Menținerea unei bune sănătăți orale presupune o îngrijire adecvată a danturii, pe întreg parcursul vieții, folosind produsele potrivite și o tehnică corectă de periaj dentar. Pe lângă periajul dentar efectuat zilnic, există alte câteva lucruri pe care orice persoană le poate face pentru a avea dinți frumoși și pentru a evita afecțiunile orale.
Creșterea consumului de apă
Relația dintre consumul de apă și sănătatea orală este unul bine-cunoscut, creșterea aportului de apă fiind asociat cu o reducere a riscului de apariție a cariilor și a bolilor parodontale. Apa elimină resturile alimentare, menține gura hidratată și crește secreția de salivă, prevenind astfel uscăciunea gurii și alte afecțiuni orale.
Vizitarea medicului stomatolog cel puțin o dată pe an
Vizitele regulate la medicul stomatolog pot ajuta la prevenirea apariției cariilor dentare, a bolii gingivale și a altor probleme dentare. De asemenea, controalele regulate la stomatolog pot ajuta la identificarea din timp a afecțiunilor orale și la tratamentul acestora într-un stadiu incipient, când complexitatea și costurile intervențiilor sunt mai reduse. În cazul în care aveți nevoie de un dentist Bucuresti, opțiunile disponibile sunt numeroase.
Consumul de fructe și legume bogate în fibre
Studiile au arătat că o dietă bogată în fructe și legume care conțin fibre poate ajuta la prevenirea afecțiunilor orale. Fibrele din fructe și legume au proprietăți de curățare naturală, care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare din cavitatea bucală. De asemenea, fructele și legumele bogate în fibre pot ajuta la stimularea secreției de salivă.
Limitarea consumului alimentelor acide sau cu zaharuri
Alimentele acide pot ataca smalțul dinților și pot contribui la dezvoltarea cariilor dentare. În mod similar, zaharurile pot fi utilizate de către bacteriile din cavitatea bucală pentru a produce acizi care atacă smalțul dinților și provoacă carii dentare. Din acest motiv, pentru menținerea dinților sănătoși se impune limitarea consumului alimentelor și băuturilor acide sau bogate în zaharuri.
Tratarea anomaliilor de poziție sau de formă a dinților
Anomaliile de poziție sau de formă a dinților pot afecta nu numai aspectul estetic al zâmbetului, ci și sănătatea orală și generală a unei persoane. Dinții suprapuși sau care prezintă spații mari între ei pot fi mai dificil de curățat și pot duce la probleme de igienă orală și la dezvoltarea cariilor dentare. În plus, anomaliile de poziție a dinților pot cauza probleme de vorbire și pot afecta respirația în timpul somnului.
Tratamentul anomaliilor dento-maxilare presupune purtarea unui aparat dentar, un dispozitiv ortodontic care modifică poziția dinților pentru a îmbunătății ocluzia dentară (relația de contact dintre dinții aflați pe maxilarul superior și cei de pe maxilarului inferior). În funcție de necesități, preferințe și buget, se poate opta pentru un aparat dentar safir, ceramic, metalic sau Invisalign.
Toate aparatele dentare, indiferent de modul lor de aplicare sau de materialul din care sunt concepute, îndeplinesc același rol. Cu toate acestea, alegerea aparatului potrivit depinde de complexitatea cazului și de gradul de malocluzie al pacientului.