Meniu

7 Sfaturi pentru igiena orală la copii

Articol scris de

4 ani în urmă 31

Mulți copii și adulți sunt afectați de boli orale, ca de exemplu cariile, cavitățile sau bolile gingivale. Cu toate acestea, este suficient să adoptați zilnic gesturi simple pentru a le evita. Periajul regulat al dinților, un mod de viață sănătos și tratamente dentare periodice, reduc factorii de risc și mențin o sănătate perfectă a dinților.

Iată 7 sfaturi care vă vor ajuta să mențineți o bună igienă orală a copiilor dumneavoastră:

1. Periați corect dinții, igiena e importantă chiar și la sugari

Periați corect dinții, igiena e importantă chiar și la sugari
Sursa Foto: Pixabay

Rutina de spălare a dinților ar trebui să înceapă foarte devreme, adică din primele zile după nașterea copilului. Evident, nu este vorba de perierea gingiilor încă fragile ale bebelușului cu o periuță de dinți, ci de a le curăța bine cu un tampon de tifon mic, de 2 ori pe zi. De asemenea, puteți utiliza o bucățică mică de tifon curat și umed.

Acest ritual trebuie să fie pus în aplicare după mese și înainte de somn. Imediat ce apar primii dinți ai copilului, puteți utiliza o periuță specială moale, care nu va dăuna gingiilor. După periere, nu este necesar să își clătească dinții pentru a optimiza acțiunea fluorului. Copilul poate doar să scuipe excesul de pastă de dinți.

2. Păstrați un ritm zilnic de spălare a dinților

Păstrați un ritm zilnic de spălare a dinților
Sursa Foto: Pixabay

De câte ori pe zi trebuie  să se spele pe dinți un copil? De două sau de trei ori pe zi? Medicii stomatologi și Organizația Mondială  a Sănătății ( OMS) recomandă pentru copii spălarea dinților de două ori pe zi, timp de minim 2 minute. Învățați-l pe copil cum să își țină periuța de dinți, astfel încât să poată face o mișcare circulară pe dinți, pentru a disloca mâncarea rămasă. Îl puteți însoți în acest ritual și îl încurajați, până când o va face singur.

Cum se efectuează corect un periaj dentar:

  • Se perie suprafețele exterioare ale dinților de sus, apoi cel de jos.
  • Periați zonele interioare ale dinților de sus, apoi cele ale dinților de jos.
  • Periați zonele dintre dinți, înlăturând resturile de mâncare
  • Pentru o igienă mai bună si o respirație proaspătă, curățați si limba.

Este recomandat să faceți această periere a dinților dimineața, după micul dejun și seara, înainte de a merge la culcare. Desigur, va trebui să vă asigurați că copilul nu mănâncă nimic în plus seara, după ce se spală pe dinți. Imediat ce observați că periuța de dinți este deteriorată, aceasta trebuie înlocuită pentru a-și păstra eficacitatea. În caz contrar, e suficient un interval de 3 luni.

3. Folosiți pastă de dinți cu fluor

Folosiți pastă de dinți cu fluor
Sursa Foto: Pixabay

Cantitatea de fluor recomandată diferă în funcție de fiecare țară. Copilul trebuie să se spele pe dinți cu pastă de dinți care conține fluor. Dacă aveți îndoieli cu privire la alegerea celui mai potrivit produs, nu ezitați să solicitați sfatul medicului stomatolog sau medicului generalist.

Puteți începe să periați dinții unui copil imediat ce apare primul dinte, dar nu trebuie să folosiți pastă de dinți până la vârsta de șase luni. Este deosebit de important periajul, recomandă stomatologii. Pastă de dinți devine necesară la apariția molarilor, dar întotdeauna în cantitate mică. Poate fi utilizat doar în timpul uneia dintre cele două sesiuni de periaj recomandate zilnic.

4. Nu mai folosiți suzeta după vârstă de 2 ani

Sursa Foto: Pixabay

Cele mai citite articole

Copilul nu ar trebui să mai folosească suzeta după 2 ani. Mai presus de toate, el nu trebuie încurajat să sugă degetul mare sau suzeta, deoarece acest lucru poate perturba dezvoltarea gurii și a dinților.

Un copil care a supt suzeta până la 18 luni sau chiar 2 ani, nu se expune la efecte ireversibile. Dacă, pe de altă parte, dacă copilul își păstrează suzeta după vârsta de 3 sau 4 ani, dantura poate suferi deformații semnificative: mușcătură anormală, respirația proastă, poziția incorectă a dinților și incisivii mult mai depărtați.

5. Control dentar periodic

Sursa Foto: Pixabay

Controlul la stomatolog trebuie să ajungă o rutină. Este necesar să duceți copilul la stomatolog imediat ce apar primii dinți sau pur și simplu înainte de prima aniversare. Apoi, va fi la alegerea medicului stomatolog să vă sfătuiască cu privire la cât de des se fac controale periodice.

În orice caz, este întotdeauna mai bine să detectați la timp orice problemă sau risc de boală orală, pentru un tratament precoce. Vizitarea unui medic stomatolog de la o vârstă fragedă vă va ajută copilul să își păstreze un zâmbet și dinți sănătoși de-a lungul vieții. Uniunea franceză pentru sănătate orală (UFSBD) recomandă ca prima vizită la stomatolog să aibă loc în termen de maxim șase luni de la apariția primului dinte.

6. Folosiți protecție dentară pentru sporturi de contact

Sursa Foto: Pixabay

Este recomandat să folosiți o protecție pentru gură, dacă copilul dumneavoastră practică un sport care este probabil să-l rănească sau care implică căderi sau lovituri (sporturi de contact). Dentistul vă poate ajuta să alegeți cel mai bun produs pentru copilul dumneavoastră, pentru a absorbi șocul și pentru a preveni fracturile de maxilar sau pierderea dinților.

Protecția gurii este esențială. ÎI va permite copilului să evite rănile și va absorbi orice șocuri și lovituri pe care le primește în față. Utilizarea unui aparat de protecție a gurii contribuie, de asemenea, la protejarea creierului. Purtarea unui aparat de protecție a dinților reduce riscul de traume cerebrale, căci absoarbe 90% din forța de impact.

7. Adoptați o alimentație sănătoasă

Sursa Foto: Pixabay

Adoptarea unei diete sănătoase este una dintre cele mai bune prevenții. Limitați aportul de zahăr pentru copilul dumneavoastră la aproximativ 3 lingurițe pe zi. Atenție însă, zahărul este ascuns peste tot: în gustări, alimente procesate și băuturi zaharoase.

Pentru a evita cariile și bolile orale, urmăriți cu atenție dieta copilului. În ceea ce privește bebelușii, biberoanele trebuie să conțină numai lapte, ceai sau apă. Evitați să adăugați zahăr în lapte sau ceai și să nu încurajați consumul de alimente excesiv de dulci.

Concluzii

Igienă dentară trebuie încurajată încă de la cele mai fragede vârste. Un copil care este obișnuit cu un program regulat de spălare a dinților, face vizite periodice la stomatolog și își protejează dinții, va deveni un adult cu o dantură sănătoasă. De noi, ca adulți, depinde să încurajăm igiena orală la copii.

Cele mai citite articole