Meniu

Bruxismul (scrâșnitul din dinți): simptome, cauze și tratament

Articol scris de

6 luni în urmă 3

În acest articol, vorbim despre bruxism, acea afecțiune misterioasă ce implică scrâșnitul involuntar al dinților. Îți spunem ce este bruxismul, cum se manifestă simptomele sale, dar și care sunt cauzele ce îl declanșează. Mai mult, vei afla care sunt cele mai eficiente metode de tratament ale bruxismului și dacă poate fi prevenit. 

Ce este bruxismul?

Bruxismul înseamnă scrâșnit din dinți. De obicei, apare în mod subconștient și se poate întâmpla când ești treaz sau când dormi. Mulți oameni scrâșnesc din dinți din când în când, mai ales în perioadele stresante. Dar dacă o faci foarte des, aceasta poate pune o presiune suplimentară asupra dinților și maxilarelor, ducând la leziuni dentare, dureri de cap, dureri de maxilar și alte probleme. Oricine poate dezvolta bruxism, dar este cel mai frecvent în timpul copilăriei, adolescenței și la vârsta adultă tânără. Este dificil de știut cu exactitate câte persoane scrâșnesc din dinți, deoarece se întâmplă adesea în timpul somnului. În plus, studiile sugerează că femeile pot fi mai predispuse la bruxism decât bărbații. Bruxismul poate fi diagnosticat și tratat de către un medic dentist, care la o examinare a gurii și a dinților, poate observa semne ale acestei afecțiuni. Acesta poate recomanda diverse metode de tratament, în funcție de severitatea afecțiunii.


Tipuri de bruxism

Bruxismul se poate întâmpla când esti treaz sau adormit. Acțiunea de măcinare este aceeași, dar bruxismul de veghe și cel din timpul somnului sunt două afecțiuni separate:

  • bruxismul de veghe: dacă bruxismul se produce numai în timpul orelor de veghe, este posibil să nu ai nevoie de tratament, mai ales dacă poți găsi modalități de a crește gradul de conștientizare și de a reduce stresul. Sentimentul de anxietate, stres sau furie te poate face să scrâșnești din dinți. De asemenea, este posibil să observi că încleștezi maxilarul atunci când te concentrezi intens asupra a ceva.
  • bruxismul în somn: scrâșnirea dinților în somn poate provoca mai mult rău decât bruxismul din timpul orelor de veghe, deoarece nu-ți dai întotdeauna seama că se întâmplă. Persoanele cu bruxism în somn au adesea nevoie de tratament pentru a ajuta la gestionarea efectelor măcinării.

Simptomele bruxismului

În cele ce urmează, îți spunem cum se manifestă bruxismul. Dacă scrâșnești mult din dinți, este posibil să dezvolți simptome precum:

  • dureri de cap sau dureri faciale, mai ales dimineața;
  • dureri de urechi;
  • dureri ale mușchilor maxilarului;
  • tinitus (țiuituri în urechi);
  • dureri atunci când mănânci;
  • dificultate la deschiderea și închiderea gurii. 

Cauzele bruxismului

Mediciii nu știu exact de ce unii oameni scrâșnesc dinții și alții nu. Bruxismul nu are o singură cauză specifică. Mai degrabă, pot exista mai mulți factori de risc care contribuie la bruxism.

Factorii de risc ai bruxismului

Un factor de risc este cel care crește șansele de a dezvolta o anumită afecțiune. Există mulți factori de risc pentru bruxism, printre care:

  • stresul și anxietatea: stresul poate duce la bruxism. Persoanele cu depresie sau tulburări de anxietate, cum ar fi tulburarea depresivă majoră sau tulburarea de anxietate generalizată sunt mai predispuse la bruxism.
  • obiceiurile stilului de viață: persoanele care fumează, beau alcool și consumă multă cofeină (mai mult de șase cești de cafea pe zi) sunt de două ori mai predispuse să scrâșnească din dinți decât persoanele care nu o fac.
  • anumite medicamente: aceasta include o clasă de medicamente anti-anxietate numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei.
  • apnee în somn: cercetările au confirmat o corelație între apneea de somn și scrâșnitul dinților, ceea ce înseamnă că multe persoane au ambele afecțiuni. Dar nu este clar dacă apneea de somn cauzează bruxismul sau invers. Experții continuă să studieze relația dintre scrâșnitul dinților și tulburările de somn.

