Un domeniu dinamic precum jocurile de noroc este caracterizat de dinamism și competitivitate. Cea din urmă nu este prezentă doar în rândul operatorilor prezenți pe piață, ci și al jucătorilor. În ultimii ani, întreaga industrie a luat avânt și a adunat un public care se mărește treptat. Odată cu acest avans, au apărut și problemele de dependență și un interes crescut față de aceste jocuri.
În portofoliile cazinourilor online jucătorii pot testa numeroase produse. O mare parte a cazinourilor lansate pe piață oferă diversitate pentru a atrage jucătorii. Prin urmare, sunt disponibile multiple jocuri de păcănele, pariuri live, jocuri de masă live, dar și loterii și bingo. Cu cât portofoliul este mai vast, cu atât mai mulți jucători pot fi atrași.
Măsurile legale privind jocurile de noroc în România
Industria jocurilor de noroc este reglementată la noi în țară. Multiple legi și ordonanțe au fost aprobate în ideea de a reglementa activitatea din acest domeniu. Prima lege care vizează acest domeniu a fost elaborată în anul 2015. Așadar, prin O.U.G. nr.92/2014 au fost reglementate anumite măsuri administrative și s-a impus obținerea unei licențe. Acesta a fost momentul în care piața s-a divizat în operatori reglementați și nereglementați.
Instituția care emite licențele de funcționare este ONJN. Aceasta verifică dacă operatorul întrunește cerințele necesare și îi acordă o licență de funcționare pe 10 ani. Ulterior, împreună cu ANAF este verificat modul de desfășurare al activității. În felul acesta se asigură respectarea legii și a drepturilor jucătorilor deopotrivă. Licența demonstrează capacitatea și promisiunea de respectare a promisiunilor față de clienți.
Măsuri de siguranță pentru persoanele active în jocurile de noroc
Cele mai citite articole
Transparența este un prim aspect care vine în sprijinul jucătorilor. Toate caracteristicile cazinourilor vin însoțite de termeni specifici, iar funcțiile acestora conțin condiții vizibile și clar exprimate. Chiar înainte de a fi creat un cont, jucătorul poate verifica legitimitatea cazinoului, metodele de plată acceptate și caracteristicile speciale ale acestuia. Totodată. pot fi consultate și recenziile primite de la jucători.
ONJN este autoritatea care protejează jucătorii și prin promovarea jocului responsabil. Ideea în sine a fost ulterior dezvoltată de multiple asociații. Programe precum „Joc responsabil” sunt înființate în ideea de a sprijini și ajuta jucătorii. Programul este bine structurat și conține informații și resurse utile.
Conceptul de joc responsabil este implementat în structura fiecărui cazino online licențiat. Acesta conține informații și resurse utile, dar și o serie de măsuri practice. Altfel spus, fiecare jucător înregistrat la un cazino online poate stabili anumite limite și își poate bloca contul. Pot fi instituite limite în depuneri și retrageri sau în perioada de activitate pe platformă. Apoi, jucătorul poate lua o pauză prin blocarea accesului la cont.
O altă prevedere legală care vine în sprijinul jucătorilor este limita de vârstă impusă. Persoanele care au mai puțin de 18 ani nu pot juca aceste jocuri și nu pot crea conturi pe platformele online. Acesta este un bun punct de sprijin pentru jocul responsabil. Același principiu este susținut și prin obligativitatea verificării contului.
Importanța legii nr. 124/2015
Legea nr. 124/2015 este favorabilă jucătorilor de cazino. Aceasta reglementează aspecte precum vârsta jucătorilor, publicitate, măsuri și taxe. Se menționează vârsta jucătorilor, dar și obligativitatea operatorilor de cazinou de a fi riguroși în verificarea clienților. Aceștia trebuie să respecte cerințele de autoexcludere ale clienților și eventual de închidere a contului.
Un alt aspect reglementat de această lege este publicitatea jocurilor de noroc. Se interzice promovarea excesivă pentru a se ține sub control atragerea nerealistă a jucătorilor către cazino. În plus, legea prevede și o taxă pentru tratarea dependenței de jocurile de noroc. Prin urmare, o parte din veniturile cazinoului sunt direcționate pentru acest lucru.
În final
Dependența de jocurile de noroc este o problemă reală care trebuie supravegheată. Legea românească vine cu diverse reglementări. Totuși, responsabilitatea este în mare parte a jucătorului. Stăpânirea de sine este elementul cheie. Împreună cu sprijinul acordat de lege, rezultatele obținute pot fi pozitive.