Meniu

Când este recomandat să programezi copilul la primul consult oftalmologic?

Articol scris de

2 ani în urmă 28

Pe măsură ce crește, orice copil trebuie să treacă printr-o serie de investigații medicale pe baza cărora să poată fi determinată starea sa generală de sănătate. Patologiile oculare se numără printre afecțiunile cel mai greu sesizate de către părinți, ceea ce poate întârzia administrarea la timp a unui tratament corespunzător. Prin urmare, vizita periodică la oftalmolog nu trebuie să lipsească din lista analizelor medicale esențiale. Cum putem știi însă când a venit vremea ca cel mic să facă primul său consult oftalmologic? 

Când ar trebui să aibă loc primul consult oftalmologic la copii și ce semne indică necesitatea acestei investigații medicale

Copii care suferă de diverse afecțiuni oculare pot întâmpina o serie de obstacole de-a lungul vieții pe plan social, academic, sportiv etc., motiv pentru care tratarea sau prevenirea acestora trebuie să se numere printre prioritățile oricărui părinte. 

  • Simptomele care trădează prezența afecțiunilor oculare la copii

De multe ori patologiile de natură oculară pot fi greu de identificat sau de diagnosticat, însă există câteva simptome evidente ce indică necesitatea unui consult. Programează o vizită la oftalmolog imediat ce observi sau copilul semnalează următoarele simptome:

  • pupile cu aspect tulbure
  • aliniere necorespunzătoare a ochilor
  • ochi roșii și/sau umflați
  • pleoape căzute
  • dureri de cap
  • clipit excesiv
  • ochi bulbucați (semn care poate indica prezența exoftalmiei)
  • lăcrimare excesivă
  • frecarea frecventă a ochilor

Există de asemenea și schimbări comportamentale la care trebuie să fii atent/ă, cum ar fi dacă cel mic are rezultate academice mai slabe sau dacă se străduiește să citească sau să se uite la TV de la distanțe foarte mici. Nu în ultimul rând, este de la sine înțeles că orice traumă sau leziune care se produce la nivelul ochilor trebuie investigată numaidecât.

  • Care este vârsta optimă pentru primul consult oftalmologic?

Cele mai citite articole

Potrivit informațiilor prezentate de Infosan.ro, 1 din 4 copii are nevoie de ochelari și cca. 6% prezintă strabism. În plus, o serie de boli oculare precum miopia și astigmatismul se pot dezvolta încă din copilărie. Luând în considerare toate aceste aspecte, importanța consultațiilor oftalmologice pentru copii este greu de contestat.

Prima vizită la oftalmolog ar trebui programată încă din primul an de viață al copilului tău. Între vârsta de 6 și 12 luni cel mic trebuie să treacă printr-o examinare oftalmologică completă, unde medicul specialist se va uita după semnele care pot indica vicii de refracție sau ambliopie, va verifica motilitatea oculară, alinierea ochilor și capacitatea lor de adaptare la lumină și întuneric. Numărul consultațiilor va crește pe măsură ce copilul tău înaintează în vârstă pentru a monitoriza cu regularitate dezvoltarea vederii.

Dacă primul consult oftalmologic nu indică prezența unei patologii oculare și nu apare niciun alt simptom între timp, următoarea vizită la oftalmolog ar trebui programată până la vârsta de 3 ani, urmată de o altă examinare completă de rutină între vârsta de 3 și 5 ani. Odată ce micuțul împlinește vârsta de 5 ani, consultațiile anuale sunt recomandate.

Investigațiile oftalmologice complete efectuate cu regularitate sunt esențiale pentru buna dezvoltare a copilului tău. Urmează întotdeauna recomandările medicului și nu ignora semnele prezentate mai sus pentru a putea preveni și trata la timp eventualele boli care pot afecta vederea micuțului.

Sursa foto: Unsplash.com

Cele mai citite articole