Meniu

Care sunt riscurile procedurii de aplicare a fațetelor dentare?

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

1 an în urmă 6

Care sunt riscurile procedurii de aplicare a fațetelor dentare?

Te gândești să îți înfrumusețezi zâmbetul cu fațete dentare însă nu ești sigur care sunt riscurile?

Similar cu oricare altă procedură și aplicarea de fațete dentare poate avea efecte adverse. Însă nu trebuie să îți faci griji, pentru că majoritatea sunt tolerabile și se vindecă rapid. Este important să discuți cu medicul toate aceste aspecte înainte de a lua decizia finală.

Iată o listă cu câteva dintre ele:

Sensibilitatea dentară

Cum este și în cazul purtării de aparat dentar transparent sau altă procedură care adaugă estetică danturii, în unele cazuri și aplicarea de fațete poate provoca sensibilitate temporară la temperaturi extreme. Acest lucru se întâmplă datorită îndepărtării smalțului dinților și expunerea dentinei care este sensibilă. Însă această sensibilitate de obicei se vindecă de la sine într-un timp relativ scurt. Iar dacă problema persistă, medicul îți poate indica medicamente sau soluții pentru ameliorare. 

Disconfort general

Cele mai citite articole

Multe persoane care se interesează de fatete dentare pret, se întreabă care este gradul de durere și disconfort. Gura se poate simți puțin încordată sau amorțită dar asta e tot. Dacă simți furnicături sau durere, poate fi necesar să vizitezi un stomatolog cu experiență. Țesuturile gingiilor se pot inflama pentru a se adapta la noua suprafață, însă dacă persistă, este necesar consultul medicului. Totodată nu rata sesiunea de control de după aplicarea fațetelor pentru a vedea care sunt efectele.

Durabilitate și rezistență

Fațetele dentare sunt realizate din materiale durabile, cum este porțelanul sau rășina compozită, însă și acestea pot suferi daune sau se pot crăpa în urma forței excesive, a obiceiurilor de zgâriere sau loviturilor. Este important să eviți aceste obiceiuri, la fel ca și mestecatul obiectelor dure sau deschiderea ambalajelor cu dinții. Esențial este și să păstrezi o rutină de igienă corespunzătoare, care să mențină durabilitatea și rezistența fațetelor. Neglijarea igienei poate cauza pete sau schimbarea culorii fațetelor, la acumulare de placă sau la inflamația gingivală pe marginea fațetelor. În cazuri rare se pot desprinde sau să cadă, de obicei în urma unui traumatism sau forțe excesive aplicată asupra dinților. Aceasta poate necesita reatașarea sau înlocuirea fațetelor. 

Probleme de adaptare

În unele cazuri pot fi necesare ajustări ulterioare, pentru a obține potrivirea corectă a fațetelor dentare. Pot fi probleme de diferență a culorii, a formei sau dimensiunii. Oricare din acestea ar fi, este necesar să îi comunici medicului orice nepotrivire sau problemă de adaptare, pentru a interveni la timp. 

De asemenea în cazuri rare poate apărea o mică leziune a dintelui sau rădăcinilor în timpul pregătirii dinților pentru aplicarea fațetelor. Și totodată un risc minim de infecție asociat cu procedura, însă respectarea normelor de igienă și sterilizare minimizează acest risc.

Medicul dentist este cel mai în măsură să îți ofere toate informațiile despre riscurile asociate aplicării de fațete, așa că nu ezita să îl întrebi orice.

Cele mai citite articole