Dinții sănătoși joacă un rol vital în funcționalitatea cavității orale și în sănătatea ta generală. Dar atunci când dinții naturali sunt afectați de traumatisme, boli sau alte complicații, protezele dentare devin o soluție eficientă pentru a înlocui dinții lipsă și a restabili funcționalitatea orală. Acestea sunt de mai multe tipuri, iar alegerea uneia dintre variantele de proteze dentare se realizează împreună cu medicul stomatolog, care te va îndruma către varianta care se potrivește cel mai bine situației tale.
Poți vedea aici costurile tratamentului, însă trebuie să știi că prețul complet îți va fi comunicat la prima consultație, atunci când medicul îți va explica etapele tratamentului și ce presupune o proteză.
Cu toate acestea, probabil nu știai câte lucruri interesante și surprinzătoare există în legătură cu protezele dentare. Iată câteva dintre ele:
- Protezele dentare pot fi fixe sau mobile
Proteza mobilă este, poate, una dintre cele mai cunoscute metode de redobândire a danturii și a funcției masticatorii, însă nu și cea mai confortabilă. Din această cauză, tot mai multe persoane încep să aleagă protezele dentare fixe, care se pun pe implanturi și care nu provoacă disconfort sau leziuni gingivale. Avantajele și dezavantajele sunt prezente însă de ambele părți, chiar dacă cele două tipuri de proteze dentare au același scop. Conform healthline.com, acestea ajută la mestecarea alimentelor pe care altfel nu le-ai putea mânca, susțin mușchii faciali, îmbunătățesc pronunția și sporesc stima de sine. Cu toate acestea, o proteză dentară fixă va oferi întotdeauna un confort mai sporit, mai ales atunci când vorbești, râzi sau tușești.
- Protezele mai pot fi și parțiale sau totale
Aceste două tipuri de proteze sunt strâns legate de numărul dinților pierduți. În situația în care afecțiunile dentare sunt într-un stadiu mult prea avansat pentru a mai putea salva dinții naturali sau în cazul traumatismelor ori al accidentelor, poți ajunge la o pierdere totală a danturii. Acest lucru, desigur, te aduce în situația de a avea nevoie de o proteză dentară totală, care să-ți îndeplinească una dintre cele mai mari nevoi, respectiv aceea de a te hrăni. Dar dacă în cavitatea bucală mai ai încă dinți sănătoși sau pe care îi mai poți salva, este bine să știi că poți opta pentru proteze dentare parțiale, fie că alegi o proteză mobilă sau una fixă.
- Tehnologie CEREC 3D CAD/CAM pentru protezele dentare fixe
Cele mai citite articole
În cazul unei proteze dentare fixe, tratamentul trebuie finalizat prin coroane dentare care acoperă implanturile inserate și readuc estetica dinților naturali. În acest caz se folosește sistemul modern de restaurare dentară CEREC 3D CAD/CAM, pentru a obține rezultate rapide, precise și estetice. Dar în ce constă? Cu ajutorul unei camere video performante se scanează zona în care sunt necesare coroanele dentare, cu ajutorul unui computer se realizează un model tridimensional, iar designul creat este apoi transmis aparatului de frezare, care va transforma un bloc de ceramică, într-o singură oră, în coroanele dentare de care tu ai nevoie. Pe lângă timpul redus, această tehnologie include și avantajul de a oferi un aspect foarte apropiat smalțului natural, datorită materialului ceramic, translucid, bine tolerat de organismul uman.
- Protezele dentare mențin structura maxilarelor
Atunci când unul sau mai mulți dinți lipsesc, maxilarele pot începe să se modifice treptat pentru a compensa această pierdere. Acest lucru poate afecta atât fizionomia, cât și funcționalitatea gurii, cum ar fi dificultăți de masticație sau chiar probleme de vorbire. Protezele dentare pot preveni aceste probleme prin înlocuirea dinților lipsă și prin oferirea suportului necesar structurii osului maxilar.
- Igiena dentară trebuie realizată cu rigurozitate, atunci când porți o proteză
Purtarea unei proteze dentare, fie ea fixă sau mobilă, totală sau parțială, necesită realizarea unei igiene orale riguroase, de cel puțin două ori pe zi, la fel ca în cazul dinților naturali. Însă igiena orală se realizează diferit în cazul unei proteze mobile, în comparație cu o proteză dentară fixă. Pentru aceasta din urmă, este important să acorzi atenție curățării suplimentare a porțiunilor de sub coroana dentară. În acest sens se recomandă folosirea unei periuțe de dinți cu perii soft pentru a evita zgârierea suprafețelor protezei. Pe de altă parte, pentru curățarea protezelor dentare mobile este necesar și un produs special de igienizare care reduce deteriorarea materialului și apariția mirosului neplăcut.
În concluzie, protezele dentare reprezintă soluția ideală de a suplini lipsa dinților și de a-ți recăpăta funcționalitatea normală a cavității orale. Avansarea tehnologiei în domeniul stomatologiei a condus la evoluții în ceea ce privește tipurile de coroane dentare și realizarea acestora, pentru a-ți îmbunătăți confortul și a te bucura de proteze dentare de calitate, în cel mai scurt timp.
Sursă foto: Adobe stock