Meniu

Care sunt analizele și investigațiile medicale recomandate în primul trimestru de sarcină

Articol scris de

8 luni în urmă 8

Sarcina este o veste bună pentru orice familie care își dorește un bebeluș, dar deși fiziologică, ea presupune o monitorizare medicală atentă pentru o bună evoluție, o mamă și un bebeluș sănătoși. Iată care sunt investigațiile medicale necesare la începutul sarcinii.

Prima întâlnire cu medicul obstetrician

La prima întâlnire cu medicul te poți aștepta la o mulțime de întrebări legate de istoricul medical, dacă este prima sarcină sau ai mai fost însărcinată, dacă ai făcut întreruperi de sarcină și dacă au existat indicații medicale pentru asta, dacă ai avut intervenții în zona ginecologică, dacă ai o menstruație regulată, care a fost data ultimei menstruații, dacă suferi de alte afecțiuni sau de boli cronice și așa mai departe. 

Tot la prima întâlnire medicul va efectua un examen clinic și va recolta o probă de secreție vaginală pentru evaluarea stării de sănătate a florei vaginale și a cervixului și pentru identificarea unei eventuale infecții.

În sfârșit, se va efectua o ecografie de confirmare a sarcinii, în timpul căreia se va evalua vârsta sarcinii și se va identifica numărul de embrioni, viabilitatea lor, zona de implantare și data probabilă a nașterii. 

Analize de sânge în primul trimestru de sarcină

La începutul sarcinii medicul va dori să obțină informații generale despre starea de sănătate a gravidei și informații detaliate despre anumite afecțiuni care ar putea afecta bunul mers al sarcinii. Pentru aceasta, ți se va recomanda să efectuezi:

  • O hemoleucogramă completă;
  • Grupa de sânge și Rh-ul pentru ambii părinți;
  • Analize uzuale pentru evaluarea funcției renale (uree, creatinină) și hepatice (TGO, TGP, Gama GT);
  • Analize pentru identificarea unui posibil diabet: glicemia;
  • Evaluarea funcției tiroidiene: FT3, FT4, TSH, ATPO;
  • Sumar de urină și urocultură;
  • Analize pentru depistarea infecției cu hepatită B sau C, HIV sau sifilis.

Profilul TORCH

Profilul TORCH include o serie de analize de sânge menite să stabilească dacă gravida are sau a avut unele infecții care pot afecta sever evoluția sarcinii. Este vorba despre infecția cu Toxoplasma gondii, rubeolă, citomegalovirus și virusul Herpes simplex. 

Pentru toate aceste infecții se determină existența anticorpilor tip Ig M și Ig G. În funcție de rezultate, medicul poate afla dacă viitoarea mămică are imunitate față de respectiva boală ca urmare a trecerii prin ea, dacă are o infecție activă sau dacă nu a intrat în contact cu agenții patogeni respectivi până la momentul sarcinii. 

Cele mai citite articole

În funcție de rezultate, profilul TORCH se poate repeta pe parcursul sarcinii. 

Ecografia morfologică fetală și dublul test

Cunoscută și ca morfologia de trimestrul 1, această ecografie detaliată măsoară anumite structuri fetale în vederea calculării riscului pentru o malformație fetală sau o afecțiune genetică.

Rezultatele obținute ecografic sunt completate de un test de sânge, ceea ce poate oferi o aproximare cu o precizie de 85 – 90% a riscului de boli genetice. Mai multe informații despre dublul test aici

Testele genetice neinvazive

Testele genetice neinvazive se bazează pe identificarea, în sângele mamei, a fragmentelor de ADN fetal circulant, care vor fi analizate pentru identificarea unor eventuale afecțiuni genetice: sindromul Down, sindromul Edwards, sindromul Patau, sindromul Turner, etc.

Deși acuratețea pentru bolile testate este foarte mare, aceste teste nu identifică toate bolile genetice care pot afecta viitorul bebeluș. Avantajul de a fi neinvazive și de a nu presupune nici un risc nici pentru mamă, nici pentru făt, este adesea pus în balanță cu costurile deloc neglijabile pe care le implică.

Biopsia de vilozități coriale

În rarele cazuri în care morfologia fetală de trimestrul 1 și rezultatele dublului test ridică suspiciunea unui diagnostic, medicul poate propune efectuarea biopsiei de vilozități coriale. Testul permite identificarea câtorva sute de boli genetice, printre care fibroza chistică și siclemia, cu o acuratețe de peste 99%, dar are un risc de avort mai mare decât amniocenteza. 

Bucuria de a avea un copil sănătos este unul dintre privilegiile pe care progresele medicinii le-au facilitat, prin urmare ține cont de sfaturile medicului și fă toate investigațiile recomandate.

Cele mai citite articole