Meniu

Coroane dentare vs fațete: Diferențe si indicații medicale

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

9 luni în urmă 4

Te-ai hotărât să faci o schimbare? Îți dorești să nu mai fii rușinat de fiecare dată când zâmbești? Atunci, întâlnirea cu medicul stomatolog poate fi un prim pas spre a-ți redobândi încrederea în propria persoană. Zâmbetul este, de cele mai multe ori, un mare avantaj în viața cotidiană și ar fi păcat să nu te bucuri de tot ce îți poate rezerva viitorul doar pentru că nu ți-ai rezolvat încă problemele dentare. Sigur că acum, când te-ai decis să-ți faci programare la stomatologie, te gândești care ar fi cea mi bună alternativă pentru tine? Oare va fi necesar să optezi pentru coroane dentare sau medicul îți va recomanda fațete? În rândurile următoare, vei descoperi care sunt diferențele dintre cele două, dar și care sunt indicațiile medicale în acest sens.

Ce sunt coroanele dentare?

Coroanele dentare sunt lucrări protetice care acoperă dinții afectați și, mai apoi, tratați, oferind funcționalitate, dar și estetică plăcută. Pentru a înțelege cu exactitate procesul de aplicare al coroanelor dentare, te poți gândi la un înveliș, care este aplicat peste dintele tratat, oferind o imagine cât mai plăcută. Este important să știi că prețul coroanelor dentare diferă în funcție de materialul din care sunt confecționate. Din acest motiv, pe piață există o gamă diversificată de opțiuni, variante despre care îți va povesti și medicul tău. Astfel că poți alege coroane metalo-ceramice, coroane din ceramică dentară presată, coroane pe suport din zirconiu sau coroane integral din zirconiu.

Când ai nevoie de coroane dentare?

E important să știi că aceste lucrări protetice sunt folosite în stomatologie atunci când dintele se află într-o stare de degradare avansată. Astfel, coroanele dentare pot fi utile în mai multe situații, precum:

  • Dinții sunt afectați de carii profunde;
  • Dinții sunt strâmbi sau inestetici;
  • După tratamentele de canal;
  • Pentru a acoperi un implant dentar.

Ce sunt fațetele dentare?

Cele mai citite articole

Deși coroanele dentare au o istorie bogată în domeniul stomatologic, fațetele și-au câștigat popularitatea în ultimii ani, devenind chiar un trend, mai ales pentru tinerii dornici să aibă un zâmbet demn de covorul roșu. Acestea sunt lucrări protetice care se aplică pe dinți pentru a îmbunătăți aspectul estetic al acestora.

Când ai nevoie de fațete dentare?

Spre deosebire de coroanele dentare, care sunt folosite mai ales pentru a reda funcționalitatea dintelui tratat, fațetele sunt recomandate pentru a mască anumite defecte, precum:

  • Dinți strâmbi sau fisurați;
  • Dinți tociți sau pătați;
  • Spații interdentare inestetice.

Ce alegi între coroane dentare și fațete dentare?

E important să știi că alegerea între coroanele și fațetele dentare depinde de o serie de factori, precum: starea de sănătate a dinților, nevoile tale, dorințele, dar mai ales recomandările medicului stomatolog. Astfel, decizia finală va fi luată în urma unei evaluări detaliate. Stomatologul va analiza starea dinților tăi și îți va oferi recomandări personalizate, adaptate nevoilor tale. De altfel, cel mai important aspect de care să ții cont este acela că, indiferent de problema cu care te confrunți, specialistul va găsi soluții personalizate pentru tine. Atât implanturile, cât și coroanele sau fațetele dentare se aleg doar la recomandarea medicului stomatolog. Trebuie să ții cont și de faptul că atât coroanele, cât și fațetele se îngrijesc așa cum îți îngrijești și dinții naturali, iar controalele regulate trebuie să facă parte din rutina ta.

Concluzionând, fațetele și coroanele dentare pot reprezenta soluții potrivite pentru a-ți reda zâmbetul. Discută cu medicul tău și vezi care este soluția adaptată nevoilor tale.

Cele mai citite articole