Meniu

Cât de importantă este matematica pentru a înțelege șansele de câștig la jocurile de noroc?

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

2 săptămâni în urmă 1

Jocurile de noroc au o istorie milenară, primele mențiuni datând din anul 3000 i.Hr. Atrași de determinarea procentajului de probabilitate a obținerii rezultatului la jocurile de noroc, mulți matematicieni precum Blaise Pascal sau Pierre de Fermat au analizat matematica din spatele jocurilor de noroc. De altfel, probabilitatea reprezintă baza tuturor jocurilor de noroc.

În timp ce 0 înseamnă că probabilitatea de câștig este nulă, cu cât procentajul crește și ajunge mai aproape de 100, cu atât șansele de câștig sunt mai ridicate. Fiecare tip de joc de noroc oferă o probabilitate de câștig, mai mică ori mai mare. Însă, la anumite jocuri, cel care le joacă poate influența probabilitatea de câștig, scăzând avantajul casei ori folosind bonusuri, precum Vulkan Vegas rotiri gratuite fara depunere. În cele ce urmează vom vedea cum matematica îi poate ajuta pe jucători să înțeleagă mai bine jocurile de noroc.

Care este probabilitatea de câștig la jocurile de casino preferate de jucătorii din întreaga lume?

Sloturile se poziționează în topul preferințelor a peste 70% dintre jucătorii de cazino. Deși sunt atât de populare, în mod normal, probabilitatea de câștig este de 5%. Cu cât este mai mare numărul de role și de simboluri, cu atât crește numărul de combinații și se reduc șansele de câștig. De exemplu, dacă un joc de pacanele are 3 role și 20 de simboluri, atunci 20x20x20 = 8000 combinații.

Pentru a afla care este probabilitatea de câștig trebuie să împărți numărul de combinații câștigătoare la numărul de combinații posibile. Keno este un alt joc de noroc apreciat de jucători, la fel cum se întâmplă și cu bingo și loto. La keno se extrag 20 din 80 de numere, dar probabilitatea ca jucătorul să aibă toate cele 20 de numere este de 1 la 3.5 cvintilioane.

În cazul jocului de bingo, probabilitatea de câștig crește cu cât se achiziționează un număr mai mare de bilete. La loterie, de exemplu 6/49, probabilitatea de a ghici cele 6 numere este de 1 la 13.98 de milioane. În mod normal, la această categorie de jocuri de noroc, dar și la cardurile de răzuit, șansele reale de câștig sunt de numai 10%.

Craps este un alt tip de joc pe care îl poți încerca la cazinou. Dat fiind faptul că se joacă folosind două zaruri, numărul posibil de combinații este de 36. Unele numere prezintă o probabilitate mai mare de a fi obținute. De exemplu, 5. Poți obține 5 cu un zar de 4 și unul de 1 ori un cu zar de 3 și unul de 2.

Cele mai citite articole

Baccarat este unul dintre jocurile de cărți care se joacă diferit în cazinourile online. Astfel, jucătorul trebuie să facă o predicție legată de mâna câștigătoare (dealer sau jucător). Este disponibilă și o a treia variantă: egalitate. Probabilitatea ca mâna câștigătoare să fie cea a dealerului este de 45.8%, în timp ce mâna jucătorului are o probabilitate de 44.6% de a ieși câștigătoare. Probabilitatea ca runda să se termine la egalitate este de 9.6%.

Care este probabilitatea de câștig în cazul jocurilor de ruletă,  blackjack și poker?

Jocul de blackjack se numără printre jocurile de cărți la care avantajul casei poate fi redus considerabil până la 0.5% în cazul jucătorilor care utilizează strategia de bază. Cei care optează pentru număratul cărților pe baza valorii acestora, pot ajunge să aibă un avantaj și mai mare în față dealerului. Probabilitatea de câștig este de 42.22% pentru jucător și de 49.1% pentru crupier. Egalitatea are o probabilitate de 8.48%.

Ruleta este foarte populară pe platformele de casino, iar probabilitatea de câștig diferă în funcție de varianta aleasă. Cotele sunt mai bune la ruleta europeană, de exemplu, unde probabilitatea de a indica un număr este de 2.70% față de 2.63% la ruleta americană. Probabilitatea de a indica un număr par ori impar, roșu ori negru sau un număr mare ori mic este de 48.6% la ruleta europeană și 47.37% la cea americană.

În ceea ce privește jocul de poker, probabilitatea de a câștiga cu două perechi este de 31%, iar cu o pereche este de 27%. Probabilitatea de câștig cu trei de același fel este de 12%, iar cu culoare poți câștiga în 9% din cazuri. Probabilitatea de a obține o chintă roială este de 0.000154%.

Care este cel mai avantajos joc de cazino pentru jucători?

În funcție de avantajul casei, cele mai bine cotate jocuri de cazino sunt:

  • Blackjack (după regulile din Las Vegas) – 0.28%
  • Spanish 21 (dealerul stă la soft 17) – 0.40%
  • Video poker -0.46%
  • Spanish 21 (dealerul cere carte la soft 17) – 0.76%
  • Super Fun 21 – 0.94%
  • Baccarat (mâna crupierului) – 1.06%
  • Baccarat (mâna jucătorului) – 1.24%
  • Craps (Don’t Pass/Don’t Come) – 1.36%
  • Pai Gow Poker – 1.46%

Matematica este utilă la jocurile de cazino nu doar din punct de vedere al probabilităților, ci și al strategiilor. Astfel, jucătorii care se folosesc de matematica își pot îmbunătăți constant șansele de câștig la cazino.

Cele mai citite articole