Meniu

Cum poți amenaja o mică sală de fitness chiar la tine acasă?

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

1 an în urmă 6

Accesul la propria sală de fitness îți permite să jonglezi mult mai bine cu timpul pe care îl ai la dispoziție, pentru a continua antrenamentele în fiecare săptămână. Indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție, există soluții pentru amenajarea unei astfel de zone, pe care le vom analiza în cele ce urmează. Cu sfaturile potrivite și echipamentul indicat pentru un astfel de plan, te menții în formă chiar în confortul propriei tale casei. Iată care sunt sfaturile de care să ții cont:

Identifică o zonă mai puțin utilizată

Spațiul redus reprezintă cea mai mare problemă a oricărui sportiv cu un astfel de plan în gând. Pentru că zonele de acasă pot fi deja utilizate cu scopuri diferite, poate părea dificil să amenajezi o sală de fitness funcțională, fără a perturba dinamica obișnuită a activităților casnice. De aceea, îți recomandăm să identici un perimetru utilizat cu o frecvență mult mai redusă. 

Mansarda, garajul sau veranda (dacă vremea permite utilizarea pe termen lung a acestui spațiu) reprezintă variantele câștigătoare, în acest sens. Datorită utilității acestor spații, este mai puțin probabil să inhibe tranzitul între diferite zone-cheie din casă, astfel încât cei cu care împarți imobilul respectiv nu se vor simți incomodați de planurile pe care le ai. 

Dacă stai la bloc, iar opțiunile de mai sus nu sunt fiabile, optează pentru spațiul disponibil în balcon, sau pe care îl poate oferi un colț din living sau dormitor, în urma unui mic proiect de reamenajare. Dacă simți că este oportun, poți separa printr-un paravan din material textil zona de fitness de restul spațiului disponibil în încăperea respectivă, astfel încât să se păstreze o oarecare estetică a decorului general. 

Alege echipamente ergonomice 

Dacă planul identificării unui spațiu de sine stătător, pentru amenajarea unei mici săli de fitness acasă, nu este realizabil, concentrează-te asupra echipamentelor pe care vrei sa le achiziționezi. În esență, trebuie să alegi structuri cu un design ergonomic și funcții ce permit plierea / demontarea cu un minim de efort, pentru o depozitare fără mari bătăi de cap. 

Cele mai citite articole

În această categorie de produse pot intra băncile de fitness reglabile sau aparatele pentru abdomene, simplu de compactat și depozitat într-o anexă a casei, într-un dulap spațios sau chiar sub pat. Astfel, locul respectiv își recapătă utilitatea de zi cu zi (tranzit, socializare, activități casnice esențiale pentru familie etc), odată ce sesiunea de mișcare a luat sfârșit. 

De asemenea, poți comanda online echipamente cu greutate ușoară, ce își pot reduce dimensiunile foarte mult în urma plierii, dar care sunt extrem de utile pentru antrenamente. Corzile pentru sărituri de la Venum reprezintă unul dintre cele mai bune exemple, în acest sens. Sesiunile de sărituri se pot realiza în spații restrânse și oferă beneficii multiple pentru condiția fizică: stimulează arderile calorice, îmbunătățesc postura și ajută la buna oxigenare a mușchilor.     

Izolează fonic suprafețele spațiului

Este ideal să ai o mică sală de fitness în apartament sau în garsonieră, însă trebuie să ții cont de faptul că faci parte dintr-o comunitate, iar respectul pentru liniștea celor din jur este esențial. Atunci când utilizezi o pereche de manusi de box de la Venum, pentru antrenamentele tale la sac, sau în timpul săriturilor pe podea, atât vecinii, cât și alte persoane din casă pot acuza un oarecare disconfort, din cauza zgomotului produs. 

Același lucru se poate întâmpla și dacă utilizezi în zona de fitness o bicicletă eliptică, un aparat pentru vâslit, sau o bandă pentru sesiunile tale de alergare. De aceea, este important să vii cu o soluție ce minimizează impactul antrenamentelor asupra nivelului de silențiozitate din încăperile sau imobilele din vecinătate. 

Acoperă suprafața de pardoseală cu un strat de burete ce nu doar că absoarbe șocurile (reducând astfel zgomotele produse), dar asigură și un nivel ridicat de protecție pentru parchet sau plăcile ceramice montate. Pentru pereți și tavan poți utiliza spumă poliuretanică, ce izolează fonic și oferă mai mult confort termic (mai ales dacă te antrenezi în garaj sau în mansardă). 

Acesta este ABC-ul amenajării unei săli de fitness de mici dimensiuni, în spațiul rezidențial de care dispui. Ține cont de aceste sfaturi practice și descoperă gama de soluții Venum pentru antrenamente acasă, astfel încât orice sesiune de mișcare să decurgă fără niciun fel de inconvenient, exact ca și cum te-ai antrena într-o sală din oraș.

Cele mai citite articole