Meniu

Cel mai bun antibiotic pentru sinuzita cronica – Medicul recomandă

Verificat medical de

Sunt dr. Stefan Catalin, medic primar ORL - otorinolaringologie. Am absolvit facultatea de Medicina Generala UMF Carol Davila, Bucuresti in anul 2008, urmand apoi specializare in ORL si obtinerea specialitatii in 2013.

Vezi toate articolele
Articol scris de

2 ani în urmă 60.4 K

În mod obișnuit, 85% dintre cazurile de sinuzită (infecții ale sinusurilor) se îmbunătățesc sau se elimină de la sine în decurs de 2, 3 săptămâni, însă există restul de 15% care pot fi combatute doar cu ajutorul unui tratament medicamentos. Complicațiile potențiale sunt rare, dar pot fi grave și includ infecții ale creierului, chiar abcese. Așadar, în unele cazuri este necesar să luăm antibiotice pentru sinuzită.

Când ai nevoie cu adevărat de antibiotice pentru acea infecție a sinusurilor denumita sinuzita cronica?

Atunci când un pacient are scurgeri nazale groase și colorate și/sau presiune facială sau durere timp de cel puțin 10 zile, acesta îndeplinește criteriile pentru tratamentul cu antibiotice. Dacă un pacient a avut acele simptome, dar simptomele păreau să înceapă să se îmbunătățească și apoi s-au înrăutățit din nou, atunci chiar dacă au trecut mai puțin de 10 zile, îndeplinește criteriile pentru tratamentul cu antibiotice. (Acest lucru se numește „agravare dublă” și este un scenariu comun în infecțiile bacteriene ale sinusurilor.)

Ce este sinuzita cronica?

Sinusurile tale se pot infecta atunci când sunt blocate cu lichid. Această afecțiune se numește sinuzită. Dacă starea persistă, rezultatul este sinuzita cronica.

Ce cauzează sinuzita cronică?

Sinuzita cronică poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi:

  • Căile respiratorii blocate din cauza astmului sau a alergiilor sau din cauza unor afecțiuni precum fibroza chistică;
  • Infecții, care pot fi bacteriene, virale sau fungice;
  • Structuri anormale ale nasului, cum ar fi un sept deviat (linia cartilajului și osului din mijlocul nasului este strâmbă sau în lateral);
  • Polipi crescuti;
  • Un sistem imunitar slab.

Care sunt simptomele sinuzitei cronice?

Simptomele sinuzitei cronice pot include:

  • Sensibilitate sau presiune la nivelul feței (în special în jurul nasului, ochilor și frunții);
  • Picurare nazală (mucusul se scurge în gât);
  • Secreții nazale (groase, galbene sau verzi) sau nas înfundat;
  • Dureri de dinți, dureri de urechi și/sau cefalee;
  • Tuse;
  • Oboseală;
  • Durere la ureche;
  • Pierderea simțurilor gustului și mirosului;
  • Halitoza (respirația urat mirositoare).

Multitudinea de simptome și faptul că acest tip de sinuzita durează o perioadă atât de lungă te poate face nefericit. Este posibil sa ai probleme cu somnul toată noaptea și cearcăne accentuate sub ochi.

Care este cel mai bun antibiotic pentru sinuzita cronica recomandat de doctori?

Dacă doctorul considera că sinuzita este cauzată de o infecție bacteriană, ar putea să-ți dea o rețetă pentru antibiotic. 

Pentru a selecta cel mai bun antibiotic pentru sinuzită cronică, doctorul ia în considerare următoarele criterii de selecție:

  • Antecedente de alergie la medicamente, în special la sulfatice și peniciline;
  • Istoricul medical al pacientului;
  • Profilul efectelor adverse ale medicamentului;
  • Costul medicamentelor și starea economică a pacientului;
  • Alți factori care afectează conformitatea, cum ar fi dozarea și formularea.

Ținând cont de aceste criterii, putem spune că cel mai bun antibiotic pentru sinuzită cronică este cel la care infecția cedează iar contraindicațiile, efectele adverse și afectarea organismului sunt minime.

Tratamentul medical ar trebui să includă atât un antibiotic cu spectru larg, cât și un steroid intranazal topic pentru a trata componenta inflamatorie a acestei boli. Este posibil ca terapia cu antibiotice să fie continuată timp de 4 până la 6 săptămâni.

Cele mai eficiente antibiotice pentru sinuzita cronică includ agenți care acoperă organismele care cauzează sinuzită acută, dar acoperă și speciile de stafilococ și anaerobii. Printre acestea, putem enumera: amoxicilină-clavulanat, cefpodoximă proxetil, cefuroximă, gatifloxacină, moxifloxacină și levofloxacină. 

Cel mai cunoscut antibiotic pentru sinuzita acută și cel mai des prescris de către doctori este amoxicilină-clavulanat (Augmentin). Augmentin, numit şi „coamoxiclav”, conţine două substanţe active: amoxicilină, un antibiotic aparţinând familiei beta-lactamelor (aceeaşi familie ca şi penicilinele) şi acid clavulanic, un „inhibitor al beta-lactamazei”. Când acest antibiotic este absorbit în organism, componenta amoxicilină distruge bacteriile care cauzează infecţia, în timp ce acidul clavulanic blochează o enzimă, beta-lactamaza, care permite bacteriilor să distrugă amoxicilina.

Pentru pacienții care au alergie severă la medicamentele de tip penicilină, doxiciclina este o alternativă rezonabilă.

O modalitate optimă de a selecta cel mai bun antibiotic pentru sinuzita cronică poate fi prin analiza unui tampon din nas. La 48 de ore după administrarea antibioticului prescris trebuie neaparat să existe o reacție pozitivă la acesta, altfel va fi necesară o înlocuire urgentă. Poate că agentul patogen a reușit să dezvolte rezistență la acest antibiotic sau natura sinuzitei nu este bacteriană – este virală, fungică, alergică sau mixtă.