Meniu

Cele mai întâlnite 3 boli dentare și cum sa le eviți

Articol scris de

2 ani în urmă 45

Conform statisticilor oficiale, 8 din 10 români suferă de probleme dentare, mulți dintre pacienți având ca scuză prețul mare practicat de medicii dentiști. La nivel rural, problema este mult mai pregnantă, dat fiind că oamenii consumă un tub de pastă de dinți pe an, iar de schimbarea periodică a periuței de dinți nici nu poate fi vorba. 

Conform studiului intitulat “Global Burden of Disease 2021”, realizat la cererea OMS, bolile orale afectează cel puțin 3,58 miliarde de persoane în întreaga lume, cariile fiind cele mai frecvente afecțiuni dentare.

De sănătatea cavității orale depinde sănătatea întregului organism, fiind și un factor important pentru calitatea vieții și chiar interacțiunea cu persoanele din jur. Astfel, problemele de ordin dentar nu sunt niciodată o plăcere, dar fiind că durerile de dinți te apucă atunci când te aștepți mai puțin: înaintea unui eveniment important, pe timpul nopții și chiar în concediu.

Vestea bună este că multe dintre afecțiunile dentare pot fi ușor prevenite, odată cu periajul zilnic și vizita la cabinetul stomatologic, cel puțin odată la 6 luni. La acestea trebuie adăugate folosirea aței dentare și a apei de gură, precum și adoptarea unei alimentații sănătoase, bogate în calciu și vitamine.

Iată top 3 cele mai frecvente afecțiuni dentare:

Cariile

Cariile sunt des întâlnite la pacienții de toate vârstele, cu precădere la copii. Deși sunt cel mai ușor de tratat, mulți pacienți le neglijează, până ajung la medicul dentist cu dureri intense și sunt necesare tratamente stomatologice complexe.

Caria se formează pe coroana dentară, pe partea vizibilă a dintelui, acoperită cu smalț. Netratată, caria din fază incipientă evoluează până la camera pulpară, acolo unde se află nervul dentar. Infectarea pulpei dentare atrage durere, resimțită în momentul în care caria a ajuns la nerv. 

Sunt multe cauze care atrag cariile dentare, dar în principal este legată de igiena dentară precară. Alimentele dulci creează acizi care atacă dinții în 20 de minute după masă, iar în timp distrug smalțul, conducând la apariția cariei dentare.

Și băuturile carbogazoase au rolul lor în dezvoltarea cariei, dat fiind că afectează dinții în două moduri: prin conținutul de acizi (fosforic, citric și carbonic) și prin conținutul foarte mare de zahăr, care favorizează înmulțirea bacteriilor care descompun zaharurile în acizi. Un ultim factor ce duce la apariția de carii este cantitatea mică de salivă – altfel spus, saliva este bogată în enzime și are rol în repararea cariilor timpurii.

Ca și metodă de tratament, se recomandă vizita la un medic dentist. Dacă în cazul unei carii incipiente este necesară doar curățarea dintelui și aplicarea unei soluții speciale cu rol de protecție, caria avansată necesită curățarea în profunzime și obturarea cavității cu o plombă din compozit sau incrustație ceramică. În cazul în care caria a afectat mai mult de jumătate din dinte, plombele sunt inutile și sunt necesare coroanele dentare. 

Bruxismul

Mulți dintre pacienții care suferă de bruxism află despre această afecțiune abia după ce sunt atenționate că scrâșnesc insistent din dinți, fie în timp ce dorm, fie în situații stresante. Astfel, cu timpul, smalțul dentar este deteriorat, apar durerile de dinți și sensibilitatea dentară, iar în cazurile cronice pacienții au dinții tociți mai mult de jumătate. Iar pe măsură ce boala evoluează, gingiile sunt afectate. Dincolo de dinții ciobiți sau tociți, bruxismul mai are și alte simptome: dureri faciale, ale gâtului sau mandibulei, dureri de cap, slăbirea sau încordarea mușchilor mandibulei, tulburări de somn. 

Tratamentul bruxismului se realizează în mod personalizat. Astfel, în cazul copiilor, bruxismul nu necesită tratament. În cazul adulților, însă, bruxismul este o problemă serioasă, iar medicul trebuie să afle cauza pentru a impune un anumit tratament. După o examinare dentară, medicul stomatolog poate sugera folosirea unei gutiere, la fel cum este Invisalign, dar la pret aparat dentar mai mic. Cea de-a doua soluție este dată de coroanele dentare, ideale în cazul în care smalțul dentar este deteriorat, iar uzura dinților a dus la creșterea sensibilității dinților.

Candidoza orală

Candidoza orala este o infecție fungică, ce se dezvoltă la nivelul gurii, al limbii, gâtului și obrajilor. Aceasta afectează, deopotrivă, atât sugarii, cât și copiii sau persoanele vârstnice. Printre simptomele candidozei orale se numără : gust neplăcut sau imposibilitatea de a gusta alimentele, senzația de limbă încărcată, pete albe pe mucoasa gurii și limbii, senzația de usturime și sângerări ușoare – în cazul în care candidoza este severă.

În cazul adulților, candidoza orală se poate trata acasă, cu violet de gentiana 1%, achiziționat de la orice farmacie. În cazul în care candidoza persistă, este necesar un consult stomatologic, la care medicul va stabili tipul de candidoză și va prescrie tratamente antifungice orale sau topice. 

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole