Coroanele și fațetele dentare sunt dispozitive stomatologice utilizate pentru a îmbunătăți aspectul estetic al dinților, pentru a corecta defectele dentare și pentru a restabili funcționalitatea dinților. Atât coroanele dentare, cât și fațetele dentare pot aduce îmbunătățiri semnificative esteticii și funcționalității zâmbetului. Fiecare tratament are însă beneficiile și limitările sale, iar alegerea potrivită depinde de necesitățile individuale. Factori precum sănătatea dentară, obiectivele estetice și complexitatea tratamentului ar trebui să fie luate în considerare în procesul decizional.
Coroane dentare: când sunt recomandate și în ce constau?
Coroanele dentare sunt proteze dentare fixe, fabricate din diverse materiale, precum ceramică, porțelan sau metal, care acoperă întreaga suprafață a dintelui, oferind protecție și rezistență de durată. Coroanele dentare reprezintă o soluție excelentă pentru restabilirea funcționalității și a aspectul estetic, atunci când dinții sunt afectați de carii extinse sau de fracturi. Coroanele dentare sunt utilizate, de asemenea:
– pentru a proteja un dinte care a beneficiat recent de un tratament de canal;
– pentru a susține o punte dentară;
– pentru a acoperi un implant dentar;
– pentru a îmbunătăți aspectul dinților decolorați sau deformati.
Cele mai citite articole
Un aspect care poate influența alegerea în ceea ce privește tratamentul cu coroane dentare este reprezentat de necesitatea șlefuirii dintelui înainte de aplicarea coroanei, un proces în urma căruia este înlăturată o porțiune a structurii dentare. În ciuda preocupărilor inițiale, mulți pacienți constată că beneficiile restaurării oferite de coroanele dentare depășesc neplăcerile temporare cauzate de șlefuirea dintelui.
Când se utilizează fațete dentare?
Dacă sunteți interesați de îmbunătățirea estetică a zâmbetului, fațetele dentare oferă o opțiune eficientă. Mai subțiri decât coroanele, fațetele dentare se aplică în principal pe partea frontală a dinților, pentru a corecta probleme estetice, însă nu și probleme funcționale. Deși tratamentul cu fațete dentare este mai puțin invaziv, majoritatea problemelor dentare nu pot fi rezolvate cu ajutorul lor. Fațetele dentare sunt utilizate de obicei recomandate în următoarele situații:
– pentru a îmbunătății aspectul dinților decolorați sau pătați care nu răspund la tratamente de albire;
– pentru a repara dinții crăpați;
– pentru a corecta dinții ușor înclinați;
– pentru a îmbunătăți forma sau lungimea dinților;
– pentru a acoperi dinții ciobiți și a oferi o protecție suplimentară.
Deoarece există mai multe tipuri de fatete dentare, ce se diferențiază prin prisma materialelor din care sunt concepute, este esențial să colaborați îndeaproape cu medicul stomatolog pentru a alege tipul potrivit de fațete dentare în funcție de obiectivele estetice, necesitățile funcționale și bugetul disponibil. În decizia finală trebuie luate în considerare, de asemenea, starea actuală a dinților și recomandările medicului stomatolog.