Complicațiile bruxismului

Cele mai citite articole

Lăsat netratat, scrâșnitul dinților poate duce la:

  • tulburări de somn;
  • afecțiuni dentare, cum ar fi eroziunea dentară și dinți desprinși sau crăpați;
  • tulburări ale articulației temporomandibulare;
  • dureri faciale.

Stabilirea diagnosticului

Medicii stomatologi diagnostichează de obicei bruxismul pe baza unui examen fizic și a simptomelor pacientului. Dar, în unele cazuri, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de un studiu al somnului (polisomnografie). Acest test care se efectuează peste noapte are loc într-un centru de somn și poate oferi un diagnostic definitiv.

Cum se tratează bruxismul?

În cazul bruxismului ușor sau ocazional, cel mai probabil nu este nevoie de un tratament formal. Dar, în cazuri mai severe, medicul ar putea recomanda aceste tratamente pentru bruxism:

  • apărătoare bucală: un dentist poate face o apărătoare bucală personalizată pentru a proteja dinții. Acest aparat poate, de asemenea, să plaseze maxilarul într-o poziție mai favorabilă pentru a reduce încordarea mușchilor. Apărătoarea bucală se folosește atunci când este cel mai probabil să se manifeste bruxismul.
  • tehnici de reducere a stresului: găsirea unor modalități de a gestiona stresul poate reduce simptomele bruxismului. Aceasta include o gamă largă de terapii precum meditația, exercițiile fizice și terapia cognitiv-comportamentală.
  • modificări ale stilului de viață: dacă scrâșnitul dinților este rezultatul consumului de cofeină sau de alcool, reducerea consumului zilnic poate ajuta. Dacă fumezi, renunțarea la fumat te poate ajuta la ameliorarea bruxismului și la obținerea unui somn de mai bună calitate.
  • medicamente: luarea unui relaxant muscular înainte de culcare poate reduce sau preveni scrâșnirea dinților. Majoritatea medicilor recomandă această abordare doar temporar.
  • injecții cu toxină botulinică: în cazurile severe, medicii pot recomanda botox pentru scrâșnirea dinților. Aceste injecții relaxează temporar mușchii maxilarului și reduc durerea. Este nevoie de tratamente repetate pentru a menține rezultatele, de obicei la fiecare trei sau patru luni.

Poate fi prevenit bruxismul?

Nu poți împiedica întotdeauna să scrâșnești sau să strângi din dinți, mai ales dacă bruxismul se manifestă în timpul somnului. Dar există măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul general:

  • practică mindfulness pentru a reduce stresul zilnic;
  • efectuează controale dentare regulate. Un dentist poate trata orice afecțiune dentară înainte de a se agrava;
  • evită fumatul, drogurile recreaționale și consumul excesiv de alcool.

Perspectivele pentru persoanele care suferă de bruxism

Fiecare persoană este diferită, dar perspectivele sunt în general bune. Copiii depășesc adesea bruxismul până la adolescență. Pentru scrâșnirea dinților la adulți, protezele bucale pot ajuta. Asigură-te că o porți în mod regulat. În multe cazuri, bruxismul dispare în cele din urmă. Dar este important să știi cum să gestionezi simptomele dacă ai o criză. 

În concluzie, te trezești dimineața cu dureri care radiază pe față? Ai întotdeauna dureri de cap la începutul zilei? Te simți epuizat din cauza somnului neodihnitor și nu ești sigur de ce? Oricare dintre aceste simptome ar putea indica faptul că scrâșnești sau strângi dinții în cursul nopții (bruxism).

Cele mai citite articole