Meniu

Cum alegi cea mai bună cafea? Ce criterii trebuie să îndeplinească produsul care va aduce energie şi plăcere?

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

3 ani în urmă 16

Pe piaţa există, în magazinele de specialitate sau în marketuri, cafea boabe sau cafea macinata în numeroase forme şi sub diferite denumiri. Găsirea celui mai bun tip de cafea este o alegere subiectivă, în funcţie de exigenţele consumatorului şi de preferinţele acestuia. De aceea, cafeaua de specialitate, cea 100% arabica, prăjită recent şi măcinata sau boabe este recomandată de către specialiştii în domeniu.

Cafea arabica sau robusta? Ce să alegi?

După tipul boabelor de cafea se disting 2 tipuri importante din care cumpărătorii pot alege, şi anume Arabica sau Robusta. Arabica este una din cele mai apreciate cafele la nivel mondial, distingându-se prin aroma, gustul dulce, persistent şi parfumat. Aceasta nu este foarte bogată în cofeină şi nici nu este pretenţioasă la preparare, dar are un preţ mai mare decât cafeaua Robustă.

Robustă, pe de altă parte, este o cafea care se distinge prin tărie, prin aroma bogată, fiind mai puţin apreciată decât cafeaua Arabică, dar are avantajul preţului, fiind foarte accesibilă. Cafeaua Robustă conţine de două ori mai multă cofeină decât Arabica şi este mai puţin pretenţioasă la preparare.

Cafea de origine, de specialitate sau comercială? Ce să alegi?

Cele mai citite articole

Cafeaua comercială este, din păcate, cea pe care o consumă majoritatea oamenilor. Cafeaua comercială este cea mai întâlnită pe internet sau magazine, fiind prezenţa sub diferite branduri şi ambalaje, în diferite cantiati.

Cafeaua de origine, pe de altă parte, este cea care provine din plantaţii, având aromele şi particularităţile specifice regiunii cu pricina. Fiecare cafea de origine are o aromă puternică, distinctă şi poate avea note florale sau citrice intense.

Pe de altă parte, cafeaua de specialitate este cea mai bună cafea, cu cea mai bună aroma, produsă în microclimate speciale, care beneficiază de un tratament de excepţie de la plantare şi până la servire.

Mic dicţionar al specialităţilor pe bază de cafea

Cele mai des întâlnite specialităţi pe bază de cafea includ următorii termeni:

  • cafea espresso, cea mai tare varietate de cafea, preferată de italieni, dar şi de persoane din întreaga lume care doresc o specialitate aromată şi totodată care să le confere energie instant. Cafeaua espresso se serveşte de regulă fără lapte sau zahăr;
  • cappuccino, o varietate de cafea cu lapte, cu foarte mult lapte, sub formă de spumă şi cu zahăr;
  • caffe latte, un espresso în care se adăugă de două ori mai mult lapte decât cantitatea de cafea;
  • cafea mocha sau mochaccino, a cărei modalităţi de preparare se aseamănă espresso-ului, la care se adăugă lapte şi un pătrăţel de ciocolată râs pe deasupra;
  • caffe macchiato, o varietate de espresso la care se adăugă caramel şi spumă de lapte sau doar un ingredient din cele două;
  • caffe corretto, un espresso foarte tare, care este servit cu câteva picături de lichior;
  • cafea irish, un espresso combinat cu lapte şi cu rom, specialitate irlandeză.

Cele mai citite articole