Meniu

Analize esențiale pentru a determina cauzele căderii părului

Articol scris de

o lună în urmă 5

Pentru a aborda eficace problema căderii părului, este important să înțelegem cauzele care stau la baza acestui fenomen. Analizele medicale sunt instrumente indispensabile în diagnosticarea corectă, ajutând la descoperirea dezechilibrelor și afecțiunilor care pot afecta sănătatea părului.

Rutina de îngrijire și necesitatea unor analize medicale

Cum îți îngrijești părul contează. Îngrijirea corectă poate preveni anumite tipuri de cădere a părului și poate lăsa părul să arate sănătos [1]. Descoperă produsele împotriva căderii părului de la Ducray pentru rutina zilnică de îngrijire! 

Este normal să pierdem păr. Putem pierde între 50 și 100 de fire de păr pe zi, adesea fără să observăm. Căderea părului nu este de obicei un motiv de îngrijorare, dar ocazional poate fi un semn al unei afecțiuni medicale [2]. 

Unele tipuri de cădere a părului sunt permanente, cum ar fi alopecia de tip masculin și feminin. Acest tip de cădere a părului este de obicei ereditar. Alte tipuri de cădere a părului pot fi temporare. Ele pot fi cauzate de [2]:

  • o boală [2];
  • stres [2];
  • tratament pentru cancer [2];
  • pierdere în greutate [2];
  • deficiență de fier [2]. 

Analizele și investigațiile medicale 

Înainte de a pune un diagnostic, medicul tău îți va face probabil un examen fizic și te va întreba despre dieta ta, rutina ta de îngrijire a părului și istoricul medical și familial. De asemenea, este posibil să faci teste, cum ar fi următoarele [3]:

  • testul de tragere. Medicul tău trage ușor câteva zeci de fire de păr pentru a vedea câte ies. Acest lucru ajută la determinarea stadiului procesului de cădere [3];
  • biopsia scalpului. Medicul tău ia mostre de piele sau câteva fire de păr smulse de pe scalp pentru a examina rădăcinile părului la microscop. Acest lucru poate ajuta la a determina dacă o infecție cauzează căderea părului [3];
  • microscopia cu lumină. Medicul tău folosește un instrument special pentru a examina firele de păr tăiate la bază. Microscopia ajută la descoperirea posibilelor dezechilibre ale firului de păr [3];
  • test de sânge. Acesta poate ajuta la descoperirea unor afecțiuni medicale care pot cauza căderea părului [3]. 

Dacă medicii suspectează că pierderea părului poate fi cauzată de o afecțiune medicală subiacentă, o deficiență de vitamine sau minerale, sau un dezechilibru hormonal, ei pot recomanda unul sau mai multe teste de sânge [4]:

Analiză pentru deficiență de fier

Prea puțin fier în sânge poate contribui la căderea părului. Medicii folosesc analize de sânge pentru a verifica nivelul de feritină, o proteină care arată cât de mult fier este stocat în corp [4]. 

Nivelurile de feritină sunt adesea scăzute la femeile care menstruează; la cei cu anemie, o afecțiune în care oamenii nu au suficiente celule roșii sănătoase; și la vegetarieni sau vegani [4]. 

Analiză pentru boala tiroidiană

Căderea părului poate fi un semn al unei boli tiroidiene, cum ar fi hipertiroidismul sau hipotiroidismul. Aceste afecțiuni determină glanda tiroidă să producă în exces sau în deficit anumiți hormoni ce reglează metabolismul corpului [4].

Legătura dintre boala tiroidiană și căderea părului nu este clară, dar există unele dovezi că boala tiroidiană poate determina corpul să producă hormoni care distrug foliculii de păr [4]. 

Dacă ai observat recent o schimbare dramatică în greutatea ta fără a îți schimba dieta, oboseală sau slăbiciune musculară bruscă, medicii pot recomanda un test de sânge pentru a determina nivelul unui hormon numit hormon de stimulare a tiroidei (TSH). Nivelurile de TSH sunt strâns legate de funcția tiroidiană, iar nivelurile neobișnuit de ridicate sau scăzute pot confirma sau elimina un diagnostic de boală tiroidiană [4].

Analiză pentru exces de androgeni

Femeile care au părul subțire fără pete de chelie pot avea un dezechilibru hormonal cauzat de niveluri excesive de androgeni, o clasă de hormoni care include testosteronul. Semnele excesului de androgeni includ [4]:

  • căderea părului și calviția [4];
  • creșterea părului pe față, piept sau abdomen [4];
  • perioade menstruale neregulate și acnee [4];

Un test de sânge poate dezvălui un nivel ridicat de androgeni [4].

Disclaimer: Acest articol este destinat să ofere o înțelegere generală a analizelor necesare pentru a determina cauzele căderii părului. Nu trebuie utilizat ca substitut pentru sfatul medical profesionist. Consultă un medic pentru evaluări și tratamente personalizate. 

Bibliografie: 

1. “Everyday Hair Care.” Www.aad.org, www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/hair;

2. NHS Choices. Hair Loss. 2024, www.nhs.uk/conditions/hair-loss;

3. Mayo Clinic. “Hair Loss – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/diagnosis-treatment/drc-20372932;

4. “Diagnosing Hair Loss.” Nyulangone.org, nyulangone.org/conditions/hair-loss/diagnosis.