Visezi la un zâmbet armonios care să îți confere încrederea de sine? Ai avea nevoie să scapi de jena resimțită atunci când zâmbești, acoperindu-ți gura cu mâna? Exista soluție! Primul pas este să consulți un medic stomatolog, care să te sfătuiască dacă trebuie să porți sau nu un aparat dentar.
La Smile Ambassador, o clinică stomatologică București de renume, soluția excelentă oferită pacienților confruntându-se cu probleme dentare produse de dinți aglomerați sau incorect aliniați este aparatul dentar. Rolul unui tratament de acest tip nu constă doar în îmbunătățirea esteticii, ci se orientează și spre eficiența funcțională – optimizarea masticației și, în consecință, a digestiei și a vorbirii.
Vizita în cabinetul ortodontic este extrem de importantă atunci când vrei să urmezi un astfel de tratament. Specialistul în ortodonție îți va sugera un plan de tratament personalizat, adaptat afecțiunii dentare care necesită intervenție.
Ce înseamnă un aparat ortodontic?
Aparatul ortodontic sau dentar este un dispozitiv medical, folosit de ortodont pentru a aplica o forță controlată asupra dinților, în vederea relocării lor în poziția adecvată. Prin acest tip de tratament, interacțiunea dintre dinți va fi ajustată, cu scopul de a obține un zâmbet funcțional și estetic. Aparatele dentare acționează prin corectarea neconformităților asociate cu mișcarea dinților și a oaselor mandibulare.
Cum funcționează un aparat dentar?
Pentru copii și adolescenți, aparatul dentar este o bună opțiune pentru a remedia problemele de dezvoltare ale oaselor maxilare, ale arcadelor dentare, precum și discrepanțele între dimensiunea dinților și arcadele dentare.
În perioada copilăriei, aparatele ortodontice direcționează erupția dinților permanenți cât mai aproape de poziția lor naturală. ”Cât costă un aparat dentar pentru copii?” este o întrebare adresată frecvent de părinți – în cazul lor, prețul este mai convenabil.
Pentru persoanele mature, diversitatea de aparate ortodontice ajută la corectarea poziției dinților, precum și a ocluziei. Nu pot remedia afecțiunile dentare complicate, anomalii severe legate de discrepanța osoasă – aceasta se abordează doar chirurgical.
Când se recomandă tratamentul ortodontic?
Un prim indiciu care ar trebui să te conducă la un consult ortodontic este disconfortul vizual al dinților. La acesta se adaugă și dificultăți în mestecarea alimentelor.
În plus, tratamentul cu aparat ortodontic ar trebui considerat o prioritate și în următoarele situații:
- Dinți suprapuși;
- Dinți nealiniați;
- Dureri ale articulației temporomandibulare;
- Afte recurente;
- Apariția cariilor profunde.
Câte tipuri de aparate ortodontice există?
Cele mai populare sunt aparatele dentare fixe și mobile. În categoria aparatelor fixe intră modelele tradiționale (aparatul dentar metalic), estetice (din ceramică sau safir) și invizibile (aparatele dentare linguale).
Aparatele ortodontice fixe sunt frecvent folosite în ortodonție datorită eficienței și durabilității lor. În acest context se pot alege modelele cu brackeți metalici, cu montare individuală pe fiecare dintre dinți sau se poate opta pentru modelele mai discrete, cum sunt cele din ceramică sau safir. O altă modalitate de tratament ortodontic este prin intermediul aparatelor dentare mobile sunt reprezentate de gutiere sau plăci ortodontice, echipate cu cleme metalice. Acestea sunt adesea utilizate în cazul copiilor și adolescenților.