Meniu

5 sfaturi pentru a evita apariția cariilor

Articol scris de

9 luni în urmă 11

Cariile reprezintă cele mai frecvente problemele de sănătate dentară și o cauză comună a vizitelor la stomatolog. Asociate în general cu o igienă bucală precară, acestea pot crește riscul de apariție a unor afecțiuni semnificativ mai grave, inclusiv a bolii parodontale. În ciuda incidenței lor ridicate, cariile pot fi prevenite cu succes prin implementarea unor obiceiuri sănătoase de igienă orală și prin adoptarea unui stil de viață sănătos. 

Mențineți o igienă orală corectă

Modul în care ne îngrijim dinții este un factor decisiv în ceea ce privește probabilitatea de apariție a cariilor. Periajul zilnic reduce cu mai mult de jumătate atât riscul dezvoltării acestora, cât și a altor afecțiuni ale aparatului oro-maxilo-facial. O bună igienă bucală nu este însă întotdeauna suficientă, așa că și controalele periodice la o clinică de stomatologie Bucuresti sunt extrem de importante. Chiar și în cazul în care dinții sunt curățați în fiecare zi, riscul de apariție a cariilor continuă să existe, pe fondul acumulării plăcii bacteriene în spațiile interdentare și în zonele greu accesibile cu periuța. 

Utilizați ața dentară zilnic

Ața dentară, deși adesea neglijată, joacă un rol important în asigurarea unei igiene bucale complete și în prevenirea cariilor. Utilizarea aței dentare ar trebui să devină o parte a rutinei zilnice de îngrijire orală. Pentru a-i maximiza beneficiile, este important să se folosească tehnici corecte, pentru a se evita traumatizarea gingiilor. 

Limitați consumului de zaharuri

Cele mai citite articole

Zahărul și carbohidrații simpli pot fi factori majori în dezvoltarea cariilor. Consumul alimentelor dulci determină erodarea smalțului dinților, afectat de acizii produși în urma descompunerii zaharurilor, de către bacteriile din cavitatea bucală. Limitarea consumului de zahăr este, așadar, un pas esențial în controlul producției de acid și totodată în prevenirea deteriorării smalțului. 

Vizitați medicul stomatolog la fiecare 6 luni

Programarea controalelor la medicul stomatolog la intervale fixe de timp, de preferat de maximum 6 luni, permite identificarea și tratarea precoce a problemelor dentare. O carie minoră, o inflamație gingivală sau alte afecțiuni dentare pot fi tratate eficient în stadiile lor incipiente, pentru a se evita astfel complicațiile. În cazul în care se identifică probleme majore, cum ar fi pierderea unui număr crescut de dinți, medicul stomatolog poate propune soluții înainte ca lipsa dinților să afecteze sănătatea generală. În astfel de cazuri, un implant dentar all on 4 / all on 6 poate ajuta la restabilirea integrală a funcționalității și a esteticii zâmbetului. 

Adoptați un stil de viață sănătos 

Nu uitați că sănătatea generală influențează și sănătatea cavității bucale. Adoptarea unui stil de viață sănătos, ce presupune o alimentație echilibrată și renunțarea la obiceiurile nocive (precum fumatul sau consumul de alcool) poate contribui semnificativ la prevenirea cariilor. Acesta influențează nu doar modul de funcționare a organismului, ci și sistemul imunitar. Deficiențele nutriționale și obiceiurile nocive scad capacitatea de apărare a organismului, ceea ce crește riscul de apariție a infecțiilor gingivale.

Cele mai citite articole