Meniu

Cum gestionezi stresul financiar pentru o sănătate mintală optimă?

Articol scris de

1 an în urmă 3

În zilele noastre, lipsa economiilor și stresul financiar ridică probleme din ce în ce mai mari și, din păcate, deosebit de greu de gestionat. Stresul financiar poate apărea ca urmare fie a faptului că există un font semnificativ de datorii cărora cu greu le poți face, fie a faptului că, în esență, remunerația salarială nu îți este îndeajuns pentru a-ți acoperi cheltuielile zilnice și obligațiunile de plată, cum sunt cele reprezentate de ratele la credite.

Descoperă câteva sfaturi practice despre cum să gestionezi mai eficient stresul financiar pentru a-ți menține o sănătate mintală optimă!

Stabilește-ți un buget

Înainte de toate, este foarte important să elaborezi un buget lunar pe care să nu îl depășești, dar care să fie în conformitate cu veniturile și cheltuielile obligatorii (facturi, rate). Prioritizează-ți nevoile esențiale, cum ar fi alimentele și, în consecință, ia în considerare posibilitatea de a pune deoparte o sumă cât de mică de bani. Limitându-ți cheltuielile neesențiale, vei avea un control mult mai bun asupra finanțelor tale.

Încearcă să reduci treptat din datorii și credite

Conform Financer.com, datoriile reprezintă un factor major de stres financiar. Pune la punct un plan de rambursare cât mai strict a acestor datorii, acordând prioritate celor cu rate de dobândă mai mari. Poți considera chiar și solicitarea de credite de nevoi personale pentru a mai acoperi din acestea, precum și o negociere cu creditorii pentru a mai reduce din povara financiară.

Creează-ți un fond de urgență

Cele mai citite articole

Este foarte important să îți înființezi un cont de economii pentru situații neprevăzute, sau chiar să îți pui deoparte bani cash. Încearcă să economisești o sumă lunară fixă și evită să cheltuiești din aceste economii – folosește-le doar în cazuri de urgență reală (spitalizare, obligațiuni stricte de plată, facturi restante). A avea un fond de urgență îți oferă o „portiță financiară” și, astfel, te va ajuta să te simți mult mai pregătit în caz de evenimente și situații neprevăzute.

Evită să faci comparații sociale

Deseori, oamenii tind să-și compare situația financiară cu cea a altor persoane, ceea ce, implicit, poate duce la stres suplimentar și stări de frustrare. Fiecare persoană are circumstanțe unice, un demers specific, iar comparațiile nu sunt deloc productive, ci dimpotrivă. Concentrează-te mai ales pe valorile tale și pe necesitățile tale, dezvoltându-ți un plan care să fie în conformitate cu situațiile tale financiare.

Adoptă un stil de viață sănătos și fă exerciții fizice

Conform specialiștilor, efectuarea de exerciții fizice în mod regulat, odihna adecvată și o dietă alimentară sănătoasă pot contribui la reducerea oricărui tip de stres, nu doar a celui financiar. În esență, având grijă de sănătatea ta, vei dobândi o stare mentală pozitivă și vei reduce din gama de simptome asociate anxietății cauzate de stresul financiar. Astfel, vei avea un randament mult mai bun și eficiența sarcinilor îndeplinite va crește semnificativ.

Solicită ajutor de specialitate

De asemenea, poți apela cu încredere la un consultant financiar pentru a-ți fi alături în cazul în care te confrunți cu situații financiare stresante. Fie că dorești să te ajute în procesul solicitării de credite, fie că dorești să te ajute să elaborezi un plan financiar eficient, o astfel de persoană dispune de experiența și expertiza necesare, de care ai nevoie pentru a face față stresului.

Cele mai citite articole