Meniu

Cu ce se ocupă secția de Geriatrie și Gerontologie? 

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

1 an în urmă 273

Cu ce se ocupă secția de Geriatrie și Gerontologie? 

Secția de Geriatrie și Gerontologie se ocupă de oferirea de servicii medicale pentru vârstnici. Aceștia prezintă probleme de sănătate și nevoi unice pe care personalul medical cu pregătire în această ramură a medicinii le poate analiza corespunzător și oferi cele mai bune soluții pentru o longevitate activă. De multe ori, bolile și medicațiile afectează în mod diferit seniorii comparativ cu alte categorii de vârstă. Totodată, sunt mai frecvente cazurile în care anumite probleme de sănătate coexistă, fiind necesară administrarea a multiple medicații și terapii în același timp. [1]

Citind acest articol poți afla mai multe despre serviciile medicale asigurate de o astfel de secție și beneficiile pe care le poate oferi persoanelor în vârstă.

Ce servicii medicale poate asigura?

Secția de Geriatrie și Gerontologie diagnostichează și tratează o diversitate de probleme de sănătate care pot afecta persoanele în vârstă ca urmare a procesului natural de îmbătrânire. Poate fi vorba de:

 • osteoporoză;
 • demență;
 • incontinență;
 • cancer;
 • probleme de vedere și auz;
 • insomnie;
 • diabet;
 • osteoartrită;
 • depresie;
 • insuficiență cardiacă;
 • probleme de mobilitate, echilibru și coordonare etc.

De multe ori, medicul geriatru face parte dintr-o echipă multidisciplinară care implică anumiți specialiști în funcție de problemele de sănătate constatate. În acest caz, unul dintre obiectivele sale principale este de a monitoriza interacțiunile medicamentoase complexe care pot afecta seniorul și de a prioritiza tratamentele administrate în funcție de modificările sesizate la nivelul stării generale de sănătate. [2] 

În alte cazuri, se pot asigura îngrijiri preventive, punându-se accentul pe menținerea independenței și o calitate a vieții cât mai bună la orice vârstă. De regulă, procesul de îmbătrânire aduce cu sine o diversitate de provocări fizice, emoționale și sociale. În acest context, un medic geriatru poate oferi suportul de care un senior are nevoie pentru a rămâne activ, a-și proteja sănătatea și a-și ajusta stilul de viață corespunzător. Află mai multe despre acest tip de abordare pe https://enayatimedicalcity.ro/geriatrie-si-medicina-interna/.

Care sunt beneficiile acestei secții

Principalul beneficiu pe care Secția de Geriatrie și Gerontologie îl poate asigura este accesul la personal medical specializat în prevenirea, diagnosticarea și tratarea problemelor de sănătate care afectează frecvent persoanele în vârstă. Se aplică același principiu ca în cazul copiilor mici care au nevoie de expertiza unui medic pediatru pentru că organismul lor poate reacționa diferit la anumite boli sau tratamente. 

Cele mai citite articole

Conform studiilor, medicii specializați în această ramură a medicinii tind să aibă atitudini reconfortante care pot asigura o atmosferă caldă pentru seniorii în căutare de asistență medicală. Totodată, le face plăcere să își concentreze eforturile pe îmbunătățirea calității vieții fiecărui pacient în parte. Prin urmare, se asigură scheme de tratament personalizate. [2] 

Când ar trebui să ai în vedere această secție?

Programarea unei consultații la un medic geriatru ar trebui să fie o prioritate în special atunci când un senior se confruntă cu anumite probleme de sănătate care sporesc semnificativ nivelul de dizabilitate și fragilitate. Un astfel de consult poate fi indicat și atunci când lista de medicamente cu prescripție medicală crește considerabil și devine o sursă de confuzie sau membrii familiei care asigură îngrijirile zilnice necesare devin depășiți de situație. [1] 

În cadrul unui astfel de consult se poate evalua atât starea fizică a seniorului, cât și statusul cognitiv și starea emoțională. Totodată, se poate analiza riscul de a dezvolta anumite afecțiuni cardiovasculare, se poate stabili corelația dintre vârsta cronologică și cea biologică și se poate utiliza imagistica medicală pentru a obține mai multe detalii despre starea generală de sănătate. 

Secția de Geriatrie și Gerontologie pune la dispoziție personal medical specializat în tratarea persoanelor în vârstă. Acest personal dispune de experiența necesară pentru a  recunoaște modul în care anumite afecțiuni se manifestă în cazul seniorilor și de a trata în același timp multiple probleme de sănătate. Prin urmare, se poate asigura un impact pozitiv semnificativ asupra calității vieții oricărui bătrân. 

Bibliografie:

1.“What Is Geriatrics? | Mount Sinai – New York.” Mount Sinai Health System, 2023, www.mountsinai.org/care/geriatrics/what-is. Accesat la 8 Feb. 2023.

2. Joy, Rebecca. “What Is a Geriatrician Doctor?” Healthline, Healthline Media, 8 May 2019, www.healthline.com/health/geriatrician-doctor. Accesat la 8 Feb. 2023.

Cele mai citite articole