Meniu

Cum poți preveni afecțiunile oaselor, mușchilor și articulațiilor. Sfaturi de la specialiști

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

3 săptămâni în urmă 1

Oasele, mușchii și articulațiile reprezintă componente vitale ale organismului, deoarece susțin funcționarea într-un mod adecvat a întregului corp. Prevenirea afecțiunilor la nivelul scheletului musculo-scheletal este importantă pentru bunăstarea generală și pentru a putea avea o viață activă pe termen lung. Următoarele recomandări, emise de către specialiști în ortopedie și recuperare medicală, pot proteja oasele, mușchii și articulațiile de eventuale traumatisme sau afecțiuni.

Fii activ fizic

Specialiștii recomandă menținerea unui stil de viață activ pentru a preveni afecțiunile oaselor, mușchilor și articulațiilor. Activitățile fizice regulate, chiar și de intensitate ușoară, precum mersul pe jos sau urcatul scărilor, contribuie la întărirea oaselor și mușchilor, precum și la menținerea flexibilității articulațiilor.

Evită sedentarismul

Stilul de viață sedentar, un factor major de risc pentru bolile cardiometabolice, poate contribui, de asemenea, la slăbirea oaselor și mușchilor, sporind riscul de osteoporoză, atrofie musculară și afecțiuni traumatice (precum entorsa ligamentelor genunchiului, fractură de claviculă sau entorsa acuta la glezna, printre altele). Specialiștii recomandă evitarea statului prelungit în aceeași poziție și a perioadelor lungi de sedentarism. Pauzele scurte de la activitățile sedentare, în timpul cărora sunt efectuate exerciții fizice ușoare, pot aduce multiple beneficii pentru sănătatea oaselor, mușchilor și articulațiilor.

Menține o poziție corectă a corpului

Cele mai citite articole

Adoptarea unei poziții corecte a corpului poate reduce tensiunea asupra mușchilor și ligamentelor din jurul coloanei vertebrale, îmbunătățind astfel postura și prevenind disconfortul și durerile asociate.

Menține o greutate sănătoasă

Kilogramele în exces exercită o presiune suplimentară asupra oaselor și articulațiilor, sporind riscul de leziuni, dar și de afecțiuni cronice. Prin menținerea unei greutăți corporale sănătoase, poți reduce stresul asupra sistemului musculo-scheletal și poți preveni apariția unor probleme de sănătate asociate.

Adoptă o alimentație echilibrată și bogată în nutrienți

Consumul unei diete sănătoase, bogate în calciu, vitamina D, proteine și alte substanțe nutritive esențiale, este important pentru menținerea sănătății oaselor și mușchilor. Alimentele precum laptele, iaurtul, brânza, legumele cu frunze verzi, peștele și nucile reprezintă surse excelente de nutrienți pentru sănătatea sistemului osos și muscular. Studiile evidențiază faptul că o dietă echilibrată reduce probabilitatea de apariție a osteoporozei, artritei reumatoide, fibromialgiei și a neuromului interdigital (neurom morton).

Încălzește-te înainte de exerciții fizice intense

Exercițiile de încălzire efectuate înainte activitățile fizice intense poate reduce riscul de leziuni musculare și articulare. Exercițiile de încălzire și întindere pregătesc mușchii și articulațiile înainte de antrenament, prin creșterea fluxului de sânge către țesuturile musculare.

Cele mai citite articole