În general, acneea apare atunci când sebumul și celulele moarte ale pielii înfundă porii. Însă în cazul acneei chistice, sebumului și celulelor moarte li se alătură bacteriile, care formează împreună un „cocktail” fatal pentru sănătatea pielii, provocând inflamații, durere și, nu în cele din urmă, stimă de sine scăzută. Adolescenții sunt mai predispuși la acnee chistică, însă istoricul familial de acnee chistică și schimbările hormonale sunt cauze la fel de comune pentru apariția acneei chistice. Acneea chistică este cel mai sever tip de acnee.
Fiind un tip de acnee inflamatorie, determină apariția unor coșuri sub piele, care sunt adesea dureroase și susceptibile să lase cicatrici. În vreme ce multe produse de pe piață se autoproclamă tratamente pentru acnee chistică, este esențial să consulți medicul dermatolog. Numai în urma unui consult specializat se pot determina cauza, tipul de piele, istoricul medical și recomanda scheme de tratament, produse și proceduri pertinente, personalizate fiecărui pacientul în parte.
Acneea chistică se manifestă prin apariția unor coșuri dureroase, aflate adânc în piele
Dacă te confrunți cu erupții roșii, dureroase, aflate adânc sub piele, este foarte posibil să ai de-a face cu acneea chistică. Acneea chistică și acneea chistică nodulară sunt foarte asemănătoare. Ambele provoacă inflamații adânci și dureroase sub piele și ambele pot lăsa cicatrici. În vreme ce se manifestă similar, diferența dintre aceste două tipuri de acnee este că chisturile acneice sunt pline cu puroi, în vreme ce acneea nodulo-chistică prezintă chisturi solide și mai dure decât chisturile acneice, deoarece nu conțin lichid. Acneea, fie chistică sau nodulo-chistică, poate dura ani de zile, poate afecta zone mari ale pielii, precum și lăsa cicatrici (atât fizice, cât și psihice). Din fericire, există tratament și dermatologi care te pot ghida cu un plan de tratament.
Ce tratamente recomandă medicii dermatologi pentru acneea nodulo-chistică?
Cele mai citite articole
Tratamentul pentru acneea chistică sau nodulă-chistică poate fi de lungă durată și solicitant, însă el există. Pentru că sunt numeroase produse pe piață ce susțin că tratează acneea miraculos, este important să nu încerci produse pentru acnee fără prescripție medicală. Tratamentul adecvat pentru acnee chistică se poate prescrie numai în urma unui consult specializat. Acesta poate dura trei luni sau mai mult pentru a elimina chisturile acneice și implică adesea administrarea de antibiotice pe cale orală și aplicarea pe piele a gelurilor sau cremelor topice care se eliberează pe bază de prescripție medicală. În general, tratamentele pentru acnee chistică includ creme cu antibiotice sau soluții și loțiuni care pot conține: acid azelaic, acid salicilic, peroxid de benzoil, retinoizi și derivați de vitamina A pentru a reduce inflamația și a scăpa de excesul de celule moarte ale pielii.
În cazul în care acestea nu dau rezultalte, medicul dermatolog poate recomanda injecții cu corticosteroizi (utilizate pentru a micșora rapid chisturile acneice mari și dureroase), incizie și drenare (pentru a deschide un chist acneic și drena puroiul), pilula anticoncepțională (folosită de femei pentru a scădea nivelul hormonilor care cauzează acneea chistică), un retinoid oral (numit cel mai frecvent Accutane).
Cum poți trata acasă acneea chistică?
Un tratament în adevăratul sens al cuvântului nu se poate face acasă. Totuși, acasă poți preveni sau ține sub control acneea chistică. Specialiștii recomandă următorii pași:
- Curăță tenul cu un demachiant facial cu spumă, cu apă călduță și cu ajutorul degetelor în fiecare dimineață, seară și după fiecare antrenament la sală sau eveniment solicitant din punct de vedere fizic.
- Aplică o cremă hidratantă fără ulei dacă îți simți tenul uscat.
- Utilizează machiaj și produse faciale noncomedogenice (pe bază de apă).
- Ține-ți mâinile departe de față în timpul zilei.
- Spală-ți părul în mod regulat și ține părul (care poate fi gras) departe de față.
- Abordează o dietă sănătoasă, întrucât cele bogate în zaharuri, numite și diete cu indice glicemic ridicat, pot contribui la apariția acneei.
De ce este importantă hidratarea pielii în timpul tratamentului pentru acnee nodulo-chistică?
Atât hidratarea cu produse de îngrijire a pielii, cât și hidratarea cu apă sunt esențiale pentru combaterea acneei chistice sau, cel puțin, pentru deținerea controlului asupra ei. Pielea uscată poate declanșa producția de ulei în exces, care, la rândul său, ar putea favoriza declanșarea acneei. Mai multe studii au descoperit că o creștere a aportului de apă poate ajuta la menținerea pielii luminoasă și netedă atunci când este utilizată împreună cu o cremă hidratantă și alte produse de îngrijire a pielii.