Coenzima Q10 este o substanță cu un aport foarte important atunci când vine vorba de funcționarea organismului în parametrii optimi. Este asemănătoare cu vitaminele și este produsă în mod natural de corpul uman, însă, odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de Q10 scade în mod considerabil. În acest articol, ne vom axa pe necesitatea coenzimei din acest punct de vedere, dar această substanță este indicată și pentru alte categorii de persoane.
Conform acestor recomandări, pot beneficia de Q10 și sportivii, persoanele care iau statine sau care suferă de afecțiuni cardiace.
Pentru a înțelege mai bine necesitatea coenzimei pe măsură ce înaintăm în vârstă, îți vom explica rolul său în organism.
- Menține buna funcționare a celulelor
Este prezentă în toate celulele din organism și funcționează ca un antioxidant care le protejează de stresul oxidativ. Coenzima Q10 este esențială pentru producția de energie la nivel celular. Prezența sa în structura celulară este necesară și pentru producția energiei.
- Menține buna funcționare a creierului
Faptul că este prezentă în mitocondrii explică rolul său în menținerea funcțiilor cognitive, deoarece acționează la nivel neuronal, produce energie și previne degradarea memoriei și a gândirii. Potrivit frontiersin.org, coenzima Q10 este un agent neuroprotector, iar deficitul acestei substanțe s-a constatat în cazul a numeroase boli neurologice. De aceea, nu trebuie să lipsească din dieta celor care își doresc să aibă o minte ageră, chiar și la vârste înaintate.
- Susține funcționarea optimă a sistemului cardiovascular
Coenzima Q10 are capacitatea de a regla hipertensiunea arterială și, de asemenea, micșorează nivelul colesterolului. Aceasta împiedică colesterolul rău să se depună pe vasele de sânge și, prin urmare, protejează inima de factori nocivi. Inima are nevoie de cantități mari de coenzima Q10 pentru a funcționa în parametrii optimi și suplimentarea Coenzimei Q10 odată cu înaintarea în vârstă este esențială.
- Ajută sistemul imunitar
Pe lângă beneficiile enumerate, unul dintre cel mai puțin cunoscute atunci când vine vorba de Q10 este abilitatea de a ajuta sistemul imunitar prin înmulțirea numărului de anticorpi. Imunitatea poate fi afectată odată cu trecerea anilor și, pe lângă remediile clasice indicate pentru susținerea acesteia, precum consumul de vitamina C, adăugarea coenzimei în dietă este un aliat în plus pentru sănătatea ta.
- Menține frumusețea pielii
Pielea este afectată în principal de stresul oxidativ și își pierde tonusul ca urmare a efectelor cauzate de radicalii liberi. Întrucât coenzima Q10 este un antioxidant foarte puternic, are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi și de a menține sănătatea pielii. În plus, susține producția de colagen, care, de asemenea, scade odată cu vârsta. Este folosită și în tratamentele locale, dar cel mai bun efect îl are atunci când își îndeplinește funcțiile din interiorul organismului.
Cum să îți menții nivelul optim de Q10 pe măsură ce înaintezi în vârstă
Procesele enumerate anterior sunt doar o parte dintre rolurile coenzimei în organism, însă, așa cum menționam anterior, pe măsură ce înaintăm în vârstă, corpul nostru tinde să producă mai puțină Q10. Pentru a evita deficiența de Q10, trebuie să incluzi în dietă alimente bogate în această substanță pe cât posibil, dar și suplimente cu biodisponibilitate ridicată, obținute prin fermentație naturală, pentru o absorbție rapidă și eficientă.
Cu toate acestea, reține că necesitățile individuale de Q10 pot varia în funcție de vârstă, stilul de viață și starea de sănătate și este important să consulți un specialist pentru a determina necesarul zilnic.