In contextul pandemiei COVID-19, regula este sa te speli pe maini cu sapun, cel putin 20 de secunde, sau sa te dezinfectezi cu o solutie pe baza de alcool cat de des poti. Spalatul/dezinfectatul mainilor reprezinta cea mai eficienta metoda de preventie impotriva contaminarii cu noul coronavirus.
Agentii de curatare care se afla in diversele tipuri de sapun, alcoolul care se afla in dezinfectante ataca insa bariera naturala a pielii, iar acest lucru va duce, in timp, la uscarea excesiva a mainilor si unghiilor, sau chiar la aparitia unor iritatii si dermatite.
Iata ce trebuie sa faci pentru a-ti proteja/ingriji corespunzator mainile:
- Foloseste un sapun hidratant: ai nevoie de un sapun care contine ingrediente emoliente si reparatoare (glicerina, lanolina, aloe vera, ceramide).
- Este de preferat sa folosesti sapunuri lichide si cremoase, nu solide. Sapunurile solide au un pH mai mare care contribuie la uscarea excesiva a pielii. In general, este recomandat sa folosesti un produs de curatare bland la interactiunea cu pielea, care nu produce spuma in exces si care contine ingrediente hidratante. Sapunurile solide pot fi agresive si dau senzatia de prurit, usturime, sau pot conduce chiar la leziuni cutanate.
- Mainile trebuie spalate cel putin 20 de secunde, cu atentie, insistand pe dosul palmelor, pe spatiile dintre degete si pe sub unghii. Desi trebuie sa speli bine mainile, nu este recomandat sa le agresezi, pentru a nu irita pielea. Poti sa acoperi cu sapun intreaga suprafata a mainilor. Foloseste apa calduta, nu rece si nici fierbinte (apa fierbinte irita pielea, indeparteaza uleiurile naturale care protejeaza pielea de uscaciune si iritare). Apa fierbinte indeparteaza sebumul protector si bacterile bune de la suprafata pielii. Foloseste asadar sapun din abundenta si apa calduta.
- Aplica pe maini crema hidratanta de mai multe ori pe zi. Rolul acestei creme hidratante este acela de a pastra apa in interiorul pielii si de a pastra mainile hidratate o perioada mai indelungata. Crema hidratanta ar trebui sa contina acid hialuronic, ceramide, uree si vitamina E.
- Foloseste manusi ori de cate ori speli vase, duci gunoiul, faci curat folosind substante degresante.
- Usuca mainile dupa spalare nu prin frecare ci prin tamponare. Este recomandat sa folosesti prosoape moi, care nu irita pielea. Nu uita sa le schimbi macar o data la 3 zile, sau poti avea mai multe la dispozitie pentru a le da timp sa se usuce intre doua folosiri.
- Dacă folosești manusi din latex, ai grija fiindca latexul poate duce la eroziuni la nivelul tegumentului. Unele substante care exista in compozitia manusilor pot duce la dermatita de contact. Foloseste manusile de latex numai cand este absolut necesar. Lucrurile pot fi si mai grave in cazul persoanelor care sufera de afectiuni cronice ale pielii mainilor (psoriazis, eczema).
Ce trebuie să mananci pentru a avea o piele sanatoasa
Este un lucru cunoscut, lactatele agraveaza acneea. Grasimile pot creste inflamatiile de la nivelul pielii, dieta bogata in zaharuri grabeste procesul de imbatranire fiziologica.
Iata ce este indicat sa mananci pentru protectia pielii in general si a mainilor in mod special:
- antioxidanti: ii gasesti in fructe (mure, afine, zmeura), legume colorate (spanac, sfecla, rosii).
- coenzima Q10: sustine sanatatea celulelor si le incetineste imbatranirea. O poti gasi in somon, ficat, ton, cereale integrale.
- seleniu: lupta impotriva radicalilor liberi care imbatranesc pielea. Il gasesti in: nuci, ciuperci, ton, cod, somon, paste, cereale integrale.
- vitamina A: asigura pielii o luminozitate sanatoasa. O gasesti in: portocale, pepene galben, oua, lactate.
- vitamina C: are efecte de protectie asupra colagenului si elastinei din piele. Se gaseste in citrice, kiwi, patrunjel, broccoli, papaya.
In concluzie, iata ce trebuie sa faci pentru a-ti proteja mainile daca te speli des:
- spala-ti mainile cu un sapun bland cu pielea;
- tamponeaza mainile cu prosopul pentru a le usca, nu le freca;
- aplica o crema hidratanta dupa fiecare spalare a mainilor. Poti folosi o crema de maini pe baza de apa termala. Iata ce beneficii are apa termala asupra pielii tale: calmeaza pielea inrosita, amelioreaza iritatiile pielii, curata pielea de excesul de sebum, improspateaza pielea.
- Nu uita, igiena este foarte importanta in aceasta perioada. Ai grija la unghii si nu uita sa te speli pe maini atunci cand folosesti toaleta, cand vii din oras, cand pui sau scoti lentilele de contact, atingi chei, butoane de la lift, manerele usilor, banii sau portofelul, cand te joci sau ingrijesti animalele de companie, cand prepari mancarea sau mananci.
- De asemenea, foloseste, atunci cand nu ai la dispozitie sapun si apa, dezinfectant si servete antibacteriene.