Meniu

Americanii recomanda schimbarea sistemului sanitar din România

Articol scris de

7 ani în urmă 9

Camera de Comert Americana in România, prin Comitetul pentru probleme de Sanatate Publica, i-a trimis un raport prim-ministrului Tariceanu prin care recomanda ca reforma ministrului Nicolaescu sa fie schimbata. Raportul cuprinde, pe langa deficientele semnalate, si unele masuri necesare în cadrul reformei sistemului sanitar românesc.

Managementul spitalicesc nu este eficient.
In pofida scolirii noilor manageri implantati de Nicolaescu la conducerea spitalelor, managementul unitatilor sanitare s-a dovedit deficitar. Cele 14 zile de cursuri intensive la Scoala Nationala de Management Sanitar nu au produs rezultatele asteptate de ministrul sanatatii. Si asta pentru ca, in Franta, de exemplu, o astfel de scoala este considerata facultate si are o durata de studii de trei ani. Camera de Comert Americana in România, prin Comitetul pentru probleme de Sanatate Publica, i-a trimis un raport prim-ministrului Tariceanu prin care recomanda ca reforma ministrului Nicolaescu sa fie schimbata. Raportul cuprinde, pe langa deficientele semnalate, si unele masuri necesare în cadrul reformei sistemului sanitar românesc.

Platile informale nu au fost eliminate
Raportul semnaleaza existenta platilor informale si sugereaza ca pentru eliminarea acestora este nevoie de introducerea unui sistem de taxare. Este vorba despre sistemul coplatii, care a fost strecurat in contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale, insa nu a fost pus in aplicare. Potrivit acestui sistem, bolnavii asigurati in sistemul de asigurari sociale de sanatate erau obligati sa plateasca o taxa pentru fiecare prezentare la medicul specialist, dar si pentru fiecare internare in spital.

Pachetul minimal de servicii medicale nu a fost definit
Autorii raportului sesizeaza intarzierea nepermisa in elaborarea pachetului minimal de servicii medicale acordate asiguratilor. Fara definirea acestui pachet, sistemul privat de asigurari de sanatate nu poate functiona, pentru ca, teoretic, in prezent, peste 90% dintre serviciile medicale ar trebui decontate din fondul de sanatate. „Este necesara elaborarea unei strategii de trecere in trepte la sistemul de asigurari private, precum si introducerea unui sistem de asigurari private adaptat la situatia reala a sistemului sanitar si a mediului social existent in Romania.“

Cele mai citite articole

Plafoanele de la farmacii impiedica accesul bolnavilor la medicamente
Documentul arata ca plafoanele la farmacii ar trebui eliminate, pentru ca accesul populatiei la medicamente sa creasca. In acest sens, ar trebui eficientizate mecanismele de monitorizare si control la nivel de prescriptie. De asemenea, este necesara centralizarea bugetului farmaciilor la nivel judetean pentru a permite utilizarea optima a fondurilor, precum si instituirea unei liste de compensare a dispozitivelor implantabile – metoda transparenta de asigurare a populatiei cu acest tip de dispozitive. Epuizarea in primele zile ale lunii a plafoanelor de la farmacii pentru medicamente compensate si gratuite este o problema pe care ministrul sanatatii nu a reusit sa o rezolve inca.

Sistemul DRG nu functioneaza
Raportul critica sistemul DRG, de plata pe caz rezolvat, care functioneaza in spitale. „Exista un control redus al rambursarii prin sistemul DRG – grad mic de intelegere a sistemului la nivelul spitalelor, o lipsa a corelarii costurilor reale cu nivelul de rambursare DRG – cu consecinte nedorite in sistem. Astfel, se practica internari nejustificate pentru pastrarea finantarii si punerea pacientilor in situatia de a-si plati singuri anumite medicamente, dispozitive implantabile si consumabile“, se precizeaza in document. Totodata, este sesizat numarul  nejustificat de ridicat de internari, care a crescut continuu din 1995 si a atins maxime comparabile cu UE, aproape 25% din populatie trecand anual prin spitale.

Strategia pentru evitarea exodului medicilor nu exista
Raportul critica lipsa unei strategii consistente de mentinere a personalului din sanatate si evitare a migratiei in tarile UE, strategie care sa nu ameninte structura costurilor din spitale. De la inceputul anului, peste 3.000 de medici au solicitat avizul Ministerului Sanatatii pentru a putea profesa in statele UE. Salariile umilitoare din Romania ii determina pe acestia sa plece in masa spre tarile Uniunii Europene, unde veniturile sunt incomparabile. Singurele masuri luate de ministrul Nicolaescu pentru impiedicarea exodului au fost acordarea unui salariu de baza fiecarui medic si amenintarea recenta ca ii va obliga pe doctorii care vor sa plece sa plateasca statului roman banii pentru studiile din facultatile de medicina.

Accesul la tratamente pentru bonavii de cancer este deficitar.
Raportul Camerei de Comert SUA atrage atentia asupra necesitatii cresterii ratelor de diagnosticare si a accesului la tratament in cazul afectiunilor cu prevalenta mare, cum sunt diabetul, cancerul, bolile psihice, TBC etc. In cazul bolnavilo r de cancer, diagnosticul este pus, de cele mai multe ori, foarte tarziu, cand stadiile maladiei devin prea avansate. In plus, pentru a obtine tratamentul, fiind vorba despre medicamente foarte scumpe, pacientii trebuie sa astepte aprobarea comisiilor constituite la nivelul caselor de asigurari de sanatate. Aprobarile se dau in limita fondurilor existente, lucru stipulat de altfel si in Legea 95/2006 privind reforma din sistemul sanitar. 

Cele mai citite articole