Gastrita este una dintre cele mai comune afecțiuni a stomacului, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Constă în inflamarea mucoasei stomacului, cea responsabilă de producerea de enzime și de acid gastric. Consecința nu e deloc plăcută: apar dureri și tulburări ale digestiei. Pentru tratarea ei, avem la dispoziție un remediu simplu, dar extrem de eficient: ceaiul!
Care sunt simptomele gastritei
Poți suspecta că ai gastrită dacă te confrunți cu una sau mai multe simptome dintre cele de mai jos, care variază ca intensitate:
– Durerea în partea superioară a abdomenului și disconfortul abdominal sunt cele mai frecvente manifestări ale gastritei;
– Senzație de arsură în stomac;
– Senzație de plenitudine, greață, pierderea poftei de mâncare și scădere în greutate;
– Balonare excesivă și flatulență;
– Scaun modificat (diaree sau constipație).
Din ce cauze apare gastrita
– Se poate declanșa de la o infecție bacteriană, spre exemplu cu Helicobacter pylori. Această bacterie deteriorează mucoasa stomacului și duce la inflamație.
– Consumul excesiv de alcool poate irita și el mucoasa stomacului și provoca gastrită.
– Utilizarea abuzivă, pe termen lung, a anumitor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pentru ameliorarea durerii sau combaterea febrei (ex. Ibuprofen, aspirină).
– Refluxul de acid biliar din intestinul subțire în stomac îi irită, de asemenea, mucoasa.
– Stresul cronic este un rău în toate, inclusiv pentru sistemul digestiv – și el poate contribui la dezvoltarea gastritei.
Cum se tratează gastrita
Tratamentul gastritei depinde de cauza și de gravitatea afecțiunii. Dacă a fost cauzată de o infecție cu H. pylori, se vor administra antibiotice. Există și alternativă naturală – Helicostop capsule cu eficiență demonstrată clinic. Alte tipuri de gastrită necesită remedii care reduc producția de acid a stomacului sau care neutralizează aciditatea, reduc inflamația, refac flora intestinală și vindecă mucoasa.
Nu aștepta să treacă de la sine! Nu va trece, ba chiar se poate croniciza și da serioase complicații. Astfel, urmează cât mai repede un tratament. Și de ce să-ți stresezi organismul cu alte și alte pastile de sinteză, când natura ne pune la dispoziție toate remediile de care avem nevoie?! Sunt eficiente, sigure și cu efecte de lungă durată.
În afară de capsulele pe bază de plante, ceaiurile medicinale sunt extrem de necesare în schema de tratament. Ele acționează direct pe mucoasa afectată de gastrită.
Cele mai bune ceaiuri pentru gastrită
– Ceai din flori de salcâm
Se prepară dintr-o lingură de flori mărunțite la 250 ml de apă și se beau 2-3 căni pe zi, înaintea meselor principale. Ceaiul de salcâm are proprietăți alcalinizante, emoliente, antispastice. Combate aciditatea gastrică și calmează senzația de arsură.
– Ceai de mușețel
Cele mai citite articole
Mușețelul este considerat un panaceu universal și pe bună dreptate. Îl beam încă de când eram copii, de fiecare dată când răceam sau ne durea burta. E un leac pe cât de simplu, pe atât de bun. Ceaiul de mușețel se recomandă în gastrită, ulcer, crampe digestive, pentru efectul său gastro-protector, antispastic. Nu are efecte adverse.
– Ceai de gălbenele
Iată o altă plantă medicinală prietenoasă cu stomacul. Ca și mușețelul, protejează mucoasa gastrică, are afect cicatrizant, emolient, vindecător.
– Ceai de ghimbir
Reduce inflamația, ameliorează greața și balonarea asociate gastritei. Se ia asociat cu alte plante emoliente și calmante gastric.
– Ceai de lemn dulce
Cunoscut mai mult pentru beneficiile lui în tratarea tusei și a durerilor în gât, ceaiul de lemn dulce își extinde proprietățile antiinflamatoare, balsamice, și asupra stomacului. Formează un strat protector pe mucoasa acestuia și accelerează vindecarea, ajută la ameliorarea simptomelor.
– Ceai de fenicul
E un alt ceai pentru gastrită care ameliorează simptomele neplăcute, reduce durerea, gazele și senzația de preaplin.
Aceste ceaiuri medicinale pentru gastrită se pot bea simple sau combinate. Rețete gata preparate găsiți la Fares: ceaiul U pentru stomac este o rețetă originală a farmacistului Andrei Farago, iar ceaiul Gastric e special creat pentru cei cu ulcer gastroduodenal și gastrită hiperacidă.
Alte remedii naturiste de ajutor în gastrită
– Argila se spune că face minuni. Se dizolvă o linguriță de argilă în 100 ml de apă și se bea dimineața, pe stomacul gol, timp de o lună. Această băutură formează un strat protector pe mucoasa stomacului, ajutând-o să se refacă.
– Sucul de aloe vera este, de asemenea, un remediu naturist pentru gastrită – este antibacterian, infecțios și ajută la cicatrizarea țesuturilor.
– Sucul proaspăt de cartofi nu e gustos, dar e miraculos în afecțiunile digestive. Reduce aciditatea gastrică, distruge bacteriile rele din stomac, calmează mucoasa și o cicatrizează. Pune un cartof în storcător, iar sucul rezultat îndulcește-l cu miere, diluează-l cu apă călduță și bea-l pe stomacul gol.
– Propolisul e un alt tratament naturist pentru gastrită. Se administrează 20-30 de picături de extract hidrogliceric de propolis, într-o cană de ceai, sau pe o bucățică de pâine, de două ori pe zi, înainte de masă.
Schimbări pe care trebuie să le faci în dietă
Alimentația contează enorm. Anumite mâncăruri sunt recomandate în gastrită, altele interzise.
– Sunt benefice alimentele care scad aciditatea gastrică, precum varza, morcovii, sfecla, cartofii. Poți să le consumi gătite, sau în salate, sau să faci din ele sucuri, pe care să le bei zilnic.
– Consumă fructe oleaginoase, pește, avocado și ulei de măsline presat la rece, pentru că formează o peliculă protectoare pe mucoasa gastrică. Mănâncă piureuri de legume, supe, banane, ouă fierte, salate cu frunze verzi, cereale integrale, iaurturi naturale și kefir. Au efect calmant și refac echilibrul florei intestinale.
– Evită mâncărurile grase, greu digerabile, dulciurile cu mult zahăr, pentru că irită mucoasa, la fel și băuturile acidulate, cafeaua, alcoolul, tutunul. Evită să mănânci prea piperat sau prea fierbinte.
– Optează pentru mese mici și dese, nu rare și copioase. De asemenea, mestecă bine fiecare îmbucătură pentru a nu da de lucru suplimentar stomacului.
Cu atenție și răbdare, gastrita acută poate fi tratată în câteva săptămâni, în timp ce gastrita cronică necesită un timp mai îndelungat. Perioada de tratament variază în funcție de cauza și severitatea afecțiunii, dar și de răspunsul individual la tratament. După vindecare, nu uita să ai mai multă grijă de stomacul tău, să bei în continuare ceaiuri pentru gastrită, dacă vrei ca boala să nu recidiveze.