Meniu

Avantajele și dezavantajele operațiilor estetice

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

3 săptămâni în urmă 0

Chirurgia estetică este o parte importantă a chirurgiei plastice, având capacitatea de a îmbunătăți semnificativ starea de bine și calitatea vieții pacienților. Există o varietate de intervenții estetice care au ca scop restabilirea încrederii în sine și îmbunătățirea trăsăturilor individuale. Aceste intervenții sunt împărțite în proceduri simple și operații mai complexe. Operațiile estetice au propriile avantaje și dezavantaje, pe care le poți descoperi în articolul de mai jos.

Avantajele operațiilor estetice

Printre avantajele operațiilor estetice se numără:

1. Sunt benefice pentru sănătate în anumite circumstanțe

Unele operații estetice pot avea beneficii psihologice semnificative pentru pacienți, dar pot avea și efecte pozitive asupra sănătății fizice. De exemplu, corectarea unor defecte anatomice poate reduce disconfortul fizic sau îmbunătăți funcționalitatea unor anumite părți ale corpului. Unele paciente se confruntă cu durere din cauza sânilor ptozați (lăsați) sau se confruntă cu macromastia (sâni foarte mari). În acest caz, o operație de reducție mamară completată de liftingul sanilor poate aduce multiple beneficii.

2. Operațiile estetice nu sunt dureroase

Nivelul de durere al operațiilor estetice este, în general, unul redus datorită anesteziei utilizate în timpul procedurii. În plus, majoritatea echipelor medicale sunt instruite să ofere confort și siguranță pacientului în timpul operației. După operație, disconfortul și durerea pot varia în funcție de procedura efectuată și de sensibilitatea individuală a pacientului. Totuși, medicul chirurg poate prescrie anumite medicamente pentru gestionarea disconfortului postoperator.

3. Pot oferi rezultate permanente

În unele cazuri, operațiile estetice oferă rezultate permanente sau de lungă durată. De exemplu, rinoplastia, operația de otoplastie sau blefaroplastia oferă rezultate permanente, dacă procedura este efectuată corespunzător și nu apar complicații postoperatorii.

Dezavantajele operațiilor estetice

Există totuși și câteva dezavantaje asociate cu operațiile estetice:

1. Costurile pot fi ridicate

Cele mai citite articole

Unele proceduri estetice pot fi costisitoare, ajungând la câteva mii de euro. Acestea variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv de tipul procedurii și de complexitatea acesteia. În multe cazuri, costurile nu sunt acoperite de asigurare medicală. Totuși, unele clinici oferă opțiuni de finanțare sau planuri pentru a face procedurile mai accesibile din punct de vedere financiar.

2. Rezultate nedorite

Există posibilitatea ca operațiile estetice să nu asigure rezultatele dorite ale pacientului și să nu se ridice la așteptările acestuia. Chirurgia estetică, ca orice alt tip de chirurgie, implică anumite riscuri. Unii factori, cum ar fi comunicarea ineficientă dintre chirurg-pacient, așteptările nerealiste, complicațiile chirurgicale, sau alți factori individuali ai pacientului pot influența rezultatul final.

3. Timpul de recuperare

Pentru anumiți pacienți, timpul de recuperare asociat cu anumite proceduri estetice poate fi un dezavantaj. Timpul necesar pentru ca aceștia să revină complet la activitățile normale variază de la câteva zile până la câteva săptămâni sau chiar luni, în funcție de procedura efectuată și de starea de sănătate a pacientului.

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

·       flawless.org, https://flawless.org/journal/advantages-and-disadvantages-cosmetic-surgery/, accesat la 22.04.2024;

·       www.sanchezplasticsurgery.com, https://www.sanchezplasticsurgery.com/blog/pros-and-cons/, accesat la 22.04.2024;

·       ashbrookesh.com.au, https://ashbrookesh.com.au/the-advantages-and-disadvantages-of-cosmetic-surgery/, accesat la 22.04.2024. 

Cele mai citite articole