Meniu

Colon iritabil: Cauze, simptome si optiuni de tratament

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

3 săptămâni în urmă 5

Sindromul colonului iritabil este o tulburare funcțională a sistemului digestiv. Simptomele specifice acestei afecțiuni cu o etiologie complexă includ: durerile abdominale, balonarea, diareea, constipația sau prezența mucusului în scaun. 

Diagnosticarea corectă și urmarea unui tratament, pentru gestionarea manifestărilor acestei afecțiuni cronice, au impact semnificativ asupra calității vieții. Află informațiile de bază despre cauzele, simptomele și soluțiile privind abordarea sindromului de colon iritabil.

Sindromul colonului iritabil: principalele simptome 

Există o serie de semne comune pe care majoritatea pacienților le experimentează. Colon iritabil – simptome:

 • disconfortul abdominal, ameliorat adesea după defecație;
 • balonarea, diareea, constipația sau chiar alternanța între acestea. 
 • durerile abdominale și prezența mucusului în scaun etc.

Este important de menționat că aceste simptome pot varia în intensitate și frecvență de la o persoană la alta. Impactul simptomelor colonului iritabil asupra calității vieții nu trebuie subestimat. Durerea abdominală constantă, balonarea și neregularitățile tranzitului intestinal pot afecta semnificativ activitățile zilnice sau performanța la locul de muncă și pot perturba somnul. 

Există unele simptome ale colonului iritabil care ar trebui să te îngrijoreze și să te determine să cauți asistență medicală imediată. Acestea includ:

 • pierderea în greutate inexplicabilă;
 • sângerarea rectală;
 • durerea abdominală severă și persistentă;
 • episoadele febrile și vărsăturile;
 • dificultățile la înghițire.

Care sunt cauzele iritării colonului? 

Declanșarea manifestărilor acestei afecțiuni a sistemului digestiv poate fi cauzată de o serie de factori, precum:

 • genetica – dacă un membru de familie apropiat are această afecțiune, riscul de a dezvolta sindromul colonului iritabil este mai mare.
 • alimentația – consumul excesiv de alimente procesate, cafea, alcool, cereale, sau alimente bogate în grăsimi și zaharuri, poate cauza iritarea colonului;
 • stresul – episoadele de stres sau anxietate pot agrava simptomele, ducând astfel la o creștere a sensibilității intestinului, deoarece sistemul nervos este influențat de funcționarea sistemului digestiv.
 • factorii de mediu – călătoriile frecvente sau schimbarea rutinei zilnice pot avea un impact asupra simptomelor colonului iritabil. 

Cele mai citite articole

Aceste cauze pot varia de la o persoană la alta, iar managementul simptomelor poate necesita abordări diferite. Programarea pentru o consultație la gastroenterologie, în vederea unei evaluări de specialitate, este esențială pentru diagnosticarea corectă și stabilirea unui plan de tratament eficient.

Stabilirea diagnosticului de sindrom al colonului iritabil

În timpul unei vizite la cabinetul medicului gastroenterolog, acesta va efectua o evaluare fizică a pacientului și va analiza istoricul medical al acestuia, precum și simptomele cu care se confruntă. În funcție de aprecierile sale, specialistul poate solicita investigații suplimentare pentru a confirma sau a exclude diagnosticul de SCI.

Investigațiile suplimentare pot include o serie de teste precum:

 • analizele de sânge și scaun;
 • colonoscopia;
 • sigmoidoscopia; 
 • testarea pentru intoleranța la lactoză;
 • testarea pentru boala celiacă.

Aceste investigații sunt necesare pentru a elimina posibilitatea altor boli cu simptome similare – boala Crohn, colita ulcerativă sau cancerul de colon. Interpretarea rezultatelor este o etapă crucială în procesul de stabilire a unui diagnostic. Dacă toate rezultatele testelor sunt în limite normale, dar simptomele persistă, atunci medicul poate stabili diagnosticul de colon iritabil. Este important de reținut că diagnosticarea SCI se bazează pe excluderea altor afecțiuni, deoarece nu există un test specific pentru identificarea sa.

Abordarea simptomelor specifice sindromului de colon iritabil

Adoptarea unei diete echilibrate, bazată pe alimente bogate în fibre și săracă în alimente care pot irita colonul (cele picante, grase sau cu mult zahăr) – poate avea un impact semnificativ asupra stării de bine a pacientului. În plus, respectarea unui program de mese, practicarea exercițiilor fizice și asigurarea unui somn adecvat sunt, de asemenea, esențiale.

Când schimbările stilului de viață nu sunt suficiente, medicamentele pot fi o opțiune pentru controlul simptomelor specifice sindromului de colon iritabil. Este important ca orice formă de medicamentație pentru abordarea unor probleme de tranzit intestinal să fie administrată conform recomandărilor medicului specialist.

Terapiile alternative pot fi, de asemenea, eficiente în gestionarea simptomelor. Consilierea psihologică, meditația sau terapia cognitiv-comportamentală, ar putea ajuta la reducerea nivelurilor de stres și anxietate, ce pot favoriza exacerbarea manifestărilor specifice sindromului de colon iritabil. 

Această afecțiune este una complexă, produsă din diferite cauze, cu simptome ce pot varia de la un pacient la altul. Din cauza caracterului său cronic, opțiunile de management al sindromului de colon iritabil se concentrează asupra ameliorării manifestărilor specifice. Obținerea unui diagnostic corect și explorarea opțiunilor de tratament pot facilita ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.

BIBLIOGRAFIE: 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4342-irritable-bowel-syndrome-ibs
https://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/

Cele mai citite articole