Meniu

Cum alegi tipul de aparat dentar potrivit pentru tine?

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

o lună în urmă 0

Aparatele dentare sunt dispozitive medicale utilizate pentru a corecta poziția și alinierea dinților, cu scopul de a îmbunătăți funcția masticatorie și estetica zâmbetului.[1] Indiferent de vârstă, oricine poate avea nevoie de aparat dentar pentru a obține zâmbetul perfect pe care și-l dorește. Există diferite tipuri de aparate dentare, de la cele tradiționale, din metal, la cele transparente, invizibile, și fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Continuă să citești pentru a afla cum îl alegi pe cel potrivit pentru tine. 

Ține cont de recomandările medicului ortodont

În funcție de problema cu care te confrunți, poate fi mai potrivit un anumit tip de aparat dentar. De aceea, trebuie să ții cont întotdeauna, înainte de toate, de recomandările medicului tău ortodont. Acesta este singurul care îți poate spune cu exactitate care dintre diversele tipuri de aparate dentare disponibile poate oferi cele mai bune rezultate când vine vorba de corectarea problemei ortodontice cu care te confrunți.[1] 

Chiar dacă poate părea tentant să alegi un anumit tip de aparat dentar în funcție de estetică sau cost, sfatul medicului ortodont este cel mai important în această decizie.

Ia în considerare și stilul tău de viață

Stilul de viață este un factor esențial atunci când alegem un tratament ortodontic. Aparatele dentare, în funcție de tipul lor, pot necesita diverse niveluri diferite de întreținere, ajustări și vizite la cabinetul medicului ortodont.

De exemplu, aparatele dentare tradiționale din metal necesită ajustări și întreținere regulate de către medicul ortodont și pot fi mai dificil de curățat și menținut o igiena orală adecvată. Pe de altă parte, dacă alegi alignere transparente, trebuie să dai dovadă de autodisciplină pentru a obține rezultatele dorite – pot fi îndepărtate pentru a mânca și a te spăla pe dinți, dar trebuie purtate minim 22 de ore pe zi.

Cele mai citite articole

Contează, de asemenea, și dacă practici sau nu anumite sporturi – aparatele dentare tradiționale din metal pot fi incomode pentru persoanele care practică sporturi de contact. Și preferințele tale estetice trebuie luate în calcul. Dacă ideea de a purta un aparat dentar vizibil nu este pe placul tău, alignerele sau aparatele dentare linguale ori chiar cele ceramice ți s-ar putea potrivit mai bine decât aparatele dentare metalice.[1]

Alege și în funcție de bugetul tău

Bugetul tău poate conta și el când vine vorba de alegerea aparatului dentar potrivit. Aparatele dentare metalice, de exemplu, sunt, de obicei, cele mai accesibile din punct de vedere financiar, lucru care, alături de eficiența ridicată, le-a ajutat să se mențină în topul preferințelor persoanelor care apelează la tratamente ortodontice. Celelalte tipuri de aparate dentare pot fi mai costisitoare, dar reprezintă opțiuni estetice mai plăcute.

Ține cont nu doar de prețul aparatului dentar, ci și de costul total al tratamentului, care poate varia în funcție de complexitatea cazului și de durata tratamentului, dar și de alți factori. Înainte de a lua o decizie, este recomandat să discuți cu medicul ortodont despre opțiunile disponibile și să soliciți detalii despre costurile asociate fiecărui tip de aparat dentar sau să întrebi dacă există anumite promoții de care poți beneficia. Această abordare te va ajuta să alegi aparatul dentar care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și bugetului tău.

Există mai mulți factori de care trebuie să se țină cont înainte de a se alege un anumit tip de aparat dentar. Contează, bineînțeles, preferințele și bugetul tău, dar cel mai important este să te asiguri că aparatul dentar ales este cel potrivit pentru a corecta probleme tale dentare, iar acest lucru îl poate stabili numai medicul tău ortodont. Ține deci cont de recomandările acestuia și vei alege cu siguranță aparatul dentar potrivit pentru tine! 

Bibliografie: 

  1. „Treatment & Brace Types”, British Orthodontic Society (BOS), 27 Apr. 2023, bos.org.uk/patients/treatments/orthodontics-for-adults/treatment-brace-types/.

Cele mai citite articole