Meniu

Cum pot creste imunitatea copilului meu?

Verificat medical de

Sunt dr. Stefan Catalin, medic primar ORL - otorinolaringologie. Am absolvit facultatea de Medicina Generala UMF Carol Davila, Bucuresti in anul 2008, urmand apoi specializare in ORL si obtinerea specialitatii in 2013.

Vezi toate articolele
Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

2 ani în urmă 39

Ținând cont că se apropie un alt an școlar sub presiunea unei pandemii, mulți părinți se întreabă: Ce putem face pentru a ne menține copiii sănătoși? Cum putem crește imunitatea copiilor și evita astfel bolile la care sunt expuși? Nimic nu ne doare mai mult decât să-i vedem pe copiii noștrii căzând pradă tusei, răcelii și altor boli infecțioase. 

Creșterea imunității devine cheia în această etapă. Pentru a-ți ajuta copilul să evite îmbolnăvirea, este prioritar să susții obiceiurile sănătoase și să iei măsuri pentru a-i întări sistemul imunitar. 

Cel mai bun mod de a menține un sistem imunitar sănătos este, practic, să iei toate măsurile necesare pentru a avea un stil de viață sănătos. Oricât de plictisitor sună, este încercat și adevărat.

Iată ce poți face pentru a crește imunitatea copilului tău:

Oferă-i o dietă sănătoasă

O dietă cu alimente diverse menține mesele noastre interesante și aromate. Este, de asemenea, cheia pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, deoarece fiecare aliment are un amestec unic de nutrienți – atât macronutrienți (carbohidrați, proteine ​​și grăsimi) cât și micronutrienți (vitamine și minerale). 

Consumul de fructe și legume este fundamental pentru sănătatea copilul tău. Acestea conțin fitonutrienți, nutrienți care joacă un rol esențial în construirea sistemului imunitar al copiilor. Prin urmare, cu cât mai multe legume și fructe – și cu cât este mai mare varietatea – cu atât mai bine. 

O dietă sănătoasă conține, de asemenea, cereale integrale precum orezul brun sau quinoa, proteine ​​slabe (ex.: semințele, ouăle sau peștele), lactate sau o altă sursă de calciu și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiurile vegetale (ex.: ulei de măsline extra virgin, uleiul de floarea soarelui).

Alimentele de evitat sunt:

  • alimentele procesate;
  • alimentele cu adaos de zahăr;
  • alimentele cu grăsimi nesănătoase. 

Asta nu înseamnă că micuțul tău nu poate mânca niciodată prăjituri sau înghețată. Dar dacă vrei ca acesta să fie sănătos, nu ar trebui să mănânce acele alimente în fiecare zi.

Există de asemenea multe suplimente alimentare cu formule care contribuie la întărirea sistemului imunitar. Dacă ai un copil care refuza legumele sau are o dieta limitată, multivitaminele cu fier pot fi de ajutor. Discută cu medicul copilului tău dacă vitaminele sau suplimentele sunt o idee bună.

Dacă copilul tău are un sistem imunitar scăzut, discută îndeaproape cu medicul pediatru pentru a găsi modalități de a-i crește imunitatea. Ar putea avea nevoie de o abordare personalizată, deoarece sistemul imunitar variază de la un individ la altul. 

Obișnuiește-ți copilul sa bea apă atunci când îi este sete

Apa ar trebui să fie băutura preferată la fiecare masă și gustare, precum și atunci când copilul este activ:

apa este cea mai bună alegere pentru a ne potoli setea. De asemenea, este fără zahăr și foarte ușor de găsit.

Limitează sucul la un pahar pe zi – acesta poate conține o cantitate mare de zahăr. Evitați băuturile dulci precum sucurile acidulate, sucurile din fructe care nu sunt 100% naturale și băuturile pentru sport, care furnizează o mulțime de calorii și practic niciun alt nutrient. 

