Meniu

Beneficiile tratamentului ortodontic pentru dantură

Articol scris de

3 ani în urmă 15

Sănătatea bucală este una dintre componentele importante ale vieții noastre de zi cu zi. De cele mai multe ori, asociem sănătatea orală doar cu igiena zilnică și cu vizitele la stomatolog. Dar, pentru o sănătate bucală corectă, este posibil ca medicul stomatolog să vă recomande și o programare la cabinetul de ortodonție. 

Ce este ortodonția și cu ce se ocupă? 

Uneori, din varii motive, genetice (moștenire genetică), medicale (diferite malformații, boli) sau externe (lovituri, accidente), poziția dinților, a mandibulei și a maxilarului este alterată și poate duce la probleme de sănătate orală. 

O poziție nefericită a dinților sau o mușcătură incorectă pot duce la apariția mai frecventă a cariilor și la deteriorarea smalțului. De asemenea, pot cauza probleme ale gingiilor și ale osului dar pot duce și la dureri și probleme ale articulatiei mandibulei. 

Ortodonția este o ramura a medicinei orale care se ocupă de corectarea poziției dinților și a maxilarului pentru o mai bună funcționare a aparatului bucal. Corecția se realizează printr-un tratament ortodontic, tratament care diferă ca durată în funcție de vârsta pacientului și de severitatea problemelor.

Care sunt problemele ortodontice?

Cele mai citite articole

Printre problemele care pot implica o vizită la cabinetul ortodontului sunt: 

  1. Malocluzia pe linia mediană–atunci când centrul dinților de sus nu este aliniat cu centrul dinților de jos.
  2. Supraocluzia verticală–dinții de sus sunt cu mult mai în față față de cei de jos. 
  3. Ocluzia inversă–când dinții de jos se află înaintea celor de sus sau când aceștia din urmă sunt mai retrași decât cei de jos
  4. Ocluzia deschisă–atunci când, la mușcătura pe dinții posteriori, rămâne spațiu între suprafețele ocluzale ale dinților frontali și/sau laterali.  
  5. Ocluzie încrucișată–când la mușcătura normală, dinții de sus nu se așază peste dinții de jos.  
  6. Dinți distanțiali–atunci când apar spații între dinți, fie pentru că aceștia sunt subdimensionați și nu umplu toată arcada dentară, fie pentru că unii dintre ei lipsesc.
  7. Înghesuire dentară–când arcada dentară este prea mică și dinții cresc înghesuiți. 

Toate acestea pot fi diagnosticate numai de un specialist. El va face o anamneză medicală și dentară, va face radiografii și va preleva un mulaj dentar. În funcție de toate acestea, va prescrie tratamentul de urmat și perioada acestuia. 

Ce presupune un tratament ortodontic? 

Tratamentul ortodontic presupune aplicarea unui aparat dentar adaptat problemei care trebuie corectate: reașezarea și realinierea dinților, antrenarea mușchilor sau influențarea creșterii arcadelor dentare.

Purtarea aparatului dentar poate varia de la 6 luni la 24 luni, în funcție de severitatea cazului dar și de cooperarea pacientului. 

Aparatele dentare sunt extrem de variate, atât fixe cât și mobile – vezi aici oferta la aparat dentar, dar, principiul de bază este același: aplicarea unei presiuni ușoare asupra dinților și maxilarului pentru readucerea acestora într-o poziție corect și simetrică. După o perioadă, se va vedea și rezultatul: o sănătate bucală mai bună, un zâmbet mai frumos și mai deschis și mult mai multă încredere în sine. 

Cele mai citite articole