Celulele stem sunt considerate materiile prime ale organismului. Studiile de specialitate au concluzionat că proprietățile pe care le prezintă acestea sunt extraordinare, fapt pentru care celule stem joacă un rol cheie în terapiile ce privesc medicina regenerativă. Practic, capacitatea de regenerare a celulelor stem facilitează înlocuirea rapidă a celulelor bolnave sau lezate. Tocmai de aceea, celulele stem au rol esențial în tratarea diverselor afecțiuni medicale precum:
- Leucemii acute și cronice;
- Tulburări dezvoltate de absența sau funcționarea incorectă a enzimelor;
- Tulburări ereditare ale sistemului imunitar;
- Tulburări neurologice etc.
Până acum, donarea de celule stem se realiza prin intermediul transplantului de măduvă osoasă. În momentul în care se identificau disfuncțiile sistemului hematopoietic se căuta un donator adult, compatibil din punct de vedere genetic cu persoana bolnavă. Însă, cercetătorii au descoperit că în sângele de la nivelul cordonului ombilical se regăsește o cantitate însemnată de celule stem.
Practic, celulele stem din sângele de la nivelul cordonului ombilical, la fel ca cele din măduva osoase, pot fi utilizate în vederea refacerii sistemului hematopoietic, garantându-se un nivel înalt de eficacitate, comparativ cu celulele dobândite de la donatorii adulți.
Totuși, înainte de a lua o hotărâre în ceea ce privește colectarea și stocarea celulelor stem, specialiștii recomandă ca viitorii părinți să se documenteze atent și din surse sigure cu privire la această importantă procedură.
Cum are loc colectarea și stocarea celulelor stem?
Cele mai citite articole
Imediat după naștere se derulează procesul de recoltare celule stem. Procedura este una de scurtă durată, neinvazivă, care nu produce dureri sau riscuri pentru sănătatea mamei și a micuțului.
De asemenea, de importanță majoră în contextul colectării celulelor stem sunt analizele care privesc:
- Sănătatea mamei – Se realizează înainte o testare a sângelui matern, pentru a exclude posibilitatea de infectare cu HIV, sifilis, etc. Practic, se realizează o serie de analize de virusologie, pentru a se asigura de îndeplinirea condițiilor pentru efectuarea procedurii de recoltare și stocare a celulelor stem.
- Conținutul bacteriologic de la nivelul cordonului ombilical – Se analizează specificitatea bacteriilor cordonului ombilical.
Procedura de recoltare este simplă. După naștere, personalul medical utilizează un kit special de recoltare pe care îl oferă părinții spitalului. După recoltare, sângele este preluat de către o persoană autorizată de la banca aleasă în prealabil de viitorii părinți și transportat la laborator. Sângele colectat poate fi stocat pe o perioadă nedeterminată, fără a exista riscul de pierdere a proprietăților sale.
Prin urmare, celulele stem din sângele de la nivelul cordonului ombilical sunt stocate pe termen lung, până când se ivește necesitatea folosirii lor.
Concluzie
Recoltarea celulelor stem la naștere reprezintă o oportunitate unică pentru părinți de a asigura copilului lor un viitor medical sigur.