Meniu

Ce este scolioza și care sunt opțiunile de tratament?

Articol scris de

9 luni în urmă 18

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale. În mod normal, coloana vertebrală este dreaptă. Persoanele care prezintă scolioză au o curbură anormală a coloanei vertebrale. Diagnosticul acesteia la copii și adolescenți, în faza incipientă, înseamnă acordarea unei scheme de tratament și monitorizarea regulată a progresului pentru a nu se ajunge la intervenție chirurgicală sau la deformări severe. Majoritatea copiilor și adolescenților tratați corect duc o viață activă și nu se confruntă cu probleme deosebite. 

Ce este scolioza?

Scolioza este o afecțiune a coloanei vertebrale, caracterizată printr-o deformare permanentă. Coloana vertebrală afectată de scolioză apare sub forma literei „S” sau „C”. Curbura anormală determină aspectul de aplecare într-o parte. Arcuirea neobișnuită a coloanei vertebrale apare la radiografie și la controlul fizic pe partea dreaptă sau pe cea stângă. Aceasta poate fi observată și pe ambele părți, dar în regiuni diferite. Cu alte cuvinte, scolioza poate fi observată atât în regiunea toracică a coloanei vertebrale, cât și în regiunea lombară. (1)

Deformarea coloanei vertebrale este diagnosticată în copilărie și la pubertate, însă, adulții se pot confrunta și ei cu această problemă. Deși majoritatea cazurilor sunt ușoare, odată cu înaintarea în vârstă, curbura se agravează. Copiii nu necesită întotdeauna tratament pentru scolioză. Totuși, sunt și situații în care este necesar un tratament al scoliozei fără operație. De aceea, se recomandă kinetoterapia, fizioterapia, purtarea unui corset special la copii, dar și gimnastica medicală. În cazuri complexe, medicul specialist poate indica intervenția chirurgicală pentru a îndrepta vertebrele curbate. 

Scolioza este o afecțiune pe plan tridimensional: sus-jos, dreapta-spate, față-spate. Curbura are legătură cu rotația vertebrelor unele față de altele, ceea ce înseamnă că o parte a corpului este mai evidențiată decât cealaltă. (2)

Simptomele scoliozei

Simptomele scoliozei pot varia de la subtile la evidente, depinzând de severitatea condiției. Iată care sunt principalele semne:

  • umeri și talie neuniformă;
  • un omoplat poate fi mai proeminent comparativ cu celălalt;
  • diferențe în înălțimea sau poziționarea unui șold;
  • parțial cutia toracică iese în față;
  • proeminență pe spate atunci când persoana afectată se pleacă;
  • capul nu este centrat cu restul corpului;
  • diferență în modul în care se așează brațele pe lângă corp în poziție dreaptă.

Manifestările scoliozei pot fi subtile, dar se accentuează în timp. Durerea apare doar în cazuri severe, când deformarea coloanei este puternică. Mobilitatea poate fi rar afectată de această problemă. Simptomele scoliozei pot fi asemănătoare altor deformări ale coloanei vertebrale, unor leziuni sau infecții. De aceea, medicul specialist este singurul în măsură să stabilească un diagnostic corect și complet și să ofere îngrijiri adecvate. (1), (2)

Opțiuni de tratament pentru scolioză

Tratarea scoliozei depinde în mare măsură de tipul ei și de curbura coloanei vertebrale. Cazurile cu o curbură ușoară pot fi îngrijite cu gimnastică medicală sau kinetoterapie. Curbura de la 30 la 50 necesită kinetoterapie și tratament ortostatic, în timp ce pentru cazurile severe, cu o curbură de peste 50, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală.

Tratarea formelor ușoare de scolioză se realizează cu kinetoterapie în Cluj-Napoca, alături de control de specialitate o dată la 4 luni, pentru ca medicul să monitorizeze curbura coloanei. Pentru că vorbim de tratarea scoliozei nestructurale, alături de kinetoterapie pot fi incluse și alte terapii și proceduri, precum fizioterapia, gimnastica medicală, administrarea unor medicamente și chiar utilizarea unui corset care să oprească accentuarea curburii. În situația unor scolioze idiopatice, oteopatice, toracogene, miopatice etc., sunt necesare terapii complexe, de lungă durată sau de combinarea procedurilor. 

Cele mai citite articole

Intervenția chirurgicală are în vedere îndreptarea curburii sau prevenirea agravării acesteia. În funcție de gravitatea deformării și de manifestări, medicul specialist poate opta pentru proceduri variate. În definitiv, trebuie să știi că pentru a nu se ajunge într-un stadiu avansat al deformării, cei afectați trebuie diagnosticați timpuriu și tratamentul trebuie aplicat rapid. Copiii cu scolioză, care beneficiază de îngrijiri de specialitate de mici, au șanse mai mari de vindecare. (1), (2), (3)

Dacă suspectezi o posibilă problemă a coloanei vertebrale la copilul tău sau la o altă persoană din familie, mergeți la un consult de specialitate în cel mai scurt timp, pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat!

Surse de informare:

1. Scoliosis – https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/scoliosis, Accesat 25.01.2024

2. Scoliosis – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scoliosis/symptoms-causes/syc-20350716, Accesat 25.01.2024

3. Scoliosis – https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Scoliosis, Accesat 25.01.2024

Cele mai citite articole