Meniu

Doua saptamâni de tratament gratuit pentru cei care renunta la fumat

Articol scris de

6 ani în urmă 22

Romanii care vor sa se lase de fumat pot beneficia de consultatie medicala si tratament gratuit, prin programul national de preventie lansat, ieri, de Ministerul Sanatatii Publice (MSP). Orice fumator care vrea sa renunte la tigari va telefona la o linie verde – 08008 STOPFUMAT sau 0800 8786738628 – unde va fi programat pentru o consultatie medicala. Fumatorii nu au nevoie de trimitere de la medicul de familie si nici nu conteaza daca este asigurat sau nu, întrucât banii nu vin de la bugetul de stat si nici de la cel al asigurarilor, ci din taxa pe viciu, a explicat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Medicamentele vor fi oferite astfel încât sa asigure necesarul pentru doua saptamâni.

Dupa acest interval medicii vor verifica daca respectivul a renuntat la fumat, masurând concentratia de cotinina (metabolit al nicotinei – n.r.) din urina. În plus, va fi asigurata monitorizarea simptomelor de sevraj ale pacientilor, durata tratamentului fiind de maximum trei luni, interval în care trebuie sa se vindece dependenta de nicotina. La acest program au acces toate persoanele care fumeaza, bugetul alocat fiind de 400.000 de lei, a mai spus Nicolaescu. Potrivit acestuia, pentru început au fost achizitionate medicamente pentru aproximativ 500 de pacienti, urmând ca în functie de rezultat programul sa fie extins. Programul a fost demarat în Bucuresti, printr-un proiect pilot si va continua în alte zece orase, începând din 10 septembrie, apoi, în functie de rezultate, va fi extins la nivel national.

Cele mai citite articole

Directorul general în MSP Florentian Furtunescu a precizat ca acest program de preventie este necesar întrucât fumatul face tot mai multe victime, chiar si în rândul adolescentilor sau tinerilor.

Fiecare al zecelea deces din lume este datorat consumului de tutun. Peste 60 la suta dintre fumatori încep sa fumeze înainte de vârsta de 20 ani. Un baiat din patru si o fata din sase au fumat de cel putin 40 de ori înainte sa împlinesca 16 ani.

La rândul ei, medicul Marta Ciobanu, coordonatorul programului, a precizat ca fumatul nu este un viciu, ci o boala. „Este vorba despre dependenta de nicotina. Rolul medicilor este acela de a fi un suport pentru ameliorarea simptomelor de sevraj nicotinic. Tratamentul farmacologic vizeaza medicatie non-nicotinica, a spus Marta Ciobanu.
Potrivit medicului, sevrajul nicotinic este neplacut, dar este temporar si poate fi ameliorat. „Rata de succes este mai mult decât dubla daca fumatorul îsi impune vointa pentru a renunta la tigari, neasteptând numai minunile terapiei“, a mai spus Ciobanu.

Cele mai citite articole