Meniu

Cea mai mare banca de celule stem din Europa

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

6 ani în urmă 60

Cea mai mare banca de celule stem din Europa

Compania cu sediul in Belgia, Cryo Save, a primit autorizarea de a recolta celule stem de la Autoritatea Nationala de Transplant din Romania.
Recoltarea nu implica nici noul-nascut nici mama iar procedeul este nul foarte simplu.
Celulele stem pot salva viata in cazul unei boli grave si pot fi folosite de-a lungul vietii celui de la care s-au recoltat.

Peste 6.000 de vieti salvate

Celulele stem apar înca de la formarea embrionului uman, insa momentul optim pentru recoltarea acestora este la nastere, din cordonul ombilical. Ele sunt pluripotente, adica au capacitatea de a se transforma în orice celula, tesut sau organ din organism. Prin diviziune, ele pot da nastere oricarui tip de celule din cele 220 existente în corpul uman. Celulele stem au capacitatea de a se reînnoi si se pot autoreproduce. Un copil care suferea de un tip grav de imunodeficienta, a celulelor T, a fost tratat cu succes printr-un transplant de celule stem. Copilul a fost diagnosticat si tratat în Portugalia, transplantul având loc la mijlocul lunii februarie 2007. Pacientul, care a beneficiat de celule stem provenite de la nasterea fratelui sau, a parasit spitalul dupa 35 de zile de izolare stricta. Desi transplantul de celule stem se practica doar de cativa ani, la nivel mondial, cifrele raportate sustin ca s-au salvat pana acum peste 7.000 de vieti prin aceasta procedura.

Zeci de afectiuni si boli pot fi tratate

Cele mai citite articole

Celulele stem sunt folosite în tratamente specifice unor afectiuni ca leucemia, cancerul sau afectiuni autoimune. Cercetatorii apreciaza ca acestea vor fi folosite în viitor pentru tratarea multor altor afectiuni. Celulele stem pot regenera mai multe tipuri de tesut (al ficatului, al cordului, al pancreasului si corneei etc.), nervi sau sânge.
Odata detectata afectiunea, tratamentul cu astfel de celule duce la refacerea celulelor afectate. Potrivit Cord Blood Donor Foundation (Statele Unite ale Americii), mai mult de 50 de afectiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Printre acestea fiind leucemia (limfocitara, mieloida), anemia aplastica, neublastoma, boala Hodgkin, cancerul (ovar, sân, testicule), artrita, scleroza sau lupusul.

Se doreste ca, pe viitor, pe baza studiilor care vor fi efectuate sa se abordeze tratamente pentru afectiuni ca Alzheimer, diabet, Parkinson sau distrofia musculara.

Cele mai citite articole