Meniu

Cele mai frecvente afectiuni digestive

Articol scris de

3 ani în urmă 50

Durerea este cel mai frecvent simptom al bolilor gastrointestinale. Totusi, in functie de tipul afectiunii, manifestarile pot fi tardive, iar sansele de ameliorare sunt incetinite, de aceea, este recomandat sa mergi din timp la control.

Iata care sunt principalele tulburari digestive – medicul specialist iti va recomanda o serie de investigatii in centrele specializate de gastroenterologie din Iasi sau din alte orase ale tarii. In urma acestor teste, vei primi tratamentul adecvat.

Ulcerul

Potrivit cercetarilor, boala este provocata de bacteria Helicobacter pylori, care ataca mucoasa stomacului si a duodenului. Exista studii care sustin ca episoadele sunt mai frecvente toamna si iarna. Poate fi asimptomatic, dar, de cele mai multe ori, durerea este intensa, cu senzatia “ca te roade stomacul”. Se intampla ca ulcerul sa se vindece spontan sau sa recidiveze la anumite intervale de timp.

Boala de reflux gastroesofagian

BRGE se remarca prin senzatia de arsura in capul pieptului (arsura retrosternala sau pirozis). Sfincterul esofagian inferior (muschiul care actioneaza ca o valva intre esofag si stomac) slabeste sau se relaxeaza prea mult si, prin urmare, continutul gastric revine inspre esofag. Alte simptome pot fi tusea uscata, raguseala, greata, varsaturile, durerea in abdomenul superior.

Sindromul de intestin iritabil

Cele mai citite articole

SII, denumit si colon spastic, include o serie de simptome care se produc concomitent: durere abdominala persistenta, disconfort, balonare, crampe si constipatie care alterneaza cu diaree. Statisticile arata ca SII este cea mai frecventa afectiune digestiva si una dintre cauzele principale de absenteism de la serviciu. Ameliorarea se produce daca eviti anumite alimente-triggeri si stresul. 

Gastrita

Inseamna, de fapt, inflamarea (lezarea, erodarea) mucoasei care captuseste interiorul stomacului, cauzele bolii fiind diverse – infectia cu bacteria H. pylori, consumul exagerat de alcool, administrarea de analgezice nonsteroidiene (AINS). Semnele sunt indigestia, senzatia de arsura sau de preaplin dupa masa, greata. Gastrita se amelioreaza relativ repede daca este tratata.

Litiaza biliara

Calculii biliari (pietrele la fiere) se formeaza cand bila stocata in vezica biliara dezvolta in interiorul sau depozite intarite. Simptomele apar abia cand calculii obstructioneaza caile biliare: durerea abdominala intensa instalata brusc (poate sa dureze cateva ore si radiaza spre spate), indigestia, balonarea, greata, varsaturile. Acestea impun interventie chirurgicala de indepartare a vezicii biliare. 

Pancreatita

Este o afectiune inflamatorie a pancreasului. Poate fi acuta (manifestare brusca, frecvent cauzata de calculii biliari) sau cronica. In tabloul simptomelor sunt incluse durerea in partea superioara a abdomenului, indigestia, greata sau varsaturile, pierderea in greutate, distensia abdominala (balonarea), febra. Boala poate fi favorizata de consumul exagerat de alcool, infectiile, fibroza chistica. Ambele tipuri necesita internare in spital, cu administrare de perfuzii sau operatie.

Ciroza hepatica

Este ultimul stadiu al fibrozarii ficatului, fiind provocata de hepatita virala cronica, alcoolismul cronic, steatoza hepatica nonalcoolica, bolile ductelor biliare sau de unele boli genetice. Simptomele sunt tarzii: anorexie, disconfort abdominal, oboseala, paloare, greata, febra, pierdere in greutate. In stadiile avansate, apar ascita si insuficienta hepatica. Deteriorarea ficatului in ciroza este in general ireversibila, insa, daca boala este diagnosticata precoce si tratata, exista cazuri rare cand este reversibila.

Cele mai citite articole