Coloana vertebrală este alcătuită din vertebre. O coloană vertebrală sănătoasă, atunci când este privită din partea laterală, prezintă curbe, acestea ajută coloana să absoarbă stresul mișcării și gravitația resimțită de corp. Atunci când este vorba despre anomaliile coloanei vertebrale, spunem de fapt că unele curburi ale coloanei sunt exagerate în unele zone:
- lordoza: coloana vertebrală este curbată semnificativ spre interior, în partea inferioară a spatelui;
- cifoza: persoana prezintă o curbură rotunjită anormal în zona superioară;
- scolioza: persoana prezintă o curbură laterală la coloana vertebrală.
Cauzele și factorii de risc ai afecțiunilor coloanei vertebrale
Cauzele și factorii de risc care pot declanșa probleme ale coloanei vertebrale sunt diverși:
- accidente;
- traumatisme;
- factori genetici;
- greutate corporală crescută;
- postură incorectă;
- dietă alimentară;
- stil de viață (fumat);
- înaintarea în vârstă (care duce la degenerarea coloanei vertebrale);
- lipsa exercițiului fizic.
Tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale
Tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale este determinat de severitatea și tipul de afecțiune. O curbură ușoară (cifoza posturală) poate să nu fie tratată deloc. Curbura spinală mai severă poate necesita tratament sau chiar o intervenție chirurgicală în unele cazuri.
Medicul de specialitate este cel care recomandă tratamentul de care pacientul are nevoie, poate fi vorba despre medicamente pentru ameliorarea durerii, exerciții fizice (pentru creșterea forței musculare), fizioterapie, recomandări privind pierderea în greutate, intervenții chirurgicale pentru corectarea curburii spatelui.
Cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale
Deteriorarea severă a coloanei vertebrale poate duce la paraplegie (paralizia care apare în jumătatea inferioară a corpului). Paraplegia poate fi de mai multe tipuri, în funcție de localizare:
- monoplegie: afectează o zonă (un braț de pildă);
- hemiplegie: afectează o parte a corpului (partea stângă sau partea dreaptă);
- tetraplegie: afectează ambele brațe și ambele picioare.
Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale:
Stenoza spinală
Stenoza spinală se manifestă atunci când spațiul din canalul spinal se îngustează, ceea ce poate duce la compresia structurilor din canalul spinal (măduva spinării, țesutul nervos și lichidul cefalorahidian). Severitatea stenozei spinale depinde de localizarea bolii și de simptomele sale. Stenoza spinală se poate trata cu proceduri de fizioterapie, medicamente, preparate injectabile cu steroizi și intervenții chirurgicale.
Hernia de disc
Cele mai citite articole
Hernia de disc presupune o leziune, sau o deplasare a discurilor intervertebrale. Tratamentul pentru hernia de disc depinde de simptomele resimțite de pacient. Tratamentele comune includ kinetoterapie și intervenții chirurgicale.
Scolioza
Scolioza presupune o curbură laterală a coloanei vertebrale lombare sau toracice, care apare de obicei în timpul adolescenței. Cele mai multe cazuri de scolioză sunt ușoare, dar cazurile se pot agrava odată cu înaintarea în vârstă. Cazurile severe pot duce la invaliditate, în unele cazuri se poate ajunge la reducerea cavității toracice și la provocarea unor dificultăți respiratorii. Tratamentele pentru scolioză diferă de la pacient la pacient, dar în general poate fi vorba despre tratamente medicamentoase și fizioterapie.
Spondiloza cervicala
Spondiloza cervicală se referă la o scurtare a înălțimii discului intervertebral. Uneori poate fi vorba de un nerv comprimat care declanșează durerile. Tratamentul spondilozei cervicale presupune exerciții, medicamente, fizioterapie, chirurgie.
Osteoartrita spinală
Osteoartrita spinală este o formă de artrită în care este afectat cartilajul care acoperă capetele osului. Această lezare duce la o frecare cu oasele vecine, ceea ce duce la durere și disconfort. Osteoartrita spinală apare la nivelul coloanei vertebrale, dar osteoartrita poate afecta și mâinile, genunchii, sau șoldurile. Tratamentul pentru osteoartrita spinală presupune:
- medicamente pentru durere;
- exerciții de întărire;
- exerciții aerobice;
- fizioterapie;
- masaj;
- pierdere în greutate;
- injecții articulare;
- intervenții chirurgicale.
Sciatica
Sciatica se referă la durerea care este provocată de nervul sciatic. Durerea se poate manifesta într-o parte a corpului, dar poate coborî și la nivelul picioarelor. Tratamentul poate include utilizarea de comprese reci sau calde pentru a reduce inflamația. Exercițiile fizice pot de asemenea ajuta. Formele severe de sciatică necesită tratamente diferite:
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
- relaxante musculare;
- corticosteroizi;
- intervenții chirurgicale.
Cifoza
Cifoza este o deformație în partea superioară a spatelui. Tratamentul cifozei depinde de severitatea deformației, în cele mai grave cazuri medicul recomandă intervenții chirurgicale.
Sindromul cozii de cal (cauda equina)
Nervii care se ramifică de la coloana vertebrală în partea inferioară a spatelui ajută creierul să controleze picioarele și organele de la nivelul pelvisului. Hernia de disc, fractura sau alte afecțiuni pot pune presiune pe acest grup de nervi, provocând această afecțiune rară, dar periculoasă (cauda equina). În acest caz este nevoie de intervenție chirurgicală imediată.
Rezumat
- Există multe tulburări care afectează coloana vertebrală. Aceste boli pot afecta vertebrele sau țesuturile înconjurătoare.
- Multe cauze ale durerilor de spate sunt tratabile, dar unele afecțiuni se manifestă pe tot parcursul vieții, iar pacientul are nevoie de tratamente pe perioade lungi de timp.
- Rolul important pe care coloana vertebrală îl joacă în coordonare și mișcare înseamnă că orice durere la nivelul coloanei vertebrale necesită un consult medical.
- Persoanele care au dureri de spate persistente trebuie să vadă un medic pentru control. Acest lucru este cu atât mai important după un accident sau după un traumatism, fiindcă durerea ar putea indica o fractură.
- De asemenea, dacă brațele sau picioarele sunt slăbite sau amorțite, sau dacă se manifestă incontinență urinară trebuie anunțat imediat medicul, pentru că starea pacientului se poate agrava.