografiile obstetricale sunt folosite la verificarea stadiilor sarcinii, a dezvoltarii fatului si pentru a stabili existenta sau inexistenta problemelor de tipul placenta previa si preeclampsia.
Ecografiile abdominale vizeaza evaluarea organelor interne, inclusiv ficatul si vezica biliara, pancreasul si masa intestinala, rinichii si vezica urinara. Prin aceasta metoda se pot descoperi calculii vezicali sau renali, blocajele de la nivelul ureterelor, steatoza sau chiar ciroza hepatica, dar si afectiunile de tip neoplazic al acestor organe.
Aceasta metoda imagistica se preteaza si structurilor musculoscheletale, precum muschii, tendoanele si ligamentele. Acestea sunt utile pentru a detecta leziuni ale tesuturilor moi, inclusive tendinita si ruptura de ligament incrucisat anterior.
Mai mult decat atat, ecografia poate fi utilizata si in proceduri terapeutice, cum ar fi biopsia ecoghidata, care se utilizeaza pentru a obtine probe de tesut ce urmeaza a fi supuse analizelor de laborator.
Cum se obtine o imagine ecografica de calitate?
Cele mai citite articole
Cu toate acestea, pentru a obtine un diagnostic de certitudine, este necesara utilizarea unui gel de ecografie, care sa faciliteze obtinerea de imagini. In acest mod, se creaza o bariera fizica intre pielea pacientului si sonda transductor al ecografului, permitand transmiterea mai buna a ultrasunetelor.
In plus, acest tip de gel se foloseste si in alte investigatii, cum sunt electrocardiograma (EKG) sau electroencefalograma (EEG), cand este necesara aplicarea unor electrozi in contact cu pielea.
Gelul de ecografie are in compozitie apa si glicerina. Se poate comercializa sub forma de tub, fiind nesteril, dar si in pungi, avand continut steril si hipoalergenic.
Care sunt pasii de urmat in realizarea unei ecografii?
Inainte de a incepe procedura de ecografie, se aplica o cantitate redusa de gel pe pielea pacientului, in zona unde se va realiza vizualizarea. Transductorul este plasat peste gel si miscat in jurul zonei de interes, obtinandu-se imaginile. Dupa utilizare, pielea pacientului poate fi curatata cu un servetel usor umezit sau direct cu apa.
Ecografiile sunt metode esentiale de diagnostic, oferind informatii importante despre functia organelor interne si a tesuturilor, indiferent de tipul de structura de baza. Sunt metode non-invazive, care nu implica iradiere si pot fi aplicate in controlul de rutina, in stabilirea a numeroase patologii, dar si ca etapa de lucru, daca se realizeaza biopsia ecoghidata.
Astfel, ecograful este un dispozitiv de nelipsit din clinici, cabinete sau spitale, ajutand medicul sa faca un diagnostic diferential intre patologii, si implicit, sa stabileasca unul de certitudine. Totusi, este important ca orice investigatie de acest fel sa fie realizata cu gel ecografic, intocmai pentru a se obtine imagini calitative.
Sursa foto: pexels.com