Meniu

Ce beneficii oferă consumul de ceai de sunătoare?

Articol scris de

8 luni în urmă 8

Sunătoarea, cunoscută în literatura de specialitate ca Hypericum perforatum, este o plantă folosită, în mod obișnuit, de oameni ca parte a medicinei alternative. Din vremuri străvechi, ceaiul de sunătoare a fost utilizat pentru a trata depresia, anxietatea, hiperactivitatea, problemele pielii sau tulburările specifice menopauzei. Pentru că are proprietăți antibacteriene, ceaiul de sunătoare ar putea să fie și un agent antiviral. În ciuda beneficiile puse pe seama consumului de ceai de sunătoare, produsul trebuie administrat cu moderație și nu poate înlocui tratamentul recomandat de medic.

ADHD

Sunătoarea conține hipericină, o substanță chimică pe seama căreia sunt puse efectele benefice ale ceaiului de sunătoare și eficacitatea plantei. Ceaiul de sunătoare conține și alte ingrediente active, precum flavonoidele sau hiperforina, care oferă numeroase avantaje organismului. 

Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate sau ADHD este o problemă de sănătate care poate afecta grav viața persoanelor care suferă de aceasta. În ultimii ani, au existat studii care sugerează că ceaiul de sunătoarea, datorită proprietățile sale calmante, ar putea avea un efect pozitiv asupra simptomelor din ADHD. Deși rezultatele sunt îmbucurătoare, testele realizate până în prezent au fost pe animale de laborator, ceea ce limitează generalizarea rezultatelor. 

Prea puține date au fost colectate după administrarea ceaiului de sunătoare la persoane cu ADHD. Printre preocupările cercetărilor, legate de potențialele efecte secundare ale sunătoarei, se află interacțiunile cu alte medicamente și tulburările gastrointestinale ce pot să apară. De aceea, sunt necesare studii amănunțite, înainte de a introduce ceaiul de sunătoare ca tratament complementar în ADHD.

Dermatită atopică

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin zone cu epidermă uscată, roșie, cu mâncărimi. Aceasta poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă în copilărie. Cauzele dermatitei atopice nu sunt cunoscute, dar se crede că sunt legate de o combinație de factori genetici, imuni și de mediu. 

Un studiu pilot a explorat potențialul sunătoarei. Tinctura de sunătoare a fost utilizată pentru a ameliora efectele dermatitei atopice, iar rezultatele au arătat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor. Acest lucru sugerează că sunătoarea ar putea reprezenta o alternativă naturală și eficientă la tratamentele convenționale pentru dermatita atopică. Cu toate acestea, specialiștii vorbesc despre prudență. Nu se știe dacă ceaiul de sunătoare și tinctura ar avea același efect asupra tuturor formelor de eczemă sau dacă ar fi eficiente pe termen lung.

Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune cutanată cronică, autoimună, manifestată la nivelul epidermei, caracterizată prin apariția unor plăci roșii, inflamate, care se descuamează. Afectarea este rezultatul unui proces în care celulele pielii se înmulțesc mult mai repede decât în mod normal, ceea ce duce la acumularea de celule moarte pe suprafața epidermei. 

Substanțele active din ceaiul de sunătoare au efect antiinflamator și antimicrobian, contribuind la reducerea roșeții și a inflamației pielii. De asemenea, anumite cercetări sugerează că sunătoarea poate încetini multiplicarea excesivă a celulelor pielii, un factor cheie în apariția psoriazisului.

Pentru a beneficia de efectele sunătoarei, se poate prepara un ceai din această plantă, care poate fi consumat sau aplicat local, sub formă de comprese. Cu toate acestea, trebuie să facem precizarea că înainte de a începe orice tratament naturist, este recomandat să se consulte un medic.

Menopauză

Cele mai citite articole

Menopauza reprezintă o perioadă de tranziție în viața unei femei, caracterizată de o serie de modificări hormonale ce pot duce la apariția unor simptome neplăcute. Deși sunt necesare studii mai aprofundate pentru a confirma eficacitatea sunătoarei în ameliorarea simptomelor menopauzei, cercetările preliminare sugerează că aceasta ar putea ajuta la reducerea unor simptome precum bufeurile și stările de depresie.

Beneficiile potențiale ale sunătoarei în menopauză sunt multiple și variate. Îmbunătățirea calității somnului, reducerea anxietății sau a iritabilității și ameliorarea durerilor de cap sau a altor simptome fizice sunt doar câteva dintre acestea. 

Depresie și anxietate

Depresia și anxietatea sunt două dintre cele mai comune probleme de sănătate mintală la nivel mondial. Tratamentele convenționale pot include medicamente și terapie, dar există și alternative naturale care pot fi de ajutor. 

Datorită ingredientelor active, ceaiul de sunătoare poate acționa în mod similar cu unele antidepresive. Acest lucru înseamnă creșterea disponibilității neurotransmițătorilor precum dopamina, serotonina și noradrenalina în creier, pentru instalarea stării de bine și de calm. Studiile privind eficacitatea ceaiului de sunătoare în depresie sunt limitate. 

Consultarea unui medic înainte de începerea unui tratament cu ceai de sunătoare este absolut necesară. Aceasta pentru că sunătoarea poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv cele pentru depresie, anxietate și unele medicamente pentru inimă. 

Consumul de ceai de sunătoare nu oferă doar o experiență plăcută, ci și numeroase beneficii pentru sănătate. Pentru a te bucura cu adevărat de acestea, nu renunța la tratamentul recomandat de medic pentru tratarea problemelor de sănătate cu care te confrunți! Înainte de a începe o cură cu ceai de sunătoare pentru o afecțiune, consultă medicul și respectă indicațiile specialistului!

Cele mai citite articole