Asigură-te că doarme suficient

Cele mai citite articole

Cu toții avem nevoie de somn pentru a ne reîmprospăta și a ne reîncărca cu energie, iar acest lucru este valabil și pentru copii. 

Sistemul imunitar în devenire al copilului trebuie să fie completat cu suficientă odihnă și somn, pentru a se asigura că nutriția este asimilată și că dezvoltarea are loc în ritmul optim. Somnul insuficient limitează capacitatea organismului de a produce proteine ​​numite citokine care ajută la combaterea infecțiilor și la reducerea inflamației. 

Cantitatea de somn de care are nevoie un copil variază în funcție de vârstă (de la 12 la 16 ore pe zi pentru sugari, sau de la 8 până la 10 ore pe zi pentru adolescenți) și de asemenea, de la copil la copil (unii au nevoie de mai mult somn decât alții).

Încurajează-ți copilul să aibă un somn sănătos limitând privitul la ecranele cu lumină puternică. Dispozitivele ar trebui să fie închise cu o oră sau două înainte de culcare și, de preferință, să nu fie în dormitor noaptea. Obișnuiește-ți copilul să respecte un program normal de somn.

Asigură-te că are o viață activă

Exercițiile fizice ne mențin sănătoși și atunci când suntem activi este mai puțin probabil să ne îmbolnăvim. 

Copiii ar trebui să fie activi măcar o oră pe zi. Părinții ar trebui să se asigure că aceștia au oportunități și încurajare ample de a dezvolta activitatea fizică în rutina lor zilnică. Asta nu trebuie să însemne neapărat practicarea unui sport; ar putea fi jocul la locul de joacă sau ieșirea la plimbare. 

O modalitate distractivă de a face acest lucru ar fi să faceți activități în familie, să jucați jocuri, să faceți sport sau să planificați excursii plăcute și motivante pentru copil. În plus, expunerea la soare este cea mai bună modalitate de a asigura o doză sănătoasă de Vitamina D. 

Dacă ai un copil foarte activ, care face sport de performanță sau face mișcare mai multe ore pe zi, asigură-te că copilul tău doarme și mănâncă suficient iar activitatea pe care o desfășoare nu îi provoacă epuizare, altfel ar putea cauza probleme cu sistemul imunitar. 

Gestionează stresul

Stresul ne face mai puțin sănătoși și mai predispuși la infecții. Asigură-te că micuțul tău are timp liber pentru a se juca și are acces la activități și oameni care îl fac fericiți. Petreceți timp împreună ca o familie și oferă-i posibilitatea copilului tău de a vorbi despre orice ar putea să-l îngrijoreze. 

Pandemia i-a făcut pe mulți copii să fie deprimați sau anxioși, așa că dacă ai îngrijorări cu privire la starea de spirit sau sănătatea emoțională a copilului tău, discută cu medicul.

Asigură-te că ești la curent cu vaccinurile importante

Imunizările ne protejează de tot felul de boli. Consultă medicul pentru a vedea dacă micuțul tău este la curent cu vaccinările. Este sigur și face o mare diferență atunci când vine vorba de prevenirea bolilor severe.

Nu uita de micile detalii care fac diferența

Menținerea sănătății membrilor mai în vârstă din gospodărie este o altă măsură preventivă pentru a apăra sănătatea copiilor. 

Toți membrii familiei pot lua măsuri de precauție simple pentru a menține o stare de sănătate bună. Spălați-vă mâinile. Protejează pe cei din jur și acoperiți-vă atunci când tușiți sau strănutați. Stai departe de oamenii bolnavi în măsura în care se poate. Măștile pot ajuta, de asemenea, mai ales în spațiile interioare aglomerate.  

Surse informative:

  1. https://health.clevelandclinic.org/want-boost-childs-immune-system-5-tips/ 
  2. https://www.health.harvard.edu/blog/boosting-your-childs-immune-system-202110122614 
  3. https://coronavirus.providence.org/blog/uf/608979993?streamId=6802170 

Cele mai citite articole