Din ce în ce mai multe persoane aleg să devină vegetarieni, să renunţe la consumul de carne, treptat sau brusc, pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate, aspectul fizic şi pentru a se bucura de o sănătate de fier. Graţie numeroaselor variante de legume şi fructe bogate în proteine, carnea nu mai reprezintă o necesitate în dieta zilnică. Există dovezi care atestă că la început, strămoşii oamenilor aveau o alimentaţie bazată mai mult pe rădacinoase şi leguminoase, înainte de a deveni acei vânători iscusiţi prezentaţi în manualele de istorie.
Având în vedere importanţa care s-a acordat cărnii pentru organismul uman, aceasta a început să fie din ce în ce mai contestată, o dată ce veganismul a început să pună stăpânire pe feed-ul din reţelele de socializare.
Ce se întâmplă cu organismul uman care nu mai consuma deloc carne?
Încă din primele săptămâni de transformare a dietei, persoanele care adopta un regim vegetarian pot să observe:
- o scădere a inflamaţiei în corp. Carnea şi produsele animale conţin compuşi inflamatori de tip grăsimi săturate şi endotoxine, în timp ce dietele bazate pe vegetale sunt antiinflamatoare naturale, graţie conţinutului ridicat de fibre şi antioxidanţi ale unor fructe şi legume, cum ar fi aronia melanocarpa;
- un aport de vitamine şi minerale mai mare, un aport de grăsimi animale mai mic. Acizii graşi şi fierul, precum şi proteinele pot fi luate nu numai din carne, ci şi din legume precum fasole, legume cu fructe verzi sau fructe de pădure, din avocado şi alte fructe;
- o viaţă mai lungă şi sănătoasă. Studiile de specialitate arată că vegetarienii trăiesc mai mult şi sunt feriţi de cancer şi de boli autoimune, având în vedere că un consum regulat de carne este asociat cu mai multe boli cronice;
- o siluetă mai plăcută. Vegetarienii arată bine, au un ten mai luminos, nu au “colăcei” de grăsime, formaţi de regulă din cauza consumului excesiv de carne preparată;
- o sănătate de fier, graţie aportului de vitamine şi minerale şi fibre din fructele şi legumele consumate.
Cum să devii vegetarian?
Cele mai citite articole
Există două posibilităţi, două metode prin care oamenii pot deveni vegetarieni, şi anume treptat sau brusc. Sunt persoane care pot renunţa treptat la consumul de carne, dar şi persoane care nu pot întreprinde acest lucru şi trebuie să adopte acest regim în timp. Devenind vegetarieni brusc, unele persoane pot experimenta un mic “disconfort” creat de senzaţia continua de foame, dar şi de senzaţia de foame continuă. Consumul de carne poate duce la creşterea producţiei de hormoni din organism, asociată cu riscul de a dezvolta cancer, mai ales dacă mâncarea este săracă în antioxidanţi şi în fibre.
De asemenea, vegetarianismul este asociat cu scăderea riscului dezvoltării diabetului zaharat şi a bolilor de inimă. Adoptarea unui regim de alimentaţie vegetarian este asociat cu mai puţine alimente procesate şi mai multe alimente proaspete, asigurând organismului un aport substanţial de vitamine, de minerale şi de fibre şi fitonutrienti.
Cei ce doresc să devină vegetarieni pot înlocui carnea cu soia, cu alte leguminoase sau cu fructe şi legume bogate în proteine,