Articulațiile sunt elementele care formează legăturile (conexiunile) dintre oase, ele ne ajută la mișcare și susținere. În cazul unui accident, traumatism, de fiecare dată când articulațiile sunt afectate, libertatea de mișcare este și ea afectată și poate apărea durerea. Durerile de articulații sunt extrem de frecvente, nu doar la persoanele în vârstă.
Durerile articulare cele mai frecvente
Cele mai frecvente dureri care apar în zona afecțiunilor sunt:
- durerea de genunchi;
- durerea de șold;
- durerea de umăr;
- durerea la nivelul gleznei;
- durerea la articulația mâinii.
Afecțiunile articulațiilor
Durerea articulațiilor se mai numește și artralgie. Poate fi o durere noninflamatorie (artralgie), sau poate fi o durere inflamatorie (artrită).
Există mai multe tipuri de articulații. Pentru ca durerea să poată fi ameliorată, medicul trebuie să stabilească diagnosticul, în urma unei consultații reumatologice în București sau în țară. Există dureri severe de articulații, iar pentru ele este nevoie de tratament regulat. Tratamentul recomandat de medic este personalizat, în funcție de vârsta, istoricul medical al pacientului, natura afecțiunii.
Iată care sunt cele mai importante tipuri de afecțiuni ale articulațiilor:
- artrita: este o afecțiune de natură inflamatorie. Afectează mai mult femeile.
- osteoartrită: cauza acestei afecțiuni este deteriorarea cartilajului. Durerea afectează femeile cu vârste între 30-50 ani.
- gută: afecțiunea este determinată de creșterea nivelului de acid uric în sânge. Acest lucru provoacă durere, înroșirea pielii.
- poliartrită reumatoidă: presupune acumularea lichidului în articulații, deformarea și slăbirea acestora.
- articulații dureroase: se dezvoltă o inflamație în interiorul articulațiilor. Durerea se manifestă la mișcare.
- articulații rigide: mișcarea este limitată.
- bursită: reprezintă inflamarea bursei, săculețul cu lichid care căptușește zona articulațiilor. În cazul bursitei, se produce contactul direct al articulațiilor. Durerea este foarte mare.
- tendinită: presupune inflamarea tendonului. Afecțiunea se manifestă prin durere articulară.
- osteoporoză: este o boală asociată cu menopauza. Această afecțiune presupune demineralizarea osoasă, care poate conduce la dureri de articulații.
Factori de risc în durerile articulare
Există factori care pot favoriza apariția durerilor articulare și care pot afecta starea generală de sănătate:
- vârsta: unele afecțiuni se manifestă mai ales la persoanele de peste 40-50 de ani. Artroza se manifestă în special la persoanele trecute de 65 de ani.
- sexul: femeile sunt predispuse să dezvolte poliartrita reumatoidă și să dezvolte gonartroza, în vreme ce bărbații sunt mai predispuși să dezvolte guta și coxartroza.
- predispoziția genetică: dacă în familie există cineva care suferă de afecțiuni articulare crește riscul de a suferi de asemenea afecțiuni.
- greutatea: obezitatea este un factor de risc, mai ales la nivelul genunchiului.
- traumatismele: accidentele și infecțiile sunt un factor de risc în deteriorarea articulațiilor. Traumatismele pot determina apariția afecțiunilor articulare.
- stilul de viață/profesia: poate fi vorba despre persoanele care au o anumită profesie, sau care desfășoară activități sportive care le solicită mai mult articulațiile. În asemenea cazuri, se pot dezvolta afecțiuni articulare cronice, chiar și la vârste tinere.
Tratament pentru durerile articulațiilor
Durerile de articulații se tratează cu:
- unguente cu efect analgezic (se aplică prin masaj la locul dureros);
- medicamente antiinflamatoare;
- medicamente analgezice;
- injecții cu cortizon, steroizi;
- suplimente alimentare pentru articulații.
Cum previi durerea articulatiilor
- Durerile articulare pot fi prevenite, dar depinde foarte mult dacă boala este cauzată de o afecțiune sau de un traumatism. Este recomandat să porți echipament de protecție când faci sport, pentru a preveni traumatismele, accidentările.
- De asemenea, medicul specialist poate recomanda exerciții fizice care întăresc organismul.
- Este important ca infecțiile să fie tratate adecvat, pentru că și acestea pot cauza dureri la nivelul articulațiilor.
- Stilul de viață sănătos este esențial și în cazul durerilor articulare.