Angiografia este un test imagistic care folosește raze X pentru a evidenția vasele de sânge din organism, imaginile putand fi redate in timp real.
Acest test este efectuat pentru a observa potențialele îngustări, blocaje sau anomalii ale arterelor sau venelor din diferite părți ale corpului cum ar fi abdomenul, inima, membrele inferioare sau creierul.
Deoarece vasele sanguine anormale sau blocate pot duce la apariția durerilor în piept, a accidentului vascular cerebral, a infarctului și a altor probleme, angiografia poate ajuta medicii specialiști să determine cauza lor și segmentul afectat.
Problemele severe pe care angiografia le poate evidenția includ:
- Ateroscleroza – o îngustare a arterelor datorată acumulării de grăsimi sau a plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge, aceasta putând duce la apariția infarctului sau a accidentului vascular cerebral.
- Boala arterială periferică – afecțiune caracterizată prin reducerea circulației sanguine către membrele inferioare.
- Anevrism cerebral – afecțiune care implică dilatarea unui vas de sânge la nivelul creierului.
- Angina – durere pectorală cauzată de circulația sanguină redusă către mușchii inimii.
- Cheaguri de sânge și embolism pulmonar – reprezentând o întrerupere a circulației sanguine la nivelul arterei care aprovizionează plămânii cu sânge.
Pentru a determina toate aceste posibile afecțiuni, există mai multe tipuri de angiografie care pot fi efectuate, medicul specialist alegând-o pe cea corespunzătoare în funcție de fiecare caz în parte.
5 tipuri de angiografie
De la inimă la creier, plămâni sau chiar rinichi, angiografia poate fi de mai multe tipuri în funcție de zona corpului care trebuie analizată.
Angiografia coronariană
Acest tip de angiografie poate pune în evidență arterele de la nivelul inimii, putând arăta severitatea oricărei posibile afecțiuni cardiace existente.
Mai mult decât atât, prin coronarografie (angiografie coronariana) medicul specialist poate determina cât de bine funcționează inima și eventualele probleme pe care le-ar putea avea.
Pentru a crea imaginile necesare, medicul specialist injectează o substanță de contrast printr-un tub subțire și flexibil numit cateter, acesta fiind introdus apoi în artera dorită printr-un punct de acces specific, acesta fiind de obicei inghinal sau la nivelul brațului.
Angiografia cerebrală
Cele mai citite articole
Această procedură este folosită pentru a evidenția posibilele anomalii sau blocaje ale vaselor de sânge la nivelul creierului și a gâtului.
La fel ca și în orice altă angiografie, medicul specialist va injecta o substanță de contrast pentru a putea crea o imagine mai clară a vaselor de sânge.
Angiografia cerebrală poate fi folosită pentru a diagnostica mai multe afecțiuni și complicații cum ar fi anevrisme, ateroscleroză, tumori cerebrale, cheaguri de sânge, malformații arterio-venoase, etc.
Angiografia pulmonară
Procedură care pune în evidență vasele sanguine de la nivelul plămânilor, medicul specialist folosind imaginile cu raze X în timp real sau fluoroscopia pentru a observa potențiale anomalii sau blocaje.
Această procedură poate fi folosită pentru a evidenția cheaguri de sânge, anevrisme, prezența unui obiect străin în vasul de sânge, stenoză, malformații arterio-venoase, etc.
Angiografia renală
Procedură care este folosită atât pentru a evidenția vasele de sânge de la nivelul rinichilor cât și pentru a monitoriza starea acestora în cazul în care există anumite afecțiuni renale sau insuficiență renală.
Problemele care pot fi evidențiate de către această procedură includ cheagurile de sânge, tumori, lărgirea vaselor de sânge, blocaj, anomalii și așa mai departe.
Angiografia periferică
Acest tip de angiografie este recomandată de obicei de către medicul specialist atunci când există simptome ale bolii arteriale periferice cum ar fi durere sau crampe la nivelul stomacului, brațelor sau picioarelor.
La fel ca și în celelalte angiografii, medicul va folosi substanță de contrast și fluoroscopia pentru a evidenția potențialele probleme.
Datorită prevalenței anumitor afecțiuni și complicații ale vaselor de sânge cum ar fi ateroscleroza, este indicată apelarea la un consult medical specializat dacă există simptome îngrijorătoare sau orice abatere de la normal care nu poate fi asociată cu o cauză anume.