Meniu

Ce trebuie să știi înainte să-ți alegi asigurarea medicală privată

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

4 ani în urmă 9

Sănătatea este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le prețuiești. Însă, indiferent de stilul de viață, inevitabil, tot ai nevoie de analize, o intervenție medicală sau un consult de specialitate, la un moment dat. Cum sistemul medical de stat este mai puțin organizat, iar legislația, în continuă schimbare, știi, probabil, multe persoane care investesc și într-o asigurare medicală privată, chiar dacă plătesc și contribuția CASS. Asigurarea privată oferă acces la anumite tipuri de servicii medicale și le scutește de neplăcerile probabile, din sistemul de stat. Dacă iei și tu în calcul să-ți faci o asigurare medicală privată, iată câteva aspecte pe care trebuie să le știi.

Ai nevoie de o evaluare înainte de a încheia polița

Chiar dacă este vorba despre o asigurare privată, trebuie să știi că există anumite categorii de persoane care nu pot beneficia de o astfel de poliță. Înainte de semnarea unui contract, asiguratorul face o evaluare pentru a determina dacă o persoană poate fi sau nu asigurată. Sunt luate în considerare criterii precum vârsta, starea de sănătate actuală, ocupația, istoricul medical, dar și cât de riscante sunt sporturile ori hobby-urile potențialului client. De pildă, bolnavii cronici nu pot încheia o asigurare medicală privată, dacă au un diagnostic de boală gravă sau incurabilă, cum ar fi cancer, boală cardiacă, Parkinson, Alzheimer, HIV/SIDA, etc. De asemenea, nu este permisă o poliță privată pentru oamenii cu un grad de invaliditate permanentă mai mare de 50%, cei care au nevoie de îngrijire continuă, dar și pentru cei care suferă de alcoolism sau toxicomanie. Bineînțeles, situația diferă de la un caz la altul, de aceea trebuie să știi exact dacă te încadrezi pentru a încheia polița.

Află serviciile cuprinse în asigurarea privată

De regulă, serviciile cuprinse într-o poliță privată de sănătate includ analize de laborator, investigații de specialitate, diferite consultații, intervenții imagistice ori radiologice sau intervenții chirurgicale. Totuși, este important să știi, înainte de a-ți alege asigurarea medicală privată, care sunt serviciile standard pe care ți le oferă și să te informezi cu privire la serviciile adiționale. Află cum poți accesa fiecare produs în parte, ce riscuri și ce costuri sunt acoperite de poliță, în funcție de tipul de asigurare dorit.

Verifică transparența și seriozitatea companiei de asigurări

Este esențial ca firma de asigurări pe care o vei alege să-ți garanteze că poți beneficia de serviciile pentru care plătești. Asta înseamnă să verifici atent compania și modul în care aceasta și-a despăgubit clienții. Dacă a fost raportată de anumiți parteneri de afaceri, prin intermediul serviciului Redbill de la Termene.ro cu privire la facturile neîncasate și incidente de plată, atunci ar fi bine să îți pui semne de întrebare legate de seriozitatea firmei.

Află în ce situații poți primi despăgubiri

Cele mai citite articole

Asigurarea privată de sănătate nu este obligatorie, iar beneficiarul își poate alege serviciile medicale. Polița clasică presupune ca un client să-și aleagă singur instituția medicală căreia i se adresează, să-și achite serviciile, iar, ulterior, să se adreseze companiei de asigurări pentru recuperarea banilor. Practic, beneficiarul achită costurile inițiale, iar, apoi, va primi banii în baza unei chitanțe ori a unui dosar medical ce dovedește sumele plătite pentru tratarea sănătății. Dacă alegi această variantă, ai grijă să cunoști exact situațiile în care poți recupera banii și instituțiile cu care lucrează compania de asigurări. A doua variantă presupune ca beneficiarul să se adreseze centrelor agreate de compania de asigurări și să nu plătească nimic, decontul urmând a se face între clinica parteneră și asigurător.

Întreabă dacă asigurarea este valabilă și în străinătate

În general, aproape toate tipurile de asigurare medicală privată pun la dispoziția pacientului o listă cu instituțiile medicale unde acesta se poate trata, în țară sau în străinătate. Totuși, beneficiarul trebuie să știe în ce state este valabilă asigurarea sa de sănătate privată, ce riscuri și ce servicii acoperă aceasta sau cum poate fi personalizată în funcție de bugetul beneficiarului.

Stabilește perioada de contract și costul asigurării

Un alt aspect de care trebuie să ții cont, înainte de a alege compania de asigurări, este perioada pentru care se încheie polița. În general, poate fi vorba de un termen de 1-3 ani, cu posibilitatea de prelungire. Ai grijă să înțelegi toate clauzele din contract, să știi ce se întâmplă dacă renunți la poliță înainte de termen, care este costul total al asigurării private și dacă se va modifica pentru serviciile medicale folosite.

Toți cei care investesc într-o asigurare privată de sănătate își doresc să beneficieze, întotdeauna, de servicii medicale de calitate și aparatură modernă. O asigurare medicală privată oferă foarte multe avantaje, printre care flexibilitate și personalizare, acoperire internațională sau servicii premium, însă, ca să ai parte de toate acestea, trebuie să știi cum să-ți alegi corect compania de asigurări.

Cele mai citite articole