Cancerul mamar este cea mai temută afecțiune de către femei, din cauza incidenței crescute dar și a temerii vis a vis de tratamentul mutilant. Vestea bună este că toate acestea pot fi preîntâmpinate printr-o metodă de screening simplă, non iradiantă și cu un grad înalt de precizie.
Ecografia mamară este cea mai prietenoasă metodă de diagnostic imagistic. Folosind ultrasunetele, ecografia este non iradiantă, nu necesită o pregătire în prealabil și poate detecta cu precizie leziuni maligne de dimensiuni suficient de mici încât să depisteze cancerul într-un stadiu incipient.
Diagnosticat la timp, cancerul mamar poate fi învins cu daune colaterale mici, cu posibilitatea păstrării sânului și un prognostic favorabil pe termen lung.
Ecografia mamară – metodă de screening
Ecografia mamară este recomandată ca metodă de screening femeilor cu vârsta mai mică de 40 de ani. Aceasta poate fi efectuată inclusiv în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.
Femeile cu vârsta de peste 40 de ani au ca principală recomandare mamografia, însă atunci când sânul are o densitate ridicată, ecografia mamară poate fi recomandată în completarea mamografiei, pentru mai multă claritate.
Ecografia mamară în diagnosticul patologiilor mamare
Ecografia mamară reprezintă metoda de elecție în diagnosticul patologiei mamare.
Fie că vorbim de investigarea inflamației localizate la nivelul sânului, mastite, abcese mamare, diferențierea unei formațiuni, chisturi, etc, ecografia mamară sau sonoelastografia sunt cel mai des recomandate pentru stabilirea diagnosticului precis al patologiei mamare.
Alte aplicații ale ecografiei mamare
Ecografie de sân este des folosită de către medicul chirurg sau cel imagist în efectuarea unei biopsii, servind ca ghidaj imagistic în efectuarea recoltării de material biologic de la nivelul tumorii.
O altă funcționalitate a ecografiei mamare ar fi monitorizarea răspunsului la tratamentul neo-adjuvant (chimioterapie), care are ca scop micșorarea tumorii. Chimioterapia neo-adjuvantă favorizează accesul la un tratament chirurgical conservator (prin care se păstrează sânul) și presupune o schemă de tratament medicamentos administrată pe calea vaselor de sânge, la recomandarea medicului oncolog. În acest caz, monitorizarea ecografică reușește să măsoare și să compare dimensiunea tumorii sânului.
Ecografia mamară cu sonoelastografie
Sonoelastografie se diferențiază de ecografie prin capacitatea de a măsura gradul de elasticitate al țesutului leziunii, în comparație cu cel sănătos. Astfel, acești indicatori pot stabili gradul de risc de malignitate al leziunii detectate, tehnică ce și-a dovedit acuratețea și fiind astăzi des utilizată ca metodă de diagnostic diferențial.
Ecografia mamară joacă un rol important atât în procesul de diagnostic al patologiilor mamare, reprezentând în același timp cea mai sigură, la îndemână și non-invazivă metodă de screening în cancerul mamar.