Meniu

Alergii: cauze, tipuri, simptome și opțiuni de tratament

Articol scris de

9 luni în urmă 108

https://unsplash.com/photos/a-woman-covering-her-face-with-her-hands-OqYD4afIYgY

Alergiile sunt un subiect tot mai des discutat în ultimii ani. Dacă te-ai confruntat recent cu un episod ori o persoană dragă a fost astfel diagnosticată, cu siguranță îți dorești să afli mai multe informații despre această afecțiune. 

Pentru început, trebuie să știi că alergiile sunt reacții exagerate ale sistemului imunitar atunci când corpul intră în contact cu anumite substanțe din mediul înconjurător. Acestea poartă denumirea de alergeni și sunt inofensive pentru o persoană sănătoasă. 

Citește mai jos care sunt cauzele alergiilor, de câte tipuri sunt, care sunt simptomele lor, dar și ce opțiuni de tratament ai la îndemână.

Care sunt cauzele alergiilor?

Reacția alergică poate fi provocată de o mulțime de alergeni. Cei mai cunoscuți sunt polenul, părul de animale și praful, dar nu sunt singurii factori declanșatori. Și înțepăturile de insectă, unele alimente, medicamente, substanțe chimice ori metale pot da astfel de simptome. 

Reacțiile alergice apar la scurt timp după ce o persoană alergică inspiră, atinge sau înghite alergenul. În organism se eliberează histamina, o substanță chimică extrem de importantă pentru o bună funcționare a organelor și a sistemelor. Aceasta este esențială în procesul de apărare al organismului în fața atacurilor agenților patogeni (bacterii, virusuri, etc). Prea multă histamină în corp conduce la apariția simptomelor alergiilor.

Tipuri de alergii

În funcție de manifestări și de modul în care alergenul a intrat în contact cu corpul, există mai multe tipuri de alergii:

Alergii alimentare – sunt provocate de anumite alimente precum ouă, lactate, nuci, alune, căpșuni, zmeură, fructe de mare, etc. Alergia la proteinele din laptele de vacă este o formă care apare la bebeluși și se manifestă prin agitație, diaree, vărsături și erupții cutanate. 

Alergii respiratorii – includ rinita alergică și astmul bronșic. Simptomele pot să apară tot timpul anului ori sezonier precum primăvara ori toamna. 

Alergii cutanate – apar în urma contactului dintre piele și alergen. Alergia de contact poate fi provocată de detergenți, parfumuri, produse cosmetice, metale sau materiale.

Simptomele alergiilor

Simptomele alergiilor diferă în funcție de tipul acestora.

Simptomele alergiilor alimentare 

  • secreții nazale;
  • strănut;
  • congestie nazală;
  • mâncărimi ale nasului;
  • scăderea mirosului;
  • stare de moleșeală;
  • dureri de cap;
  • tuse ușoară;
  • ochi roșii. 

Simptomele alergiilor alimentare

  • diaree;
  • balonare;
  • constipație;
  • iritații ale pielii (urticarie);
  • senzație de greață.

Simptomele alergiilor cutanate

– senzație de înțepătură sau arsură;

– mâncărimi;

– diverse erupții cutanate (urticarie, dermatită de contact, etc).

Citește aici mai multe informații despre cum poți să ameliorezi simptomele alergiilor.

  1. Opțiuni de tratament pentru alergii

Odată ce ai primit diagnosticul că suferi de o alergie, pus doar de un medic alergolog în urma analizelor (teste cutanate sau de sânge), poate începe și planul pentru remedierea simptomelor alergiei. Este important de menționat că alergiile nu pot fi vindecate, dar pot fi ameliorate și prevenite. Primul pas este să eviți pe cât posibil contactul cu alergenul. 

Cele mai utilizate medicamente în tratamentul alergiei sunt antihistaminicele (au rolul de a reduce sinteza de histamină). De asemenea, spray-urile steroide sunt aplicate pentru a ajuta la reducerea congestiei nazale.

Alte medicamente prescrise pentru tratarea alergiei sunt corticosteroizii. Aceștia acționează prin reducerea inflamației și scăderea activității sistemului imunitar. 

În cazul alergiilor severe, este utilizată o metodă numită hiposensibilizare. Aceasta are rolul de a obișnui corpul cu alergenul. Mai exact, presupune administrarea treptată a unei cantități crescătoare de alergeni. Astfel sistemul imunitar învață să tolereze alergenul și să nu îl mai trateze ca pe un inamic.

Foto: Unsplash.com